Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: teatteri, Keski-Suomi, Jyväskylä, Ansa, Nummibodarit, Diivat

Teatterit


Ansan pääroolissa nähdään Tarja Matilainen. Kuva: Jiri Halttunen

Ansa tulee Jyväskylään maineikkaan tekijäjoukon voimin

Mitä yhteistä on kirjailija Sirkku Peltolalla, säveltäjä Iiro Rantalalla ja muusikko Heikki Salolla? Vastaus on myslipatukkavalmistaja Ansa Vallittu.


  Jyväskylän kaupunginteatterissa koetaan tänä syksynä mielenkiintoinen näytäntökausi. Kotimaisia musikaaleja ei Suomen teattereissa liian usein nähdä, mutta Jyväskylän suurelle näyttämölle sellainen kuitenkin saadaan. 

Rakkautta tehokkuuden alttarilla

  Ansa on Sirkku Peltolan kirjoittama musikaali, jossa pureudutaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin: työn arvostukseen, ihmisarvoon, tehokkuuteen ja ahneuteen. Vahvat teemat puetaan näyttäviin vaatteisiin: vaikeitakin asioita käsitellään kepein ottein ja sarkasmi ja ironia vuorottelevat huikeiden musiikkinumeroiden kanssa.


Musiikin monitaiturit, säveltäjä Iiro Rantala ja sanoittaja Heikki Salo, ovat luoneet näytelmään svengaavan musiikkimaailman iskelmästä jazziin ja tangoon. Kuva: Jiri Halttunen
  – Musikaalien sisältö on usein ”höttöisempää”, sillä musikaalit ovat monelle teatterille kauden isoin ja kallein proggis ja silloin halutaan tehdä sellaisia tuotantoja, jotka on todettu suosituiksi. On hienoa, että katsojille tarjotaan myös ajankohtaista, yhteiskunnallista musikaalia, sanoo Jyväskylän kaupunginteatterin markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi.

  Ansa on alun perin nähty Tampereen Työväen Teatterissa nimellä Patukkaooppera ja sittemmin Lahdessa Kun tyttö on hyvä -nimellä. Jyväskylässä musikaali on nimetty lyhyesti ja ytimekkäästi päähenkilönsä mukaan. Ansa Vallittu työskentelee elintarviketehdas Patukkatalo Oy:ssä, jossa hänen työnsä on valmistaa myslipatukoita. Ansan elämä muuttuu, kun Patukkatalo Oy:öön palkataan tehokkuuskonsultti, jonka puheet maksimaalisesta hyödystä kuulostavat Ansan korviin puheelta rakkaudesta. 

  Ohjaaja Fiikka Forsmanin käsissä Sirkku Peltolan teksti muotoutuu vahvaksi katsojakokemukseksi, jota täydentää jazz-virtuoosi Iiro Rantalan säveltämä musiikki. Tällaisella porukalla tehtyjä tuotantoja ei Suomessa nähdä usein! Yleisön koukuttava Ansa on viritetty.

Mielenkiintoisia mieskohtaloita

  Ansan lisäksi suurella näyttämöllä nähdään viime keväältä jatkava Aleksis Kiven klassikosta tuunattu hulvaton komedia Nummibodarit


Nummibodarit. Kuva: Jiri Halttunen
Peräkammarinpoika Eskon ja tämän puhemiehen Mikko Vilkastuksen kosiomatkan vaiheet ovat kreisikomediaa parhaimmillaan. Jyväskylän komediasyksyä täydentävät veijariveljekset Jack ja Leo Ola Tuomisen ohjaamassa iloittelussa Diivat.

http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »