Nro 3-2016
Luokittelu: Lappi ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Muonio, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Jerisjärvi, Pallasjärvi, Pöyrisjärvi, Olostunturi, Pakasaivo, Taivaskero, Hetta-Pallas -retkeilyreitti, tapahtumat


Jylhät tunturimaisemat ja kansallispuiston vaellusreitit hokuttelevat retkeilemään Muonioon. Kuvat: Riikka Holopainen

Rakkaus retkeilyyn voi leimahtaa missä ja milloin tahansa

Kesän lähestyessä Muoniossa valmistaudutaan alkavaan retkeilykauteen. Kirkkaina kimaltelevat joet ja lammet, jylhät tunturimaisemat ja kansallispuiston vaellusreitit houkuttelevat luonnossa liikkujia Euroopan puhtaimman ilman pariin.


  Pohjoisen erämaat eivät ole vain ammattilaisille, vaan Muoniossa kokemattomiakin eränkävijöitä kannustetaan lähtemään luontoon. Kuivamuonan, kuhmuraisen telttapatjan ja pitkien vaelluksien aikaansaamien rakkuloiden sijaan Muoniosta muistutetaan, että erämaassakin voi retkeillä mukavasti.  Alkuun pääsee parhaiten ammattitaitoisen oppaan avulla. Samalla tutuiksi tulevat Tunturi-Lapin salaperäiset tarut, taiat ja vanhan kansan uskomukset.

Voimaa vesistöistä – kalastuksesta melontaretkiin

  Pitkät joet, kuohuvat kosket ja sadat erämaajärvet ovat kuin kalastukseen luodut. Muonion järvistä nousevat hauki, siika, muikku, ahven, made ja kiiski, kun taas jokien voimakkaissa virroissa viihtyvät villilohi, meritaimen ja harjus.

  Jerisjärven rannalla Keimiön Koukkaus kuljettaa matkailijoita kalastusretkille järvenselälle sekä erätulille savustetun siian ja poropatojen ääreen. Kokeneen kalamiehen ja tarinaniskennän suomenmestarin Jari Rossin matkassa eräretkeily on kaikkea muuta kuin totista puuhaa – yhdessä vieraiden kanssa metsästetään salaperäistä yksisilmäistä haukea ja koetaan, miten Jerisjärvellä elettiin satoja vuosia sitten.  Muonion vesistöt tarjoavat erinomaiset olosuhteet melontaretkille alkeiden opettelusta useamman päivän seikkailuille. Eräretkeily Willijoen seurassa voi kokea myös ainutlaatuisen keskiyön auringon melontaretken Pallasjärven maisemissa.

Villiyrtit ja erämaamarjat tutuiksi vaelluksella

  Willijoen Riikka Holopainen tietää, että tämän päivän retkeilijää innostavat perinteisten vaellusten ohessa tutkimusretket villiyrttien, marjojen ja retkiruokien maailmaan. Suosiotaan kasvattavat myös erätaito- ja valokuvauskurssit sekä maastopyöräilyretket Pöyrisjärven ylängöillä ja Olostunturin rinteillä.  Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kävijämääriltään koko maan suurin. Sen polkujen varsilla tulevat tutuiksi monet historialliset luontokohteet, kuten Lapin helvettinä tunnettu Pakasaivo, Äkäsaivon kanjoni ja sen rannalla seisova seitakivi, kansallispuiston korkein kohta Taivaskero ja moni muu kokemisen arvoinen kohde.

  55 kilometrin mittainen Hetta-Pallas on Suomen retkeilyreiteistä vanhin. Muonion kunnan elinkeinokoordinaattori Päivi Lapiolahti muistuttaa, että reitin varrella on suuri määrä taukopaikkoja ja palveluja.

  – Monet majoittajat tarjoavat myös meno- tai paluukuljetuksen yhdensuuntaisille vaelluksille, Lapiolahti vihjaa.
 
Tapahtumat innostavat uuden harrastuksen pariin

  Uusi harrastus voi löytyä myös Muonion monista kesätapahtumista. 18. kesäkuuta kisailtava leikkimielinen koskenlaskukilpailu Kultainen Mela sopii myös kokemattomille koskenlaskijoille, sillä joukkueet saavat mukaansa kokeneen kipparin.  Kalannarraajan suosikkitapahtumat ovat 27.–30. heinäkuuta järjestettävä lohensoutukilpailu Muonion Lohiviikko sekä Jerisjärven oma kylätapahtuma Jerisjärven Apaja 26.–28. elokuuta.

  Ounaksen Retkiviikolla 1.–5. elokuuta pääsee kokeilemaan helposti ja turvallisesti uusia lajeja, kuten melontaa, erätaitoja, maastopyöräilyä ja metsäjumppaa.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »