Nro 3-2016
Luokittelu: Lappi ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Inari, Saariselkä, Sevettijärvi, Näätämö, Näätämöjoki, Vätsäri, Routasenkuru, Inarijärvi, Ivalojoki, Luttojoki, Kaamasjoki, Urho Kekkosen kansallispuisto, Lemmenjoki, Ravadas-putous


Routasenkuru ja Vätsärin alue. Kuva: Pentti Turunen

Amatööri tai ammattilainen 
– Inari-Saariselän kesä tarjoaa eräelämyksiä ihan jokaiselle

Pitkän talven jälkeen lumet sulailevat, päivät pitenevät ja luonto heräilee upeaan vehreyteen. Pohjoisimmassa Lapissa innostutaan kesän suomista mahdollisuuksista – erämaavaelluksista, melontaretkistä sekä kalojen täyttämistä vesistöistä.


  Inarin kunnan kehittämiskoordinaattori Marja Männistö tietää, että monipuolisuus on Inari-Saariselän matkailualueen vahvuus myös kesällä.

  – Yksi viihtyy yksin erämaaluonnon keskellä, toinen kaipaa lähelleen luonnon lisäksi myös palveluja. Inarin matkailukylistä löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto, hän toteaa.

  Kesäkuun alussa maasto on vielä talven jäljiltä kostea ja yöt viileitä. Alkukesän haastavat olosuhteet vaativat säänkestävää retkeilyvarustusta. Toisaalta alkukesä on otollista aikaa melontaretkille; sulamisvesien ansiosta vedenpinta on korkealla ja jokien uomat leveimmillään.

  Männistön mukaan eräretkeilykausi saa todellisen lähtölaukauksen juhannuksena. Silloin kalavedet ja keskiyön auringon valaisemat kesäyöt alkavat toden teolla houkutella matkailijoita pohjoisen puhtaan luonnon pariin.

Sevettijärvi-Näätämö – eräretkeilijän unelma

  Sevettijärvi ja Näätämö tunnetaan kolttakulttuuristaan, mutta alueiden upea erämaaluonto on omatoimisesta retkeilystä nauttivan taivas. Sevettijärven vaellusreitit johdattavat päiväretkeilijät Saamenpolulle ja kokeneemmat Nuorgamiin tai Inarinpolkua pitkin jopa Norjaan asti. Sevettijärvellä ja Näätämössä on mökkimajoitusta ja ruokailupalveluja.

  Sevettijärvi on upeaa seutua melojalle.

  – Alueen joet, lammet ja erämaajärvet ovat kuin auringossa kimalteleva helminauha, jota pitkin voi kulkea kanootilla tai kajakilla. Kantomatkat vesistöjen välillä ovat hyvin lyhyitä, Männistö kuvailee.

  Norjan rajalla sijaitsevan Näätämön kylän pohjoispuolella on lohennarraajien suosima Näätämöjoki. Männistö muistuttaa, että lohenkalastusluvat myydään usein loppuun jo aikaisin keväällä. Vätsärin erämaa-alueen vesistöistä pääsee narraamaan myös harjusta, taimenta, rautua, haukea ja ahventa.


Hauki kalastajan saaliina Vätsärissä. Kuva: Jouni Männistö
– Yksi ehdoton käyntikohde Vätsärissä on Routasenkuru, Männistö suosittelee.

Inarin kirkonkylä on saamelaiskulttuurin kehto

  Inarissa saamelaisperinteet elävät vahvana. Inarin kirkonkylässä voi helposti yhdistää luonto- ja kulttuurimatkailun, sillä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen, kirkkojen ja käsityögallerioiden lisäksi aloittelijoillekin sopivat päiväpatikointireitit johdattavat Pielpajärvelle, Otsamolle ja Inarin retkeilyalueelle.


Ivalojoki. Kuva: Inari-Saariselän Matkailu
  Inarijärvi sekä kultaiseksi joeksi kutsuttu Ivalojoki ovat upeita mutta vaativia melontavesiä.

  – Inarijärvi saattaa muuttua hetkessä tyynestä järvenpinnasta hurjaksi aallokoksi, Männistö varoittaa.

  – Alueen muut järvet sopivat erinomaisesti myös aloittelijoille. Helppoja reittejä tarjoavat myös Venäjän rajan tuntumassa virtaava Luttojoki sekä kanoottijokena tunnettu Kaamasjoki.

Saariselkä – lähellä luontoa ja palveluja

  Saariselkä on mainio kohde ryhmille ja matkailijoille, jotka haluavat viettää huolettoman loman lähellä luontoa ja palveluja. Urho Kekkosen kansallispuistossa voi vaeltaa viikon tai patikoida lyhyemmillä reiteillä hotellien ja ravintoloiden palveluista nauttien. Saariselän ohjelmapalveluyritykset tarjoavat runsaasti valmiita vaihtoehtoja aktiiviseen lomaan luonnon helmassa.

Koe Lemmenjoki opastetulla veneretkellä

  Suomen suurinta kansallispuistoa myötäilevään Lemmenjokeen pääsee tutustumaan parhaiten saamelaisyrittäjien järjestämillä opastetuilla jokiveneristeilyillä. Veneretkellä tutustutaan alueen saamelais- ja kultahistoriaan sekä vieraillaan upean Ravadas-vesiputouksen luona.


Ravadasköngäs. Kuva: Jouni MännistöTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »