Nro 4-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen, paralympialaiset, suhteellisuudentaju

Kolumni


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen

Älä sano ettet voi

  En varmaan ole ainoa, joka äskettäin päättyneiden Rion paralympialaisten äärellä on ollut hieman häpeissään. Tai ainakin toivottavasti en ole ainoa.

  Välillä on ollut pakko juuttua television eteen katsomaan, kuinka sokeat juoksevat pikamatkoja ja uimarit, joilta puuttuu käsi tai jalka, päästelevät altaassa kuka mitäkin taktiikkaa käyttäen. Niillä, joilla kaikki raajat on, ne eivät toimi kunnolla. Näkörajoitteisten luokassa algerialainen Abdellatif Baka juoksi 1500 metriä ME-ajalla, joka olisi ”oikeissa” kisoissa riittänyt olympiakultaan. Kyseisessä luokassa oli muutenkin huima taso: ns. terveiden kisojen matkan olympiavoittaja olisi tässä sarjassa jäänyt viidenneksi. Hattu päästä!

  Jos huippu-urheilu terveenäkin vaatii välillä epäinhimillisiltä tuntuvia ponnisteluja, on vaikeaa kuvitella, mitä se vaatii näiltä ihmisiltä. Lukuisien treenituntien lisäksi kuinka paljon päättäväisyyttä, kivunsietoa ja ennakkoluuloja vastaan taistelemista. Näissä karkeloissa sana ”sisu” saa ihan uuden merkityksen.

  Paralympialaisten valossa moni oma pelko ja ongelma alkaa tuntua loppupeleissä aika pikkujutulta. Kelpaanko? Osaanko? Pärjäänkö? Ihan relevantteja kysymyksiä ja monia askarruttavia asioita. Miksen voi olla kuin joku muu? Miksi minulla ei ole sitä, mitä muilla on? Inhimillistä, totta kai. Mutta kun näkee sokean ihmisen juoksevan kilpaa tai yksikätisen uimarin pääsevän maaliin, voi todeta vain, että oikeastaan minä pelkään ihan liikaa ihan turhaan ja oikeastaan minulla on asiat oikein hyvin. Rajoitteet, kaikenlaiset, ihan oikeasti ovat vain omassa päässä. 

  Tunsin joskus ihmisen, joka uuden työpaikan tuoman epävarmuuden iskiessä neuvoi minua menemään aamuisin peilin eteen ja sanomaan itselleni: ”Tänään on hyvä päivä. Minä pystyn, osaan ja uskallan.” Jos et itse usko itseesi, ei sitä tee kukaan muukaan. 

  Niin että älä sano, ettet voi. Abdellatif Bakakin voi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »