Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Jyväskylä, Kuikka, Ränssin Kievari, ruokailu, juhlat, sauna, kesäteatteri, maatilamajoitus

Nelostie osa 3


Ränssin Kievarin lähes 200-vuotias päärakennus. Kuva: Ränssin Kievari

Kievariperinteet elävät Ränssin tilalla

Ränssin Kievarin tiloissa, Jyväskylän Tikkakosken kupeessa on kestitty vieraita jo 1800-luvulla. Lähes 200-vuotiaalla maalaistalolla on tuhansia tarinoita kerrottavanaan. Ja ne ovat osa Ränssin Kievarin viehätystä.


  – Kievarin kiehtova historia on täynnä mitä mielenkiintoisempia tapahtumia vaimonvaihdosta maantierosvoihin, Minna Eräjärvi tietää.


Ränssin Kievari sijaitsee Jyväskylän Kuikan kylässä, Heinosen rannalla. Kuva: Ränssin Kievari
  Eräjärven vanhemmat ostivat Kuikan kylässä sijaitsevan tilan sukulaisiltaan 29 vuotta sitten. Uusia kertomuksia syntyy vuosien ja vieraiden vaihtuessa; aikoinaan yhden markan maksaneelle haltiahirrelle on laskettu uusi hinta, ja talon alkuperäiset, jo kauan sitten edesmenneet asukkaat tuntuvat muistuttelevan itsestään salaperäisten sattumien muodossa.

Ränssin pitopöytä on perinteistä parhain

  Tarinat ovat olennainen osa Ränssin Kievarin tarjoamaa elämystä. Mielenkiinto herää heti sisään astuessa, kun katseet kohdistuvat ajan jättämiin jälkiin: hevosen kavion kuvioihin, puulattiaan hioutuneisiin jalanjälkiin, tuvan tunnelmalliseen takkaan. Ja siihen valtavaan, markan maksaneeseen haltiahirteen.

  Tarinat ovat kuitenkin vain puoli ruokaa – suurin syy, miksi Ränssin Kievarissa pysähdytään kerta toisensa jälkeen, on perinteisten reseptien mukaan valmistetut Ränssin pöydän antimet.


Noutopöydässä on rehellistä kotiruokaa. Kuva: Ränssin Kievari
  Uunissa muhii muhkea padallinen karjalanpaistia, liedellä porisee kaalipata. Lihapullat pyöritellään omin käsin, ja samoilla periaatteilla valmistuvat myös sämpylät, rieskat ja laatikot. Noutopöytään katetaan maukasta, rehellistä kotiruokaa, aivan kuten vanhanajan kestikievarissa kuuluukin.

  Ränssin Kievari avaa ovensa tilauksesta ryhmille. Tunnelmallinen ja tilava maalaistalo taipuu ohikulkevan bussiryhmän lounastauosta jopa 200 hengen juhlatilaisuuksiin.

Majoitusta maalaismaisemissa järven rannalla

  Moni viihtyy Ränssin tilalla pidempäänkin, eikä ihme. Rantasauna ja savusauna paljuineen, laavunuotiolla paistetut kalansaaliit ja rommiletut, lähimetsän luontopolut sekä kievarin ikioma kesäteatteri antavat monta syytä viipyä vielä hetken.


Ränssin Kievarissa nautitaan kesäteatteriesityksistä katetun katsomon alla. Kuva: Ränssin Kievari
  Maatilamajoitusta ja kutkuttavan kiehtovia tarinoita tarjoavan Ränssin Kievarin elämyksistä yksi on kuitenkin ylitse muiden.

  – Kyllä se on Ränssin ruoka ja aito maalaismiljöö, miksi vieraamme kerta toisensa jälkeen palaavat. ”Ei kesää ilman Ränssin pöytää”, he toteavat tullessaan, Eräjärvi toteaa hymyillen.http://www.ranssinkievari.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »