Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Laukaa, Kuusa, Varjolan Tila, elämykset, seikkailu, savusauna, juhlat, majoitus, koski

Nelostie osa 3


Varjolan perinteikäs maatila tarjoaa nykyään seikkailuelämyksiä ja majoitusta, savusaunan lämpöä sekä tunnelmallisia tilaisuuksia. Kuva: Varjolan Tila

Varjolan Tilalla yhdistyvät maaseudun monet puolet

Villinä virtaava Kuusaankoski on tuonut elinvoimaa Varjolan maatilalle 1880-luvulta alkaen. Kosken kuohut ovat edelleen tärkeässä roolissa Varjolan toiminnassa, joskin hyvin eri tavoin kuin 130 vuotta sitten.


  Maatalous jäi taka-alalle matkailun tullessa mukaan 1990-luvulla. Tänä päivänä seikkailuelämyksiä, savusaunan lämpöä, tunnelmallisia tilaisuuksia ja majoitusta tarjoavassa Varjolassa vetovastuussa on viidennen polven isäntä Markus Kallio.


Tapaksia Varjolan tilan tapaan. Kuva: Varjolan Tila
  Tilan sydämenä sykkii tilausravintolana toimiva Navettaravintola, joka kestitsee yritystilaisuuksia ja perhejuhlia ympäri vuoden. Joka vuosi yli 20 morsiusparia tanssii häitään Varjolassa. Kesäaikaan laadukasta lähiruokaa tarjoileva Maalaisbistro Sylvi palvelee sekä majoittujia että ohikulkijoita. 

  – Einekset ovat keittiössämme tuntematon käsite. Ruoka valmistetaan pitkälti lähialueiden antimista, ja lautasella näkyy keittiömestarin kädenjälki, kertoo Kallio.

Savusaunan täydentämiä elämyksiä

  Varjolan rustiikkiset tilat taipuvat monenlaisiin tilaisuuksiin. Kellarikabinetti, Siilokabinetti tai koskimaisemien koristama Koskikabinetti sopivat kokouksiin ja rentoon illanviettoon. Viihtyisässä Heinävintissä juhlii tyylikkäästi jopa 120 hengen seurue.

  Saunominen on Varjolan väelle sydämen asia. Koskenniskan Savusaunassa löylyttelee suurempikin ryhmä, ja erityistä tunnelmaa tuovat ulkoterassin valaistut porealtaat. Saunamaailman erikoisuuksiin kuuluvat myös telttasauna sekä erilaiset saunaterapiahoidot.


Kuusaankoskessa voi seikkailla ympäri vuoden! Kuva: Varjolan Tila
  Mikä voittaisikaan perinteisen savusaunan leppoisat löylyt rämäpäisen koskiseikkailun, vauhdikkaan vaijeriliu’un, koskikalastuksen, mönkijäsafarin tai värikuulasodan päätteeksi. Yhdessä Laukaan kunnan ja laukaalaisten yrittäjien kanssa Varjola on aktiivisesti mukana järjestämässä myös lähiseudun tapahtumia.


Koskenlaskua kumilautalla. Kuva: Varjolan Tila

Loma keskellä kauneinta Laukaata

  Kallio muistuttaa, ettei lomanvietto Varjolassa vaadi hurjapäisyyttä, eikä edes suurta seuruetta. Kiireettömyys ja ympäröivän luonnon rauha kuuluvat perinteitä kunnioittavan Varjolan arvomaailman kärkeen.


Telttasaunasta on mukava tulla vilvoittelemaan nuotion loisteeseen. Kuva: Varjolan Tila
  Pihapiirin tuntumassa on vaihtoehtoja monenlaiseen majoitustarpeeseen: tasokkaita huoneistoja Riihihuviloissa, kodikkaita huoneita Pihatuvassa, luksushuvila omalla saarella ja mökkejä niin pariskuntien, perheiden kuin ryhmienkin tarpeisiin.

  – Varjolaan on helppo poiketa Nelostieltä matkalla pohjoiseen tai etelään, mutta kiire kannattaa jättää kotiin, Kallio vihjaa.http://www.varjola.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »