Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100, kotimaassa, Uusimaa läntinen Uusimaa, KUUMA-seutu, Pääkaupunkiseutu, itäinen Uusimaa

Suomi 100 Uusimaa


Aikamatka Fiskarsin museossa. Kuva: Fiskarsin museo

Suomi 100 kotimaassa 
Uusimaa

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ajan Matkailu kotimaassa.fi -lehdessä on teema Suomi 100 kotimaassa. Vuoden aikana tutustumme eri alueisiin, niiden juhlavuoden tapahtumiin sekä mielenkiintoisiin kohteisiin. Lehden juhlateema aloitetaan Uudeltamaalta, jossa uudenvuodenaattona vietettiin virallisia Suomi 100 -juhlavuoden avajaisia. 
  Uudenmaan maakunta käsittää vain 3,0 % Suomen maa-alasta, mutta se on ylivoimaisesti Suomen runsasväkisin ja tiheimmin asuttu maakunta. Lähes 30 % kaikista suomalaisista, eli yli 1,6 miljoonaa, asuu Uudellamaalla. Taajamissa heistä asuu noin 95 %, mutta sekä taajama-aste että väestötiheys ovat Helsingin seudulla ja Keski-Uudellamaalla selvästi korkeammat kuin maakunnan länsi- ja itäosissa.


  Uudenmaan rannikko on ollut perinteisesti ruotsinkielistä seutua, saihan se aikoinaan uudisasutusta Ruotsista. Suomen kieli alkoi yleistyä, kun Helsinki virallistettiin Suomen pääkaupungiksi vuonna 1812, ja nykyisin suomi on enemmistön äidinkieli suurimmassa osassa maakuntaa.

  Läntisellä Uudellamaalla sijaitsevat Hangon, Raaseporin, Lohjan ja Karkkilan kaupungit sekä Siuntion ja Inkoon kunnat. Kolmelta suunnalta meren ympäröimä Hanko on koko Suomen eteläisin kunta.

  KUUMA-seutu on voimakasta kasvualuetta. Sen muodostuu pääkaupunkiseudun ympärillä sijaitsevista 10 kehyskunnasta, joita ovat Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Hyvinkää, Mäntsälä, Järvenpää, Tuusula, Kerava, Pornainen ja Sipoo. Matkailullisesti erittäin tärkeä on Tuusulanjärven ympäristö, joka on tunnettu taiteilija- ja kulttuurihistoriastaan.

  Pääkaupunkiseutu on Suomenlahden rannalla sijaitseva yli 1,1 miljoonan asukkaan kasvukeskus ja Helsingin seudun metropolialueen ydin. Pääkaupunkiseutuun kuuluu neljä kaupunkia, Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa. 

  Uusimaa on aiemminkin ollut esillä lehdessämme, viimeksi Kuninkaantie-teeman yhteydessä vuonna 2015. Tässäkin numerossa on mahdollista nostaa vain pieniä maistiaisia alueen runsaasta matkailutarjonnasta. Itäiseltä Uudenmaalta mukana on tällä kertaa vain Loviisassa sijaitseva mielenkiintoinen Bongan Linna. 

Klikkaa isommaksi

ESITTELYSSÄ OLEVAT KOHTEET:

1. Hangon museo
2. Raasepori, mm. Tammisaaren museokeskus EKTA
3. Tytyrin Elämyskaivos
4. Lahnajärvi
5. Kasvihuoneilmiö
6. Matkailumaatila Myllyniemi
7. Ruukkimuseo Senkka
8. Suomen Rautatiemuseo ja Hyvinkään taidemuseo
9. Sälinkään kartano
10. Järvenpään museot
11. Tuusulan museo ja Ilmatorjuntamuseo
12. Keravan taidemuseo Sinkka
13. Heureka
14. Didrichsenin taidemuseo
15. Suomalainen barokkiorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri
16. Bongan Linna
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »