Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Äänekoski, Suolahti, Keitele-Museo, lättähattu

Nelostie osa 3


Nostalginen Em7-kiskobussi eli lättähattu. Kuva: Keitele-Museo

Lättähattu elää Suolahdessa

Äänekosken Suolahti tarjoaa aikahypyn menneiden aikojen matkantekoon.


  Suolahden satama-alue ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitseva vanha rautatieasema toimivat nykyisin ulkomuseona, joka tarjoaa mielenkiintoisen aikamatkan entisaikojen liikenteeseen vesillä ja rautateillä. Keitele-Museo tallettaa Keitele-järven ja Suolahden alueen rautatie- ja vesiliikenteen historiaa tuoden sen elävästi ja toiminnallisesti myös yleisön koettavaksi. Museo kerää ja kunnostaa vanhaa rautatiekalustoa ja pitää sitä liikennöintikunnossa.

Onko Mikkeliin mänijöitä lokakuussa?

  Keitele-Museon näkyvin toimintamuoto ovat museojunamatkat, joita se järjestää ”lättähatuilla” eli nostalgisilla Dm7-kiskobusseilla. Lättähatut tulivat Suomen rautateille 1950-luvulla ja ne korvasivat höyryveturivetoiset junat, jotka olivat jäämässä sodan jäljiltä elpyvän linja-autoliikenteen jalkoihin. Lättähatut poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä 1980-luvun lopulla, mutta kolmen vuosikymmenen aikana ne jättivät pysyvän muistijäljen suomalaiseen matkustamiseen.


Lättähatun ohjaamossa. Kuva: Jiri Halttunen
  Keitele-Museon Dm7 on tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin, kuten polttareihin, yritystilaisuuksiin ja perhejuhliin. Lättähatun kyydissä saa erilaisen elämyksen, jota täydentää junan henkilökunnan aikakauden mukainen pukeutuminen. Tilausmatkojen lisäksi lättähattu vierailee usein erilaisissa asematapahtumissa.


Junan odottelua Suolahden vanhalla asemalla. Kuva: Keitele-Museo
  Säännöllistä linjaliikennettä lättähatulla ei tehdä, mutta jokavuotiset kevät- ja syysajot ovat kaikille avoimia. Tänä syksynä kauden päätösajo ajetaan lauantaina 1.10. ja se suuntautuu Jyväskylästä Kalvitsaan, Mikkeliin ja Otavaan.  Aikataulut ja lippujen hinnat ovat nähtävillä museon kotisivulla. Matkoilla tarjoillaan matkustajille kahvia ja pullaa ja pidempien taukojen aikana yhdessä liitevaunussa grillataan jopa makkaraa huikopalaksi!


Tarjoilu pelaa lättähatussa. Kuva: Jiri Halttunen

Uusia tuulia teille ja rautateille

  Lättähatun lisäksi Keitele-Museo työstää parhaillaan kahta uutta kulkuneuvoa liikennöintiin. Museo on hankkinut kokoelmiinsa sympaattisen Gb-tavaravaunun, joka on tarkoitus laittaa liikennöitävään kuntoon tulevan talven aikana, sekä upean Rau 2 -rata-auton, joka on ainoa laatuaan koko maailmassa. Suomalainen, Vanajan Autoteollisuuden valmistama kirkkaanpunainen pikku paholainen on tilattavissa pienten ryhmien tilausajoihin entisöinnin jälkeen, ehkä jo ensi kesänä.http://www.aanekoski.fi/keitelemuseo

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »