Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Raasepori, Raaseporin linna, Linnanvuodin tupa, Mustion linna, ruukki, Fiskars, lähiruoka, Jussarö

Suomi 100 Uusimaa


Keskiaikamatkalla Raaseporin linnan maisemissa. Kuva: Linnéa Ingman

Nuori, vanha Raasepori – elämysten runsaudensarvi

Raaseporin rannikkokaupungin tarina on vielä nuori, mutta seudun kulttuurikohteet ja upea saaristo vievät luonnonkauniille, lähiruoan kruunaamalle aikamatkalle satojen vuosien päähän.


  Raaseporin kaupunki syntyi vuonna 2009, kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistivät voimansa. Nimensä uusi kaupunki sai 1300-luvulla rakennetusta Raaseporin linnasta, jonka rauniot kohoavat ylväänä Snappertunan kallioiden laella.


Raaseporin linna. Kuva: Johan Ljungqvist
  Linnan juurella sijaitsee vuonna 1893 rakennettu Linnanvoudin tupa, joka on tiettävästi Suomen vanhin matkailumaja. Linnan alueella sekä aikuiset että lapset voivat tehdä elämyksellisiä tutkimusretkiä keskiaikaiseen elämään vaikkapa linnanrouva Katarinan johdattamana.

Viiden ruukin valtakunta

  Matkailusihteeri Martina Österberg kehottaa tutustumaan oppaan johdolla myös muihin kohteisiin, kuten Tammisaaren kuvankauniiseen vanhaan kaupunkiin.


Tammisaari. Kuva: Kjell Svenskberg
  – Oppaan kanssa Raaseporiin saa aivan toisenlaisen kosketuksen. Tarinat kuljettavat taiteilija Helene Schjerfbeckin mielimaisemista salaperäisiin Mustion linnan kummituksiin – asiantunteva opastus on parhaimmillaan kuin astuisi satukirjan sivuille, Österberg maalailee.

  Tarinoita tulvivat myös seudun ruukit Antskog, Billnäs, Fiskars, Mustio ja Åminnefors, joista Fiskars valittiin vuoden 2015 parhaaksi kotimaiseksi matkailukohteeksi. Ainutlaatuisen miljöön sekä kiinnostavien museo- ja näyttelykohteiden lisäksi Fiskars on kotina lokakuiselle Slow Food Festival -lähiruokatapahtumalle.

Lähiruokaa kauniin luonnon keskellä

  Raaseporin seudulla lähiruoka on arvossaan. Österberg puhuu artesaaniruuan esiinmarssista.


Fiskarsin ruukki. Kuva: Kjell Svenskberg
  – Jo pelkästään Fiskarsin alueella on useita artesaaniruokaan ja -juomaan keskittyneitä yrityksiä, kuten käsityöläistislaamo Ägräs Distillery, jonka tuotteisiin kuuluvat villiyrtein maustetut gini ja akvaviitti.

  Alueella toimii harvinaisen laaja lähituottajien verkosto panimoineen, juustoloineen ja luomutiloineen. Maistuvalle matkalle viime silauksen luo lumoava saaristoluonto, luontopolut ja retkeilyreitit sekä monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta.


Jussarön Iron Beachin ranta. Kuva: Jari Pohjalainen
  – Sisäsaariston lapsiystävällisille rannoille voi tehdä päiväretkiä veneettäkin. Ulkosaariston kohteisiin, kuten Jussarön ja Älgön saarille pääsee kesällä oman veneen lisäksi saaristoristeilyllä tai taksiveneellä. Keskikesällä kulttuurimaisemia pääsee kiertämään myös Raaseporin kesäbussilla, vinkkaa Österberg.

 
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »