Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Raasepori, Tammisaaren museokeskus, EKTA, Dragsvik, Helene Schjerfbeck, Porvaristalo, Valokuvaamo, Blombergin talo

Suomi 100 Uusimaa


Vankileiri. Kuva: Sotamuseon kokoelma

Stop! Kohtaa menneisyytesi 
– matka vankileiristä nykyaikaiseksi varuskunnaksi

Juhlavuoden kunniaksi kuusi Länsi-Uudenmaan museota toteuttaa yhteisen dokumentointi- ja näyttelyprojektin Stop! Kohtaa menneisyytesi, jossa esitellään kunkin museon alueelta tärkeä muistinpaikka – kohtaamispaikka, johon liittyy merkityksellisiä muistoja niin yksityisen ihmisen kuin yhteisön näkökulmasta.


  Tammisaaren museokeskus EKTAssa on jo pitkään kerätty muistoja Dragsvikin varuskunnan monivaiheisesta historiasta. 1910-luvun alussa rakennettu kasarmialue toimi varuskuntana vuoteen 1918 asti. Seuraavien vuosien aikana Dragsvik muuttui vankileiristä Tammisaaren yliopistonakin tunnetuksi pakkotyölaitokseksi ja Suomen suurimmaksi vankilaksi. Vuonna 1938 vankila-alueen itäinen osa erotettiin alkoholistiparantolaksi.


Tammisaaren pakkotyölaitos. Kuva: Tammisaaren museokeskus EKTA. 
  – Dragsvikiin liittyy synkkiä tarinoita, mutta myös ilon ja onnen hetkiä. Harva alueen historian tunteva miettii, että Dragsvik oli monelle koti, toteaa museonjohtaja Dan Lindholm.

  Vuonna 1940 Dragsvikin varuskunta siirtyi takaisin puolustusvoimille, ja vangit siirrettiin muihin vankiloihin.

Dragsvik – monen muiston paikka

  19. huhtikuuta avautuvassa näyttelyssä kuullaan värikkäitä muistoja Dragsvikista niin kasarmialueella työskennelleen vanginvartijan, keittiötyöntekijän, Suomen ensimmäisen varusmiespalveluksen suorittaneen naisen kuin alueella lapsuutensa viettäneen näkökulmasta. Haastattelut, kirjeet, kuvat ja esineet kuljettavat kasarmin synnystä tähän päivään.


Dragsvikinvarusmiehiä1960-luvulla. Kuva: Tammisaaren museokeskus EKTA
  – Näyttelyssä kurkistetaan myös 70-luvun sotilaskotiin, 50-luvun upseerin kotiin ja varusmiesten tupaan, Lindholm lisää.

  Dragsvik – monen muiston paikka -näyttely on avoinna 24. helmikuuta 2018 asti.

Nähtävää ja koettavaa koko perheelle

  EKTAn pysyviin näyttelyihin – ja yleisön kestosuosikkeihin – kuuluva Helene Schjerfbeckin elämä ja taide täydentyy kesän kynnyksellä uusilla teoksilla. Toinen perusnäyttely Kaikkien aikojen Raasepori on aikamatka Länsi-Uudenmaan ja Tammisaaren kaupungin historiaan.


Porvaristalo. Kuva: Tammisaaren museokeskus  
  Kesäksi ovensa avaavat myös Porvaristalo, jossa tutustutaan varakkaan käsityöläisen elämään 1800-luvulla, sekä 1950-luvun Valokuvaamo. Blombergin talossa astutaan 1860-luvun käsityöläisperheen arkeen.

  – Normaalista museosta poiketen Blombergin talossa ihan kaikkeen saa koskea. Luvassa on lapsille suunnattua ohjelmaa, ja talon tiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin, Lindholm vinkkaa.

 
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »