Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Ahvenanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Jyväskylä, Vaajakoski, Panda, Taffel, tehtaanmyymälä, Ahvenanmaa,

Nelostie osa 3


Pandan tehtaanmyymälässä vierailee viikoittain tuhansia makean ystäviä. Kuvat: Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab

Pandan myymälä on jo 20-vuotias 
”Tehtaanmyymälä on näyteikkuna maailmalle!”


Tuttujen herkkujen tuoksu vie hetkessä takaisin suloisiin lapsuusvuosiin. Vaikka makeanhimo voi vanhemmiten helpottaa, on tehtaanmyymälöiden viehätystä mahdoton vastustaa.


  Viehätyksestä kertoo sekin, että Pandan tehtaanmyymälässä vierailee viikoittain tuhansia makean ystäviä vaippaikäisestä vaariin. Ikään katsomatta jokainen astuu myymälään viattomalla lapsen innolla. Ilmassa leijuva makeisten tuoksu kuljettaa varttuneimmankin vieraan hetkessä takaisin lapsuuteen.

  Pandan makeistehtaalla on pitkät perinteet: se on toiminut Jyväskylän Vaajakoskella vuodesta 1920. Purkkikaramelleista ja marmeladista alkanut tuotanto laajeni suklaan valmistukseen vuonna 1925. Lakritsi tuli mukaan pari vuotta myöhemmin.  Tänä päivänä yhä kotimainen Panda on osa norjalaisomisteista OrklaCS-konsernia. Suomen osasto kattaa kaksi toimipistettä, Vaajakosken Pandan tehtaan myymälöineen sekä Ahvenanmaan Haraldsbyssa sijaitsevan Taffelin tehtaan. Sipsien lisäksi Ahvenanmaan tehtaan tuotantoon kuuluvat Oolannin ranskanperunat.

Aidosti ainutlaatuisia makuelämyksiä

  Ahvenanmaan Taffel Factory Shopista vastaava Matti Ekqvist tietää, kuinka erikoinen elämys käynti tehtaanmyymälässä voi parhaimmillaan olla. Hän kuvailee tehtaanmyymälää näyteikkunana maailmalle.

  – Jokainen kokee sen eri tavoin. Vanhemmille kokemus on ennen kaikkea nostalginen, lapsille unelmien täyttymys, hän toteaa.  Tehtaanmyymälässä on aina tarjolla maistiaisia. Tuttukin tuote saattaa yllättää: tuoreiden makeisten makua ei voi verrata kaupasta ostettuihin. Maku elää ajan myötä.

  – Tehtaanmyymälässä on aina myös tuotteita, joita ei kaupoista saa, Ekqvist huomauttaa.  Pandan suosituimpia tehtaanmyymälätuotteita ovat kultakääreiset konvehdit sekä raesekoituspussit. Tehtaan omat erikoiserät ovat suurin syy siihen, miksi tehtaanmyymälään tullaan kerta toisensa jälkeen. 

Kurkista sipsitehtaan kulisseihin

  Vuodesta 1969 toiminut Taffelin tehdas sai oman myymälänsä kolme vuotta sitten. Kesäsesongin aikana myös Taffel Factory Shopissa vierailee tuhansia matkailijoita joka viikko. Haraldsbyssa voi osallistua myös opastetulle tehdaskierrokselle. Moni vanhempi vieras muisteleekin kurkistaneensa sipsitehtaan saloihin kultaisella 80-luvulla ja janoaa nyt uutta vierailua.  – Kun kerran on päässyt vastavalmistuneen perunalastun makuun, siitä on vaikea päästä yli, Ekqvist naurahtaa.

  Uunituoreet sipsit ovat eittämättä Taffel Factory Shopin uniikki erikoisuus. Ekqvistin kuvailemaa koukuttavaa ja suloisen syvää perunan aromia voi yrittää jäljitellä laittamalla sipsikulhon hetkeksi mikroon, mutta samaksi ei makua saa millään.

  – Makuelämystä ei voi sanoin kuvailla, se on pakko kokea itse, vakuuttaa Ekqvist.

Suomalaisia menestystarinoita

  Pandan tehtaanmyymälä juhlii lokakuussa 20-vuotista taivaltaan. Juhlavuosi tuo Vaajakoskelle tapahtumia, kilpailuja sekä tietenkin mahan täydeltä makeaa!  Vaajakosken tehtaan tuotteita on saatavilla Ahvenanmaan tehtaanmyymälässä ja päinvastoin. Ekqvist tuntee suurta ylpeyttä saadessaan olla mukana Suomen suosituimpien tuotemerkkien matkassa.

  – Ahvenanmaan tehtaan tulevaisuus oli vaakalaudalla ja suurten YT-neuvottelujen edessä vasta muutamia kuukausia sitten. Riemu oli suunnaton, kun tehdas sai jatkaa toimintaansa, muistelee Ekqvist.

  Taffel ja Panda, todellisia suomalaisia menestystarinoita molemmat – tuovathan ne nautintoa satoihintuhansiin suomalaiskoteihin vuodesta ja vuodenajasta toiseen. Eihän joulu ole joulu ilman Pandan juhlapöydän konvehteja.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »