Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Asikkala, Pulkkilanharju, Vääksyn kanava, Vanha Vääksy, ryhmäretket, Päijännetalo

Nelostie Päijät-Häme


Ilmakuva Pulkkilanharjun maisemareitiltä. Kuva: Asikkalan kunta

Asikkala on portti Päijänteelle

Vesijärven ja Päijänteen toisiinsa yhdistävä Vääksyn kanava ja Päijännettä halkova Pulkkilanharju ympäristöineen luovat Asikkalan sydämen, josta elinvoimaa ammentavat paitsi kuntalaiset ja kesäasukkaat, myös kymmenettuhannet kotimaanmatkailijat vuosittain.


  Vääksystä Pulkkilanharjun kautta kohti Korpilahtea kulkeva maisemareitti on syystäkin valittu koko Suomen kauneimmaksi. Upealla paikalla järvien välisellä kannaksella sijaitseva Vääksy sai ansaitsemaansa arvostusta myös vuonna 2015, jolloin se valittiin Suomen parhaaksi pieneksi kuntakeskukseksi.

Vääksyn kahdet kasvot

  Asikkalan kunnan kehittämisassistentti Merja Palokangas-Viitanen kertoo monipuolisen taajamakeskuksen muodostavan tunnelmallisen yhdistelmän uutta ja vanhaa.


Lauran Kauppa on yksi Vanhan Vääksyn ihanista putikeista. Kuva: Asikkalan kunta  
  – Vanhassa Vääksyssä voi aistia ajan patinan. Katujen varsia koristavat kiehtovat, pienet kahvilat ja putiikit, joista tunnetuin on Lauran Kauppa. Vanhanajan tunnelmaa tuovat myös Vääksyn kylämylly puoteineen, suutari, kyläseppä sekä monet museot ja näyttelyt, hän esittelee.

  – Vastapainoa vanhalle tuovat modernin Vääksyn monipuoliset palvelut, joiden joukosta löytyy aivan uskomattomia helmiä. Uskon Löytötori kuuluu monen matkailijan suosikkikohteisiin paitsi runsaan tuotevalikoiman, kauppiaan ainutlaatuisen persoonan ansiosta.


Kanavalahden vierasvenesatama ja Majakka-Paviljonki. Kuva: Asikkalan kunta
  Kanavalahden vierasvenesatamassa sijaitseva Majakka-Paviljonki on Palokangas-Viitasen mukaan ruokapaikka vertaansa vailla. Maistuvan ruoan kruunaavat mykistävät näköalat Päijänteelle. Vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta Päijännetunnelin vedenottamosta lähtee ensiluokkainen raakavesi 1,5 miljoonalle eteläsuomalaiselle. Tunneli on 120 kilometriä pitkä, ja aivan kuten Päijännekin – Etelä-Päijänteen vesi on juotavan hyvää.

Tuhansien tarinoiden Asikkala

  Osittain Päijänteen kansallispuistoon kuuluva Pulkkilanharju on luontokohteiden aatelistoa. Siksi harju ja Vääksyn kanava ympäristöineen sisältyvät monen ryhmäretken ohjelmaan. Asikkala-Oppaiden monipuolinen retkitarjonta antaa matkailijaryhmille varaa mistä valita.


Vääksyn kanava on Asikkalan tunnetuin nähtävyys. Kuva: Asikkalan kunta
  Tarinat tekevät retkestä ikimuistoisen, tarinankertojista puhumattakaan.

  – Yksi erikoisimmista retkistämme on keväinen vierailu tulppaanitilalla. Tilan isäntä Tapio tilasi lehmistä luovuttuaan Hollannista 200 tulppaanin sipulia, mutta saikin niitä 2 000. Jotainhan sipuleilla oli tehtävä, joten nyt Tapion tiluksia koristaa keväisin valtaisa tulppaanimeri, oppaanakin toimiva Palokangas-Viitanen kertoo.

 
Tulppaanipeltoa.
  – Kesällä tien toisella puolella kukoistaa kaunis ruusupuisto, josta tilan isäntä tarinoi mielellään.

  Kesäinen laivaretki kahden kanavan kautta Vääksystä Kalkkisten kylään on täynnä tunnelmaa. Retki huipentuu vierailuun Pihamaan Viini- ja Puutarhatilalle, jossa lounaan lisäksi maistellaan tilan palkittuja marja- ja hedelmäviinejä. Paluumatkalla poiketaan Asikkalan miljoonan tiilen kirkossa. Itä-Asikkalan mielenkiintoisimpia kohteita puolestaan ovat Urajärven kartano, Päijät-Hämeen ilmailumuseo ja Tuohimestarin Tupa.

Sokkoretki kutsuu seikkailuun

  Jos valinnanvaikeus yllättää, sokkoretki on hauska ja seikkailumielinen tapa tutustua Asikkalaan. Oppaaltakin luovuutta ja haasteita vaativan retken aikana suunnataan kohteisiin, joista matkailija ei tiedä tuon taivaallista. Yllättäviä käänteitä täynnä oleva retkiohjelma on tuonut runsain määrin kiitosta ja kehuja.


Päijännetalossa sijaitsee Vapaa-ajan kalastusmuseo.
  Monipuolisuus on Asikkalan valtti: kun naisväki mielii ostoksille Vääksyn moniin sisustuspuoteihin, miehet hullaantuvat Päijännetalossa sijaitsevasta Vapaa-ajan kalastusmuseosta, joka on rakennettu Vääksyn vanhan meijerin tiloihin. Onhan kalastus tärkeä osa Asikkalan tarinaa, johon omaleimaisuutensa on luonut yhä Asikkalassa toimiva, maailman tunnetuin uistinvalmistaja Rapala.

Päijännetalossa sijaitsee myös Asikkalan matkailuneuvonta.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »