Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Sysmä, kartanokierrokset, kirjakylä, kesätapahtumat, Pyhän Olavin kirkko

Nelostie Päijät-Häme


Sysmässä syntyneen Olavi Virran muistomerkki "Hopeinen kuu", Kimmo Pyykkö, 2015. Kuva: Sysmän kunta

Sysmässä kulttuuri ja tapahtumat kulkevat käsi kädessä

Päijänteen ja yli 160 pienen järven ympäröimä Sysmä on kiehtovan kulttuuriperimän ja kesätapahtumien runsaudensarvi. Seudun yrittäjien ja kunnan saumaton yhteistyö pitää yllä Sysmän elinvoimaista kulttuuria mitä moninaisin tavoin.


  1800-luvulla kultakauttaan eläneet kartanot ovat tuoneet oman ainutlaatuisen leimansa Sysmän kulttuuriperintöön. Yli kolmestakymmenestä kartanosta 10 on säilynyt tähän päivään. Kartanoista kolme avaa ovensa säännöllisesti myös matkailijaryhmille ja juhlaväelle.

Ei museoita vaan aitoja kartanokoteja

  Matkailu- ja markkinointineuvoja Raija Hänninen on oppaana Sysmän kartanokierroksilla, joita on järjestetty 90-luvulta lähtien. Kierroksella tutuksi tulevat sysmäläisten kartanoiden historia ja kunkin talon omalaatuiset tarinat, jotka heräävät henkiin isäntäväen itsensä kertomana.

  – Sysmän kartanoita ei ole muutettu museoiksi, vaan ne ovat ihmisten koteja, joissa eletään ihan jokapäiväistä arkea. Siksi niissä vallitsee aivan ainutlaatuinen tunnelma, Hänninen toteaa.


Virtaan kartano. Kuva: Sysmän kunta
  Tainionvirran ja Virtaankosken kulttuurimaisemassa sijaitseva Virtaan kartano säväyttää kauniilla kattomaalauksillaan. Kartanon viimeistellyissä sisätiloissa yhdistyy upeasti nykypäivä ja mennyt aika. Virtaan Vanha-Kartanon pihapiirissä on yhä toiminnassa oleva sepän paja, jonka ahjon äärellä nähdään, kuinka hehkuvan kuuma metalli taipuu kauniiksi esineiksi. Nordenlundin kartanon mailta on löydetty kulttuurijälkiä kivikauden ajoilta alkaen. Tänä päivänä kartanon tiluksilla käyskentelee Hereford-karjaa.

Sysmä – Suomen ainoa kirjakylä

  Kartanokulttuurin ohessa Sysmä tunnetaan Suomen ainoana kirjakylänä. Sysmässä asuneen Kaarlo Sarkian kunniaksi nimetty, 1900-luvun alussa rakennettu Villa Sarkia toimii taiteilijaresidenssinä nuorille kirjailijoille ja runoilijoille. Nuorten lahjakkuuksien opeista ja tarinoista pääsevät nauttimaan etenkin koululaiset.

  Kansainväliseen kirjakyläperheeseen kuulumista juhlistetaan Sysmässä heinäkuisilla Kirjakyläpäivillä, jolloin Sysmän tori muuttuu vanhojen kirjojen kauppapaikaksi. Viikonlopun mittaisen tapahtuman aikana järjestetään kirjateeman mukaista ohjelmaa, kuten perinteeksi muodostunut Kirjojen yö.

Konsertteja, käräjiä ja markkinahumua

  Samoihin aikoihin Kirjakyläpäivien kanssa Sysmän kartanoissa, navetoissa, kirkoissa ja teatterisaleissa soi klassisen ja kevyen musiikin festivaali Sysmän Suvisoitto. Tapahtumat jatkuvat heinäkuun viimeisenä lauantaina Uotinpäivän juhlinnan merkeissä. Uotinpäivän markkinat tuo torin ympäristöön lähes 300 markkinamyyjää ympäri Suomen.

  – Uotinpäivää vietetään norjalaisen viikinkikuningas Olavin kunniaksi, jonka mukaan Sysmän kaunis Pyhän Olavin kirkko on saanut nimensä. Uoti on sysmäläinen murremuunnos Olavin nimestä, Hänninen täydentää.


Sysmän kaunis Pyhän Olavin kirkko. Kuva: Sysmän kunta
  Pyhän Olavin kirkon ympärille syntynyt Kirkko soi -tapahtuma tuo elokuussa klassisen musiikin konsertteja kirkon ja Vanha-Kartanon maisemiin. Musiikki soi elokuussa myös Vintturin kylässä VintturiJazz-tapahtuman merkeissä.

  Sysmän syksyn erikoisin tapahtuma on jo perinteeksi muodostunut Kansankäräjät.

  – Kansankäräjillä puidaan sysmäläisten, vapaa-ajanasukkaiden ja matkailijoidenkin mieltä askarruttavia kysymyksiä, Hänninen kertoo.


Kansankäräjien valamiehistö pui kansalaisten mieltä askarruttavia kysymyksiä. Kuva: Sysmän kunta
  – Valamiehistö muodostuu etukäteen lähetettyjen kysymysten perusteella kootusta valamiehistöstä, ja paikan päällä mieleen juolahtavat lisäkysymykset tuovat käräjille mitä mielenkiintoisempia keskustelunaiheita.http://www.sysma.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »