Nro 4-2016
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Keski-Suomi, Pihtipudas, Rajalan Riihi, Kätlin Savela, RiihiRock

Nelostie osa 3


RiihiRock-festivaalia varten on rakennettu kunnon esiintymislava. Kuva: Jessica Häyhä

Rajalan Riihessä ihmiset 
ja hyvä ruoka kohtaavat

Pihtiputaan Elämäjärvellä asustelee tiivis kyläyhteisö, jonka keskuudessa vallitsee yhä vanhanajan talkoohenki. Kyläläisten ja ohikulkijoiden yhteinen kohtauspaikka on tilausravintolana toimiva Rajalan Riihi.


  Pihtiputaan seurakunnan vanha riihi siirrettiin Elämäjärvelle viisi vuotta sitten. Pitopalvelukäyttöön kunnostettu vanha riihi sai uuden elämän, mutta sen seinien sisäpuolella on kokoonnuttu jo yli sadan vuoden ajan.


Kätlin Savela puolisoineen. Kuva: Rajalan Riihi
  Riihen emäntä Kätlin Savela haluaa tehdä arjestakin aihetta juhlaan. Riihen jokainen vieras on ainutlaatuinen, ja jokainen tilaisuus on viimeisintä yksityiskohtaa myöten vieraita varten viimeistelty. Tarjottavat suunnitellaan yhdessä, ja viime silauksen tunnelmalliseen tilaisuuteen luo persoonallinen kattaus.

Aitoja makuja, aitoja tunteita

  Parhaiten Savelan mieleen on jäänyt slaavilainen ilta, jolloin vanhan riihen juhlapöydät notkuivat Neuvostoliiton aikaisia perinneherkkuja: lihaseljankaa, blinejä ja piirakoita. Riistaillallisella noutopöydän kuninkaana on usein sorsa, kyyhky tai jänispaisti.  Savela antaa virolaisten juuriensa näkyä, ja siitä vieraatkin usein kiittelevät. Kahta samanlaista kattausta Rajalan Riihessä nähdään vain harvoin.

  Menusta riippumatta ruoka valmistetaan aina alusta alkaen itse ja lähiseudun antimia arvostaen. Sienet ja marjat saadaan paikallisilta poimijoilta, kala nousee oman tai naapurikylän järvistä. Kasvikset löytyvät lähimmiltä tiloilta ja liha paikallisilta tuottajilta. Rieskat, ruisleivät, kakut ja pullat leivotaan itse, ja omalla kotitilalla valmistuvat myös hillot, mehut ja säilykkeet.

  – Haluamme tarjota vieraillemme puhdasta ja aitoa kotiruokaa tilaisuuden tyylistä tai koosta riippumatta, Savela kertoo.

  Rajalan Riihen ovet avautuvat lyhyelläkin varoitusajalla, eikä valomerkkiä tunneta.

  – Rauhallisen maalaismaiseman keskellä ajantaju unohtuu, ja ilta jatkuu usein aamun pikkutunneille asti. Tänne kannattaa tulla ajan kanssa.

Rokkia, ruokaa ja rentoa yhdessäoloa

  Tunnelmallisessa riihessä mahtuu ruokailemaan mukavasti 50–60 hengen ryhmä. Kesällä lisätilaa tuo viihtyisä terassi sekä kuluneena kesänä valmistunut grillikatos. Riihen pihapiiristä löytyy myös esiintymislava, joka rakennettiin RiihiRock-festivaalia varten.


RiihiRockin tunnelmaa. Kuva: Jessica Häyhä
  Heinäkuiseen musiikkitapahtumaan saapui parisentuhatta juhlijaa, mikä innosti isäntäväkeä luomaan RiihiRockista uuden, jokavuotisen perinteen. Ensi kesänä Rajalan Riihellä rokataan jälleen 22. heinäkuuta.

  – Saimme talkoovoimin aikaan upean tapahtuman, jonka tunnelma vei sekä yleisön että esiintyjät mennessään. RiihiRockissa ei festarimakkaroita tunneta, vaan tarjolla on oikeaa ruokaa; kokonaisena palvattua possua, itse tehtyjä hampurilaisia sekä savustettuja muikkuja ja lohta.

Savusaunan lämpöä keskellä luontoa

  Rajalan Riihen pihapiiriin on hiljattain valmistunut myös 15 hengen savusauna paljuineen sekä pikkuriihi, jossa on majoitustilaa 16 hengelle. Toinen savusauna ja lisämajoitusta järjestyy tarvittaessa naapuritilalta pienen lammen rannalta.

  Elämäjärvellä kyläyhteisö vetää yhtä köyttä. Jos ei omasta takaa jotakin löydy, naapuri tarjoaa avun. Yhdessä järjestetään illanviettoja ja tapahtumia ympäri vuoden.  – Riihellä kokoonnutaan niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Yhdessä tehdään ja yhdessä viihdytään, oli kyseessä pulkkailupäivä, uudenvuoden nyyttikestit tai kesäteatteri-iltamat, Savela tiivistää.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »