Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Hartola, Sysmä, Heinola, Asikkala, Lahti, Hollola, Orimattila

Nelostie Päijät-Häme


Tunnelmallinen Lahden satama. Kuva: Lahti Regionin kuva-arkisto

Nelostiellä Päijät-Hämeessä

Nelostie on Suomen pisin yhtäjaksoinen numeroitu tie. Lehdessämme keväällä pohjoisesta alkanut Nelostien esittelysarja on edennyt neljänteen osaan ja nyt vuorossa on Päijät-Häme.


  Suomessa otettiin käyttöön tienumerointi vuonna 1938, ja silloin linjattiin myös Nelostien reitti Helsingistä Utsjoelle. Toinen alkuperäiseen linjaukseen tehty merkittävämpi muutos on tehty tälle Päijät-Hämeen osuudelle. Alkujaan Jyväskylästä Päijänteen länsipuolitse Padasjoen ja Hyvinkään kautta Helsinkiin linjattu reitti kulkee nykyään Heinolan ja Lahden kautta, Päijänteen itäpuolitse. 

  Nelostiellä on kokonaismittaa lähes 1 300 kilometriä. Numerossa 2/16 kuljimme siitä 500 kilometriä Utsjoelta Rovaniemelle. Kesälehdessä 3/16 matka alkoi Tervolasta kohti Pyhäjärveä, ja matkaa tuli vähän yli 300 kilometriä. Nelosnumerossa vuorossa oli Keski-Suomen osuus, jolla on mittaa noin 220 kilometriä. Tässä lehdessä kilometrejä taittuu jälleen edellistä vähemmän, sillä Päijät-Hämeen osuus on vain vähän alle 120 kilometriä. 

Nelostietä Hartolasta Orimattilaan

  Päijät-Hämeessä poikkeamme monesti varsinaiselta Nelostieltä, sillä kolme kuntakeskusta kuudesta sijaitsee jonkin matkan päässä Nelostiestä. Näiden lisäksi poikkeamme Asikkalaan, joka on matkailullisesti merkittävä kohde.

  Lähdemme liikkeelle kuninkaallisesta Hartolasta, jonne saavutaan Keski-Suomesta ylittämällä Päijät-Hämeen maakuntaraja Oravakivensalmella. Sieltä on noin 16 kilometriä Hartolan kuntakeskukseen, joka sijaitsee Nelostien vieressä. 


Itä-Hämeen museo. Kuva: Hartolan kunta
  Hartolan jälkeen Nelostie kulkee Sysmän kunnan alueella, mutta Sysmän keskustaan johtava 413-tie risteää pohjoisesta tultaessa jo vähän ennen Hartolan keskustan tienhaaraa. Nelostieltä Sysmän keskustaajamaan on noin 20 kilometriä. Tämä Suomen ainoa kirjakylä tunnetaan myös kartanoistaan ja kesätapahtumistaan. 


Heinolassa jyrää -festivaali. Kuva: Heinolan kaupunki
  Hartolasta Nelostietä eteenpäin jatkettaessa saavutaan noin 45 kilometrin jälkeen Heinolan kaupunkiin. Heinola tunnetaan muun muassa kesäteatterista, lintutarhasta sekä Heinolassa jyrää -festivaalista.

  Nelostien lisäksi Päijät-Hämeessä kannattaa kulkea myös pienempiä teitä pitkin. Esimerkiksi Sysmästä lähtee kaksikin reittiä kohti etelää. Reittivalinnasta riippuen matkaa Asikkalan Vääksyyn kertyy upean Pulkkilanharjun maisemareitin kautta joko 45 tai 60 kilometriä. Pidemmän reitin varrella sijaitsee muun muassa ”perennojen taivas”, PerennaPuutarha Pöntinen. 


Yksi Sysmän mielenkiintoisista kohteista on PerennaPuutarha Pöntinen.
  Vääksystä on enää 26 kilometriä matkaa Lahteen, ja Heinolasta Nelostietä pitkin sinne on noin 35 kilometriä. Maakunnan pääkaupunki valmistautuu kovaa kyytiä Lahti2017-tapahtumaan, sillä hiihdon MM-kisat käynnistyvät jo 22.2.2017.


Kisatytöt toivottavat tervetulleiksi Lahteen. Kuva: Lahti Regioinin kuva-arkisto
  Lahden jälkeen Nelostie kulkee Hollolan kunnan alueella, jonka kuntakeskus sijaitsee noin 9 kilometrin päässä Lahden keskustasta edelleen länteen päin. Hollola on nykyisen Päijät-Hämeen muinainen keskus kulttuurimaisemineen ja ainutlaatuisine luontokohteineen. Keskustan ja kirkonkylän lisäksi nähtävää on myös Nelostien varrella.


Hollolan keskiaika-tapahtuma. Kuva: Hollolan kunta
Matkan viimeinen etappi tällä kertaa on Orimattilan kaupunki, jonka keskusta sijaitsee noin 12 kilometriä Nelostieltä itään päin. Orimattilan Kehräämön lukuisat yritykset tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä, kuten Soile Yli-Mäyryn Taidelinnakin.  


Orimattilan Kehräämössä toimii noin 40 yritystä. Kuva: Orimattilan Kehräämö
Mielenkiintoista lukumatkaa Päijät-Hämeessä!


Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »