Nro 1-2017
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, pääkirjoitus, Ahti Oksman, Suomi 100, matkailu, kehitys, juhlavuosi




Suomi 100 -juhlavuoden internet-sivuilla sanotaan: ”Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se vaalii Suomen vahvuuksia, kuten tasa-arvoa ja demokratiaa tarjoamalla suomalaisille ja Suomen ystäville monipuolista ja kansainvälistä ohjelmaa sekä Suomessa että maailmalla. Juhlavuosi antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen”. 


  Viimeiseen sataan vuoteen mahtuu paljon, sillä muutos kaikilla elämän osa-alueilla on ollut valtava. Olen itse syntynyt sota-aikana ja elänyt lapsuuteni jälleenrakentamisen aikaan. Olot olivat silloinkin tyystin erilaiset kuin nyt, mutta en silti pysty täysin ymmärtämään omia esi-isiäni ja heidän elämäänsä sen aikaisessa Suomessa. Todellinen ymmärtäminen tulee vain elämisen ja kokemisen kautta.

  Itsenäisyytemme alussa matkailukin oli erilaista. Matkalle lähdettiin tärkeästä syystä ja kohteena oli oman kunnan kirkonkylä tai ääritapauksissa lähin kaupunki. Kesällä kuljettiin jalan tai hevosrattailla, talvella hiihtäen tai reellä. Vähitellen autot yleistyivät ja tiet paranivat, jolloin matkat suuntautuivat yhä kauemmas kotikonnuilta. Matkalle lähdettiin myös aiempaa herkemmin.

  Suomalaisten ulkomaanmatkailu mullistui 1960-luvun puolivälissä, kun Kalevi Keihäsen matkatoimisto Keihäsmatkat alkoi lennättää manner-Espanjaan ja Kanarian saarille vuosittain lähes 100 000 suomalaista. 

  Samanlainen kehitys on ollut kaikkialla maailmassa, ja jatkuvasti yhä useampi on kiinnostunut matkustamaan myös Suomeen. Ulkomaalaiset pitävät ihmeellisenä asioita, jotka meidän mielestämme on itsestäänselvyyksiä. 

  Juhlavuoden teema, Yhdessä, korostaa yhdessä tekemistä. Tarkoituksena on rakentaa koko vuodeksi 2017 monipuolista ohjelmaa kaikkialle Suomeen. Mitä se tarkoittaa? Vuoden aikana meillä on mahdollisuus tutustua oman paikkakuntamme ja maakuntamme juhlatapahtumiin, perinteistä kulttuuritarjontaa unohtamatta. Myös loman koittaessa kannattaa muistaa, että erityisesti tänä vuonna maassamme on paljon nähtävää ja koettavaa. Osoitamme arvostusta kotimaallemme vierailemalla mahdollisimman monessa tapahtumassa juhlavuoden aika. Näin toimien olemme itsekin osa yhteistä juhlavuotta.




Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »