Nro 4-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: konsertit, orkesteri, Tampere, Tampere Filharmonia, Santtu-Matias Rouvali, elämys, ennakkoluulot

Konsertit


Tampere Filharmonia. Kuva: Maija Leino

Tule sellaisena kuin olet

Sinfoniakonsertti? Apua! Mitä laitan ylle? Voinko ottaa lapset mukaan? Olenko liian sivistymätön, enhän ymmärrä klassisesta musiikista mitään? Voi ei…!


  Unohda kaikki, mitä olet kuullut – tai mitä et ole kuullut – sinfoniakonserteista. Tampere Filharmonian konsertteihin voit tulla juuri sellaisena kuin olet.

  – Musiikki kuuluu kaikille. Asu on täysin vapaa, ja aplodien oikeasta ajoituksesta selviää mainiosti, kun seurailee kapellimestaria ja muuta yleisöä, rohkaisee Tampere Filharmonian tiedottaja Maija Leino.

Sinfoniakonsertti herättää suuria tunteita

  Tampere-talo on Tampere Filharmonian oma estradi, jonka tähtinä loistavat 97 taitavaa ja intohimoista soittajaa instrumentteineen sekä konserttimaailmaa mullistava taiteellinen johtaja Santtu-Matias Rouvali.


Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Kuva: Kaapo Kamu
  – Sinfoniakonserttia ei mennä vain kuulemaan, vaan lavalla on hurjan paljon nähtävää. En keksi toista paikkaa, missä näkisi yhtä aikaa niin paljon ihmisiä tekemässä jotakin näin tosissaan. Kaikki on niin suurta, ja juuri se on tärkeä osa sinfoniakonsertin viehätystä, Leino kuvailee.

  Konserttikokemus on henkilökohtainen hetki, joka herättää suuria tunteita. Vain harvoin ihminen on tänä päivänä hiljaa omien ajatustensa kanssa ja keskittyy ilman, että puhelin pirisee tai pokemon hyppää kännykän ruudulle.

  – Konsertin jälkeen hauskuus vasta alkaakin. Kokemuksen jakaminen ystävän kanssa ja siitä keskusteleminen viinilasin äärellä on osa elämystä. Toiset taas haluavat pitää kokemuksen vain itsellään, ja konsertista tulee sellainen ihan oma juttu.

Ei kahta samanlaista konserttia

  Tampere Filharmonia ei soita kahta samanlaista konserttia, vaan jokainen esitys on oma kokonaisuutensa. Parituntisessa konsertissa kuullaan sopivasti klassikoita mutta myös uusia teoksia. Tämän syksyn teemaan kuuluvat erikoiset instrumentit; pääosassa soivat mm. fagotti tai viidakon kutsulta kuulostava marimba.

  – Syksyn konserteissa tuodaan esiin myös tunnettujen säveltäjämestareiden tuntemattomia teoksia, kuten oopperaguruna tunnetun Wagnerin ainoa sinfonia, Leino kertoo.


Kaikkien Tampere Filharmonian Tampere-talossa järjestettävien iltakonserttien yhteydessä järjestetään toiminnallinen lapsiparkki 3–12-vuotiaille. Kuva: Maija Leino
  Tampere Filharmonia elää upeaa nousukautta. Orkesteri konsertoi loppuunmyydyille saleille kerran viikossa ja vierailee syksyn aikana muun muassa Lapualla ja Hämeenlinnassa. Ensi kesänä orkesteri lähtee kiertueelle ulkomaille – maailmanvalloitus alkaa Japanista.

  Leino haluaa rohkaista jokaista käymään sinfoniakonsertissa edes kerran.

  – Koululaiskonserteissa lapset ovat innostuneita, mutta vielä useammin hieman ihmeissään. Näin aikuisetkin voisivat ajatella; unohtaa ennakkoluulot ja vain seurailla. Mitään ei tarvitse tietää etukäteen, kunhan kuuntelee ja antaa omien mielikuvien kuljettaa konsertin läpi.

http://www.tamperefilharmonia.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »