Nro 3-2016
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomen maatalousmuseo Sarka, uusi perusnäyttely, Maatalouden aika, elämyksellisyys, multimedia


Uusi perusnäyttely johdattaa maatalouden 3 000-vuotisen historian läpi. Kuvat: Suomen maatalousmuseo Sarka

Sarka vie aikamatkalle suomalaisen maatalouden juurille

Suomen maatalousmuseo Sarka on tehnyt maatalouden historiaa ja kehitystä tutuksi jo yli kymmenen vuoden ajan. Loimaalla sijaitsevassa erikoismuseossa juhlistettiin vappuaattona uuden perusnäyttelyn avajaisia.


  Maatalouden aika -näyttely vie museovieraat suomalaisen maatalouden alkulähteille ja johdattaa heidät läpi maatalouden 3 000-vuotisen historian tähän päivään asti. Aikamatkalla tutuiksi tulevat monet merkittävät virstanpylväät isojaon suorittamisesta sotavuosien vaikutuksiin ja tekniikan tuomiin mullistuksiin.

Näyttely eläväksi kerronnan eri keinoin

  Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström kertoo uuden näyttelyn olevan ihmisläheinen ja helposti lähestyttävä. Sarka on monen maatalouden harjoittajan vakiokohde, mutta Maatalouden aika avaa maatalouden merkitystä myös niille, joille aihe on vieraampi.  – Maatalouden perustoimija on ihminen, joka tuottaa ihmiselle ruokaa. Maatalous koskettaa ihan jokaista, ja se onkin uuden näyttelyn kantava teema, Wahlström esittelee.

  Näyttelyssä selviää, miten maatalous on kautta aikojen vaikuttanut ihan tavallisen ihmisen elämään. Kerronnan monet eri keinot herättävät päähenkilöt eloon.  – Aitojen esineiden, tekstien ja kuvien lisäksi tarinallisuus kuljettaa näyttelyvierasta eteenpäin. Äänitarinoiden avulla muun muassa entisaikojen mylläri kertoo omasta työstään.

  Multimediaesitykset selvittävät kaski- ja peltoviljelyn eroja sekä sarkajaon saloja, ja leikkuupuimurin hyttiin voi istahtaa puintia seuraamaan. Museovieraat voivat myös kisailla maataloustietämyksellään 1900-luvun alun oppikirjoihin perustuvassa leikkimielisessä tietovisassa.

Mitä tuulimyllyn sisätiloista löytyykään?

  Näyttelyn vaikuttavimpia elementtejä ovat riihi, lato, maitolaituri ja tuulimylly, joiden sisään vieraat voivat kurkistaa. Rekvisiitasta ei ole kyse, vaan esimerkiksi myllyn jokainen osa on niin hyvin kohdillaan, että jos sen museon sisätiloissa voisi käynnistää, se ihan oikeasti myös toimisi.

  Lisää maatalouden apuvälineitä löytyy Koneista voimaa -näyttelystä. Traktorien, puimurien ja peltotyökalujen lisäksi näyttelyssä nähdään höyrykoneita ja salaojitukseen liittyviä esineitä.  Opastetun kierroksen aikana ryhmät saavat syvällisen kosketuksen Suomen maatalouden saloihin. Lounas- ja pitoravintola Sarka sekä museon muuntautuvat kokoustilat palvelevat tilausryhmiä myös normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.

http://www.sarka.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »