Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Jyväskylä, liikunta, hyvinvointi, Alvar Aalto, teemareitit, kävely, pyöräily, melonta, Valon kaupunki

Nelostie osa 3


Jyväskylä – Valon kaupunki. Kuva: Juhana Konttinen

Jyväskylä liikuttaa matkailijaa

Liikunnan ja hyvinvoinnin kaupunki. Maailman saunamaakunnan pääkaupunki. Alvar Aallon kaupunki. Tuhansien tapahtumien kaupunki. Valon kaupunki. Jyväskylä kiehtoo monipuolisuudellaan.


  Ainutlaatuinen kaupunkiluonto houkuttelee jättämään auton parkkiin. Lyhyiden välimatkojen ansiosta järvien ympäröimässä kaupungissa liikkuu sulavasti jalan tai pyöräillen. Jyväsjärven ympärillä kulkeva Rantaraitti, kaupungin keskellä kohoava Harju sekä satojen kilometrien hiihto- ja kuntoilureittien verkosto yhdessä yli 350 muun liikuntapaikan kanssa todistavat, että Jyväskylä on eläväisen seutukunnan hyvinvoiva keskus.


Finlandia Marathon. Kuva: Tero Takalo-Eskola
  Siksi Jyväskylä haluaa haastaa myös matkailijat tutustumaan kaupungin kiinnostavimpiin kohteisiin liikkuen.

Teemareitit kuljettavat kaupungilla

  Visit Jyväskylän markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna kehottaa kurkistamaan mobiilissa toimivien teemareittien valikoimaa.

  Jyväskylän MM-ralleista tuttu käsite Pikataival tuo tutuksi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kun aikaa on rajallisesti. Puutarhareitti kuljettaa vehreisiin puistoihin, ja Käsityöreitti opastaa käsityökulttuurin pariin näyttelyjen, työpajojen ja myymälöiden myötä.  – Kävely ja pyöräily eivät ole ainoita liikunnallisia tapoja tutustua Jyväskylän seudun nähtävyyksiin. Maailmanperintökohteisiimme voi matkata vaikka meloen, Sarvilinna vihjaa.

  Jyväskylässä on kattavampi valikoima Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia kuin missään muualla maailmassa. Myös Aallon uran vaiheisiin voi tutustua liikkuen. 

  – Kehityksen voi nähdä kiertämällä kohteet aikajärjestyksessä 20-luvun ensitöistä 80-luvun taidonnäytteisiin, Alvar Aalto -museon asiakaspalveluvastaava Pia Poskiparta kertoo.


Yliopistokampus. Kuva: Mikko Laitinen
  – Jos aikaa on vain vähän, voi kierroksen aloittaa Jyväskylän työväentalolta, joka edustaa 20-luvun klassista tyyliä. Yliopistokampuksella voi nähdä eri aikakausien tyylisuuntia 40-luvun Amerikasta 70-luvun Suomeen.

Rakennustaiteen aarteiden äärellä

  Alvar Aalto -museossa saa nopeasti kattavan kokonaiskuvan Aallon urasta. Museon kahvilassa voi lounastaa aidossa Aalto-miljöössä ja museokaupassa tehdä tyylikkäitä designlöytöjä.

  Museon kautta varataan myös opastukset vaikuttavimpiin kohteisiin, Säynätsalon kunnantalolle sekä Aallon perheen kesähuvilaan, Muuratsalon koetaloon, jonne järjestetään kierroksia toukokuusta lokakuuhun.

  – Koetalo oli Aallon oma leikkikenttä – paikka, jossa oli lupa kokeilla ja leikkiä omilla taidoilla, Poskiparta kuvailee.

  Samalla retkellä käydään usein myös Muuramen kirkossa, joka on yksi Aallon varhaisimmista töistä.

Valotaiteen virittämiä elämyksiä

  Jyväskylä tunnetaan myös Valon kaupunkina. Valotaideteoksia on jo lähes sata, ja lisää syntyy koko ajan. Valoteokset lisäävät viihtyvyyttä, mutta ne tuovat myös turvallisuutta pimeisiin iltoihin. 

  – Valoteokset ovat parhaimmillaan syysiltojen hämärtyessä, jolloin Jyväskylässä nautitaan myös  Valon kaupunki -tapahtumasta, toteaa Sarvilinna.


Valon kaupunki -tapahtuma. Kuva: Keijo Penttinen
  Kohteisiin voi tutustua omatoimisesti netistä löytyvän valokartan avulla tai elämyksellisen Valolla viritetyn Jyväskylä-illallisen merkeissä. Kirkkopuistosta lähtevän kävelykierroksen aikana viritellään tunnelmaa illan loppuhuipennusta varten: tunnelmavalaistuksin viimeisteltyä illallista Harmoonitehtaan historiallisessa miljöössä.

  Jyväskylässä matkailijan on helppo löytää ja luoda uusia kokemuksia.

  – Metsäkylpyjä riippukeinussa yöpyen, rentoutumista maailman suurimman savusaunan lämmössä ja henkisen hyvinvoinnin yhdistämistä liikkumisen iloon, vaikkapa valotaiteeseen tai arkkitehtuuriin tutustuen, on elämysmatkailua parhaimmillaan, Sarvilinna summaa.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »