Nro 3-2016
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Uusikaupunki, Isokari, Katanpää, risteily, Olga, Merirosvoristeily, Hylkyretki, museot, Taidetalo Pilvilinna, Velhoveden Rengastie, toritapahtumat


Aamuinen Uudenkaupungin kaupunginlahti. Kuva: Uudenkaupungin kaupunki

Monipuolinen Uusikaupunki houkuttelee

Kesällä lähes 400-vuotias merellinen kaupunki näyttää parhaat puolensa.


  Kaupunkia ympäröivä upea meriluonto antaa Uudellekaupungille ainutlaatuisen leiman. Selkämeren kansallispuiston puhtaat vedet ja idylliset saaret houkuttelevatkin veneilijöitä, joita palvelee kolmesti Suomen parhaana palkittu vierassatama aivan kaupungin keskustassa.


Kaljaasi Olga. Kuva: Uudenkaupungin kaupunki
  Nekin, joilla ei omaa venettä ole, pääsevät nauttimaan saariston kauneudesta taksivenekierroksilla tai risteilyillä, joita järjestetään Isonkarin majakkasaarelle ja Katanpään linnakesaarelle. Tänä kesänä myös upea, 130-vuotias kaljaasi Olga aloittaa säännöllisen risteilyliikenteen Uudessakaupungissa – ensimmäistä kertaa ikinä. Pohjoismaiden vanhimman yhä purjehtivan kaljaasin matkassa pääsee Katanpään risteilyjen lisäksi mm. hauskoille Merirosvoristeilyille, joita järjestetään niin lapsille kuin aikuisille. Uudenkaupungin Sukelluskeskuksen Hylkyretkillä tehdään vierailuja kaupungin edustalle uponneiden purjeveneiden hylyille ja kuullaan niiden historiasta.

Uniikkeja käyntikohteita

  Merenkulku on olennainen osa Uudenkaupungin historiaa, ja sen vaiheisiin pääsee tutustumaan Wahlbergin museotalossa, tupakkatehtailijan entisessä kodissa. Myös idylliset pikkumuseot Merimiehenkoti ja Luotsimuseo perehdyttävät merestä eläneen kaupungin ja merellisen elinkeinon menneisyyteen.


Taidetalo Pilvilinnan taiteilijapari Raija ja Pentti Nokkala. Kuva: Uudenkaupungin kaupunki
  Monipuolinen Uusikaupunki tarjoaa myös monia uniikkeja vierailukohteita, joita ei löydä mistään muualta – ja mikä parasta, näkemistä ja tekemistä löytyy kaikenikäisille. Suomen laajin autokokoelma Automuseossa tarjoaa autoklassikoita ja paljon muuta nähtävää monilta autoilun ja autourheilun osa-alueilta, ja hullunhauska Bonk-museo tutustuttaa mielikuvitukselliseen tarinaan yrityksestä, jonka historia toimimattomine koneineen hakee vertaistaan! Koko perheen yhteistä tekemistä värikkäiden taidekokemusten äärellä tarjoaa hauska ja omaperäinen Taidetalo Pilvilinna

  Liikkumisen iloa ja kauniita saaristolaismaisemia on tarjolla uudella Velhoveden Rengastiellä, joka on hieno pyöräilyreitti Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon ja sinne rakennetulle Makeanvedenaltaan ympäri. Velhoveden Rengastiellä siivu maailman kauneinta saaristoa on saavutettavissa ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista.

  Uusikaupunki elää aktiivisena koko kesän. Toritapahtumat torilla ja Pakkahuoneella elävöittävät kaupunkikuvaa, ja kaupungin matkailuoppaiden järjestämillä puistopyöräilyillä ja kävelykierroksilla saa hyvän kokonaiskuvan idyllisestä puutalokeskustasta.

Katso kaikki tapahtumat: 
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »