Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Hyvinkää, Suomen Rautatiemuseo, Venäjän keisarijuna, Perinnejuna Valtteri, Prinsessa, Pakarituvan kesäkahvila

Suomi 100 Uusimaa


Höyryvetureita on esillä veturitallissa. Kuvat: Suomen Rautatiemuseo

Todellinen aikamatka 
alkaa Hyvinkäältä

Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä tarjoaa aikamatkan suomalaisen rautatiehistorian vaiheisiin.


  Suomen rautatietoiminnan historiaan pääsee tutustumaan elävästi Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä. Siellä aitoon rautatien asema- ja varikkoalueympäristöön on koottu höyryvetureita, vanhoja matkustajavaunuja, junien ja asemien esineistöä ja onpa kokoelmissa muutama todellinen harvinaisuuskin: museon suurin vetonaula on ainoana maailmassa säilynyt aito Venäjän keisarin juna, jolla hallitsija kulki Suomen rautateillä. 


Keisarin junan salonkivaunu. 
Näihin päiviin ovat säilyneet keisarin vaunu, keisarinnan vaunu ja salonkivaunu, jotka kaikki ovat esillä museon näyttelyssä. Ulkomaita myöten kiinnostusta herättävä keisarinjuna onkin oikea helmi: sen sisustuksessa on käytetty mm. ylellistä pähkinäpuuta ja villasamettia. Tällaista ei todellakaan näe missään muualla maailmassa!

Muistoja eri vuosikymmeniltä

  Rautatiemuseo tarjoaa mielenkiintoisen käyntikohteen kaikille liikennöinnin, rautateiden ja Suomen historiasta kiinnostuneille. Museon ovat löytäneet erityisesti alan harrastajat ja erilaiset lapsiryhmät, mutta myös aikuisryhmille kuten tyky- ja eläkeläisryhmille museossa on paljon nähtävää. 


Rautatiemuseopäivänä 2016 oli paikalla runsaasti yleisöä. Keskellä Hv 1 555 "Prinsessa".
  Erityisen suosittuja ovat aikuisryhmille suunnatut kokemukselliset opastetut kierrokset, joilla kävijät pääsevät tutustumaan Perinnejuna Valtterin vaunuihin sekä muistelemaan omia kokemuksiaan junamatkustamisesta. Valtterin neljä puurakenteista vaunua on entisöity huolellisesti ja ne edustavat eri vuosikymmeninä käytössä ollutta kalustoa. Opastuksilla tutustutaan 1940-luvun III-luokan matkustajavaunuun ja 1950- ja 1970-lukujen yhdistettyihin matkustaja- ja kahvilavaunuun sekä matkustaja- ja konduktöörinvaunuun. 

Oma odotushuone naisille

  Rautatiemuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisella Hanko–Hyvinkää-rautatien asema- ja varikkoalueella. Alkuperäinen, 1870-luvulta peräisin oleva asemarakennus on entisöity näyttelytilaksi, ja se tutustuttaa nykyaikaisittain oudoiltakin tuntuviin ilmiöihin, kuten eri matkustusluokkien odotushuoneisiin ja naisten huoneeseen, joka oli tarkoitettu hienoille, ylempien sosiaaliluokkien naisille. 


Lättähattu näyttelyhallissa.
  Museon oma kahvila, Pakarituvan kesäkahvila, palvelee kesäisin museon kauniilla puistoalueella. Kahvilarakennus on 1870-luvulla rakennettu pakaritupa eli leivintupa, jossa leivottiin alueella asuneiden rautatieläisten leivät. Tarpeen mukaan museolle voidaan järjestää myös ryhmille kahvituksia, joista voi kauniilla säällä nauttia museon puistossa kesäkahvilan edustalla. 


Vanha asuinrakennus museon puistossa.
 

http://www.rautatiemuseo.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »