Nro 4-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, Päätoimittajalta, Ahti Oksman
Olen aiemminkin kirjoittanut yrittäjistä ja heidän venymiskyvystään erilaisten haasteiden edessä. Viimeisimmällä, pari viikkoa kestäneellä työmatkallani Pihtiputaalta Joutsaan, sain taas oivan opetuksen aiheesta.


  Työmatkoilla majoitukseni pyritään hoitamaan niin, että voin tavata samasta majapaikasta useampien kuntien edustajia ja yrittäjiä. Siten työpäivän jälkeen ei tarvitse joka päivä siirtää matkatavaroita paikasta toiseen. Työni hektisestä luonteesta johtuen suosin rauhallisia, pieniä hotelleja ja muita majoituspaikkoja. 

  Viime matkallani saavuin keskisuomalaiseen pieneen perhehotelliin, jossa viivyin neljä vuorokautta. Hotellin ympäristö nurmikkoineen ja istutuksineen oli kaunis ja hyvin hoidettu. Hotellin huoneet ja yleiset tilat olivat erittäin puhtaita ja hyvällä maulla sisustettuja, ja palvelu oli ystävällistä ja avuliasta. Oli ilo asettua taloksi raskaan työpäivän jälkeen. Aamiainen, joka tarjoiltiin hotellin alakerrassa, oli piristävä poikkeus: Joka aamu oli varsinaiseen perusaamiaiseen lisätty jotain pientä ekstraa.

  Kyseistä hotellia pyörittävästä omistajapariskunnasta kummankin ikä on reilusti yli 70 vuotta. Toki heillä on työntekijöitä keittiössä ja siivouspuolessa, mutta käytännössä kaiken muun omistajat hoitavat itse. Aamiaisella he ovat keskustelemassa vieraiden kanssa. He ottavat vastaan tilaukset ja tekevät hankinnat. He huolehtivat majoitushintojen päivittämisestäkin, ja päivänä päätteeksi he ovat viimeisinä sulkemassa ovia. Ja kun hotellissa järjestetään syntymäpäiväkutsuja tai muita juhlia, he ovat mukana valmisteluissa alusta loppuun saakka. 

  Aamiaisella minäkin keskustelin useampaan otteeseen omistajapariskunnan kanssa. Sain kuulla, että hotellin talous on erinomaisessa kunnossa, vaikka jokainen hankinta täytyykin laskea tarkasti ja paljon täytyy tehdä itse. Työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta nuorellekin, saati heille. 

  Kaikesta huolimatta työntekoa leimaa sydämellisyys ja positiivinen yrittäjäasenne.
Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »