Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Orimattila, Soile Yli-Mäyry, Taidelinna, taidenäyttely, Kuortane, Taidehalli

Nelostie Päijät-Häme


Soile Yli-Mäyryn Taidelinna sijaitsee keskellä Orimattilan kaupunkia. Kuvat: Soile Yli-Mäyryn Taidelinna

Vanhan linnan värikäs elämä

Soile Yli-Mäyryn Taidelinnassa Orimattilassa vanha arkkitehtuuri ja värikäs nykytaide elävät toimivassa liitossa.


  Kuvataiteilija ja valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyryn Taidelinna on museaalinen näyttelytila, mutta se toimii myös taiteilijan kotina – varsinainen ateljee Yli-Mäyryllä on Lahdessa noin 15 minuutin päässä. Keskellä Orimattilan kaupunkia kohoava punatiilinen uusgoottinen rakennus suurine ikkunoineen ja torneineen muistuttaa kirkkoa eikä ihme, sillä sen piirsi Suomen tuotteliain kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck vuonna 1895.

Historian ja nykypäivän hedelmällinen kitka

  Yli-Mäyry hankki Taidelinnan itselleen vuonna 1993. Hänen mielestään upea vanha arkkitehtuuri ja moderni taide luovat positiivisen ristiriidan, josta syntyy uutta.


Soile Yli-Mäyry lasiveistoksensa vierellä. Kuva: Markku Korpi-Hallila
  – Menneen ja nykyisen kohtaamisessa on mielenkiintoista jännitettä, kitkaa, josta taide syntyy. Niin kuin tuli syntyy kitkasta, myös luovuus kumpuaa kitkasta, Yli-Mäyry perustelee.

  24 vuoden aikana Taidelinna on luonut yhä uusia kerroksia ajan jatkumoon. Soile Yli-Mäyry nauttii siitä, että voi Taidelinnassa olla yhtä aikaa läsnä niin monessa ajassa.


Soile Yli-Mäyry: Elämää lasikaapissa, 110x130 cm, öljy, 2015.
  – Ihmiset jättävät jälkensä ja eri aikakausien kerrokset näkyvät vanhassa rakennuksessa. Historiaa voi kunnioittaa jättämällä itse omat jälkensä, hän sanoo.

  – Tämä näkyy erityisen hienosti Tokiossa, jossa huipputeknologian täyttämässä modernissa miljoonakaupungissa on säilytetty vanhat perinteet. Siellä mennyt ja nykyisyys kohtaavat upealla tavalla.

Taidetta lasista toteemeihin

  Taidelinnassa on näytteillä Yli-Mäyryn maalauksia 35 vuoden ajalta aina Stuttgartin Taideakatemian ajoilta tähän päivään. Kahteen kerrokseen sijoitetuissa näyttelytiloissa on myös 2,5-metrisiä toteemeja ja massiivisia lasiveistoksia, joita Yli-Mäyry on käynyt tekemässä Venetsian Muranossa kaksi-kolme kertaa vuodessa vuodesta 2007 lähtien. 


"Muurattu kirje" on yksi Soile Yli-Mäyryn massiivisista lasitöstä.
  Yli-Mäyrylle Taidelinna Orimattilassa on tärkeä niin yksityisesti kuin ammatillisesti: rakennus toimii myös kotina. Toisaalta Taidelinna on Yli-Mäyryn ainoa pysyvä näyttelytila Suomessa ja on avoinna ympäri vuoden sunnuntaisin klo 12–17 ja muina päivinä sopimuksen mukaan. Synnyinkylässä Mäyryssä Kuortaneella Soile Yli-Mäyryn Taidehalli on avoinna kesäisin joka päivä ja täyttää ensi vuonna 25 vuotta. 


Soile Yli-Mäyryn Taidelinna on avoinna sunnuntaisin klo 12-17 sekä sopimuksen mukaan ryhmille.
  Suomalaiset taiteenharrastajat ovat jo löytäneetkin Taidelinnan ja se toimii myös ryhmäkohteena entistä enemmän. Yli-Mäyry kertoo, että ryhmille Taidelinnaan voi järjestää käyntejä sopimuksen mukaan ja että näyttelykierros myös hänen itsensä opastamana on mahdollinen, jos vain paljon maailmaa kiertävä taiteilija sattuu olemaan kotona.http://www.soileyli-mayry.com

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »