Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Joutsa, Joutsan Joutopäivät, Leivonmäen kansallispuisto, palvelut, vapaa-ajanasukkaat

Nelostie osa 3


Kuva: Heli Kuurne

Maratonin verran Nelostietä Joutsassa

Keski-Suomessa Nelostie halkoo Joutsan kuntaa 40 kilometrin verran. Vain parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta luonnonkaunis Joutsa on suosittu mökkikunta.


  Joutsassa on noin 2500 vapaa-ajanasuntoa, eli enemmän kuin vakituista asutusta. Ei siis ihme, että kunnanjohtaja Harri Nissinen painottaa vapaa-ajanasukkaiden merkitystä kunnalle. 

  – Joutsan palveluvarustus on erittäin hyvä ja se perustuu pitkälti vapaa-ajanasukkaisiin. Meillä on erittäin hyvät yksityiset palvelut, pääasiassa päivittäistavarakaupassa, ja Joutsa onkin alueen palvelukeskittymä. Meille tullaan ostoksille myös muualta, Nissinen sanoo.


Kuva: Heli Kuurne
  Päivittäistavarakaupan ja vapaa-ajanasutuksen kesken vallitsee positiivinen kierre: kun palvelut ovat hyvät, kunta houkuttelee lisää mökkiläisiä, ja kun mökkiläisiä riittää, palvelutaso pysyy hyvänä. 

  – Vapaa-ajanasukkaiden merkitys Joutsan päivittäistavarakauppaan ja sitä kautta koko kuntaan on suuri. Tutkimuksen mukaan jokainen mökki käyttää päivittäistavarakauppaan 31 euroa päivässä – Joutsassa se tarkoittaa 6,2 miljoonan euron tuloja vuositasolla, Nissinen huomauttaa.

Joutsassa on vetovoimaa

  Palveluiden ohella Joutsan vetovoimatekijöiksi Nissinen mainitsee kauniin, puhtaan luonnon sekä hyvän sijainnin kohtuullisen matkan päässä pääkaupunkiseudulta. 

  – Tutkimusten mukaan suomalaisten vapaa-ajanasukkaiden mielestä sopiva etäisyys mökille on 2–2,5 tunnin matka. Helsingistä katsoen Joutsa sopii tuohon säteeseen, ja 90 prosenttia vapaa-ajanasukkaistamme tuleekin Lahden eteläpuolelta. 


Kuva: Heli Kuurne
  – Meillä on täällä puhdas luonto ja poikkeuksellisen kirkasvetinen järvi. Joutsa on pärjääjä ja uskon sen sellaisena säilyvän jatkossakin, Nissinen sanoo. 

  Kuntaliitoksiin ei toistaiseksi ole ollut painetta eikä Nissinen usko sellaisiin tulevaisuudessakaan. 

  – Joutsa ja Leivonmäki yhdistettiin vuonna 2008. Sen jälkeen tilanne on Suomen kuntakentällä mielestäni yleisestikin rauhoittunut eikä näköpiirissä ainakaan tällä alueella ole muita liitoksia. 

  Hänen mukaansa Joutsalla on tahtotila pärjätä itsenäisenä.

  – Olen toiveikas enkä mielestäni ihan syyttä. Toki väestö ikääntyy, mutta meillä on hyvä sijainti valtatien varrella ja elinvoimaisia yrityksiä. Uskon, että osa vapaa-ajanasukkaistakin jää pysyvästi joutsalaisiksi.

Kotoisia kohtaamisia

  Joutsassa kunnan, ”alkuasukkaiden” ja vapaa-ajanasukkaiden kesken vallitsee tiivis ja hyvähenkinen yhteys. Vapaa-ajanasukkaat käyttävät paljon joutsalaisia palveluita, jotka usein ovat merkittävästi halvempia kuin pääkaupunkiseudulla.

  – Useat huollattavat täällä esimerkiksi autonsa, kunnanjohtaja Nissinen kertoo. 


Kuva: Riku Kuurne
  Luonnollisen foorumin yhteiselolle tarjoavat monipuoliset tapahtumat, joista suosituin on valtakunnallisestikin tunnettu Joutsan Joutopäivät

  – Se on suosittu tapahtuma, joka on hyvä kohtaamispaikka. Useimmilla vapaa-ajanasukkailla kuitenkin on joku side paikkakuntaan. Täällä arvostetaan toisia riippumatta siitä, missä vakituinen asuinpaikka on.


Luupään lenkki on 2,2 kilometrin rengasreitti Lievonmäellä. Kuva: Heli Kuurne
  Tapahtumien ohella Joutsassa riittää tekemistä niin vapaa-ajanasukkaille kuin matkailijoille. Leivonmäen kansallispuistossa keskisuomalainen luonto avautuu kaikessa monipuolisuudessaan, ja siihen on helppo lähteä tutustumaan kansallispuiston turvallisilla ja helppokulkuisilla poluilla. Taidelaitos Haihatuksen taidenäyttelyt tuovat kuntaan kansainvälisten taiteilijavieraidensa kautta tuulahduksia ulkomailta, ja kunnan kansalaisopiston kurssit, useat kuorot ja monipuoliset liikuntapaikat tarjoavat tekemisen ja osallistumisen mahdollisuuksia kaikille.http://www.joutsa.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »