Nro 4-2016
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kevät ; 
Avainsanat: teatteri, uusikaupunki, Loma, Raija Nokkala

TeatteritSuomalaisen loman ytimessä Uudenkaupungin Teatterissa

Klassikkoelokuva herää eloon näyttämöversiona.


  Miten mahtaisi sujua loma, jos uimapuvun ja sandaalien sijaan mukaan sattuisikin toppahaalari ja laskettelulasit? Jos unelmien loma pitäisikin täysihoidon sijaan viettää täysin rahatonna? Jos huonekaverina olisikin joku täysin vieras – ja mikä pahinta, väärää sukupuolta?

  Tämä kaikki osoittautuu todellisuudeksi pankkivirkailija Aimo Niemelle, joka vaimostaan erottuaan päättää toteuttaa unelmansa ja lähteä talviolympialaisiin ihan paikan päälle. Valitettavasti Aimon elämän käännekohdassa vaihtuvat elämäntilanteen lisäksi myös matkalaukku ja -kohde, ja Aimo päätyy talviolympialaisten sijaan Rodoksen merenrantaparatiisiin.

Täytyy mennä kauas, jos haluaa nähdä lähelle

  Risto Jarvan, Kalervo Kukkaisjärven ja Jussi Kylätaskun elokuvakäsikirjoitus Loma kääntyy Uudessakaupungissa teatterinäyttämölle, jossa se saa kantaesityksensä helmikuussa Raija ja Pentti Nokkalan kirjoittamana ja ohjaamana. Uudessakaupungissa nähdään alkuperäistä elokuvaversiota laajempi ja riemukkaampi lomaseikkailu, jossa riittää hauskuutta ja koskettavia tilanteita. 

  Raija Nokkala kertoo, että tekstivalintaan vaikutti Suomen 100-vuotisjuhlavuosi.

  – Toiveena oli, että näytelmä liittyisi juhlavuoteen. Loma on kertomus meistä suomalaista lomalla – meitä kiinnosti se, miksi suomalaiset lähtevät lomalle, mitä lomalta odotetaan ja mitä sitten, kun kaikki ei menekään niin kuin pitää. Hienoin tapa juhlistaa Suomea on kertoa tarinoita meistä tavallisista suomalaisista. Ja missä he paremmin erottautuvat juuri suomalaisiksi kuin lomalla – kaukana ulkomailla!

  – Matkahan on aina uusi alku. Se auttaa irtautumaan arjesta tai olemaan paljon enemmän kuin normaalisti. Seitsemän päivän loman aikana voi tapahtua enemmän kuin seitsemän vuoden aikana kotona – tehdään asioita, jotka jäisivät Suomessa ehkä tekemättä tai joista ei sitten myöhemmin puhuta. Lomalla voidaan kokea elämän suurin käännekohta.

  Raija Nokkalan mielestä suomalaisuutta on hyvä katsoa ”käsivarrenmitan päästä”. 

  – Kun ollaan muualla, Suomi ja suomalaisuus nähdään hyvin eri tavalla kuin kotona. Suomen muuttuminen maana ja suomalaisten kansainvälistyminen on mennyt huimasti eteenpäin. Silti meitä kiinnostaa aina se, mitä meistä muualla ajatellaan, Raija Nokkala pohtii.

http://www.uudenkaupunginteatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »