Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Jyväskylä, Tikkakoski, Suomen Ilmavoimamuseo, Ilmavoimat, lentokone

Nelostie osa 3


Gourdou-Leseurre vuodelta 1928. Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo

Museo tosielämän toimintasankareista

Jyväskylän Tikkakoskella vuodesta 1979 toiminut Keski-Suomen Ilmailumuseo on nyt Suomen Ilmavoimamuseo. Vaikka museon nimi vuoden alussa muuttui, pysyy sen toiminta ennallaan: museossa vaalitaan Suomen Ilmavoimien historiaa, perinteitä ja kalustoa 1910-luvulta alkaen.


  Näyttelyhallissa vastassa on vaikuttava näky: kymmeniä Suomen Ilmavoimien käytössä olleita lentokoneita, joista vanhin on vuodelta 1919. Aitojen koneiden lisäksi esillä on lentokoneen moottoreita, pienoismalleja, aseita ja varusteita. Viestimuseon näyttelyssä tutustutaan ilmapuolustuksen viesti- ja valvontakalustoon kirjekyyhkyjen ajoista nykypäivään.

Ei satuja, vaan oikeita tarinoita

  Museonjohtaja Kai Mecklin huomauttaa, että vaikka Ilmavoimamuseo on tekninen museo, halutaan sen toiminnassa korostaa esineiden omintakeista historiaa. Museovieraita kiinnostaa, mitä esineellä on tehty ja mitä tarinoita siihen liittyy. Museon sijainti Jyväskylän lentoaseman vieressä luo autenttisen tunnelman.


Museossa voi istahtaa myös lentokoneen ohjaamoon. Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo
  – Lentokoneiden äänet, ohjaamoon kapuaminen, ajan jäljet koneiden pinnoissa, tosielämän sankaritarinat ja ihmiskohtalot – ne muodostavat Ilmavoimamuseon ytimen, Mecklin kuvailee.

  Koneita ei restauroida uutuuden loistoon, vaan ne ovat esillä siinä kunnossa kuin ne ovat palvelusvuosiltaan jääneet. Rujon kuoren alta paljastuu toinen toistaan uskomattomampia kertomuksia, kuten tarina maailman ainoasta säilyneestä Brewster-hävittäjästä.

  – Hävittäjä sai kohtalokkaat osumansa jatkosodassa, Mecklin kertoo koneen rungossa ja siivissä näkyviin luodinreikiin viitaten.

  – Pilotti ampui vihollisensa alas vaurioituneella koneella vain hetkeä ennen pakkolaskua. Kone lojui pienen järven pohjassa Venäjällä lähes 60 vuoden ajan ennen kuin se löytyi vuonna 1998, vain vuotta ennen sankaripilotin kuolemaa.

Uniikki taukopaikka Nelostien varrella

  Brewster-hävittäjän kaltaiset seikkailut heräävät henkiin opastetuilla kierroksilla. Monet vieraat jakavat haikeina omia muistojaan ja kokemuksiaan sotien ajoilta. Museo-oppaat pitävät kertomukset elossa.


Sota-ajan Blenheim-pommikone. Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo
  Ilmavoimamuseoon on Nelostieltä helppo poiketa, ja suurelle pysäköintialueelle mahtuu useampi linja-auto samaan aikaan. Museo on myös lapsiperheiden suosiossa – pääseväthän lapsetkin istumaan aidon hävittäjän ohjaamoon ihmettelemään mittareita ja kääntelemään kytkimiä.

  Kahvitauon lomassa kannattaa tutustua museokaupan valikoimiin: kirjoihin, karttoihin, valokuviin ja ainutlaatuisiin pienoismalleihin, joita ei kaupoista löydy.http://www.ilmavoimamuseo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »