Nro 3-2016
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Oulu, Maikkulan kartano, tilausravintola, Mikko Keisu, virkistys, ohjelmat

Nelostie, osa 2.


Maikkulan Kartano heräsi uuteen loistoon pieteetillä tehdyn kunnostusurakan jälkeen vuonna 2001. Kuva: Maikkulan Kartano

Ravintoa vatsalle ja sielulle Maikkulan Kartanossa

Maikkulan Kartano vaalii kartanoperiteitä erinomaisesta ruuasta ja laadukkaista palveluistaan tunnettuna tilausravintolana.


  Oulujokivarressa sijaitsevassa Maikkulassa on ollut asutusta jo 1600-luvun lopulla. Tilan nykyisistä rakennuksista vanhimmat on rakennettu jo 1700-luvulla, ja nykyisen muotonsa kartanoalue sai 1800-luvulla. Päärakennuksen rakennutti kruununvouti Johan Gustaf Liljeqvist, ja se valmistui vuonna 1831.   Maikkulan nykyiset yrittäjät Leena ja Mikko Keisu ostivat tyhjillään ja rapistumassa olleen kartanokokonaisuuden vuonna 1999. Uuteen loistoon Maikkulan Kartano heräsi tilausravintolan avautumisen myötä vuonna 2001. Pieteetillä, perinteitä ja alkuperää kunnioittaen tehdyn kunnostusurakan ansiosta Maikkula huokuu edelleen vanhan ajan kartanotunnelmaa. 

  – Maikkula oli aikanaan oikeastaan ainoa kunnon kartano Oulun seudulla: tilalla oli 1400 hehtaaria maata, 4–5 renkiä ja torppareita. Olisi ollut sääli antaa kunniakkaan historian valua hukkaan, Mikko Keisu toteaa.

Hyvä ruoka ratkaisee

  Maikkulan miljöö on ainutlaatuinen kokonaisuus, mutta kartanossa on tietoisesti haluttu panostaa voimakkaasti myös hyvään ruokaan.

  – Asiakkaat tulevat maiseman takia kerran, mutta hyvä ruoka saa heidät palaamaan tänne uudelleen, Keisu vakuuttaa.


Jälkiruoka Maikkulan tapaan. Kuva: Maikkulan Kartano
  Kartanossa tarjotaan suomalaisen keittiön perinteisiä herkkuja ja korkeatasoisia pöytiin tarjoiltavia menuja. Kaikki ruokatarjoilut valmistetaan paikan päällä Maikkulan omassa keittiössä. Raaka-aineina käytetään pääsääntöisesti kotimaisia, lähiseudun tuottajien raaka-aineita. 


Liiterin terassille mahtuu isompikin ryhmä. Kuva: Maikkulan Kartano
  Kartanon monipuolisten tilojen ansiosta ruokatarjoilut voivat olla lähes mitä hyvänsä tutun porukan rennoista grillijuhlista yritysten juhlaviin illallisiin tai todella näyttäviin perhejuhliin päärakennuksessa ja Liiterissä.

Mielenkiintoista ohjelmaa

  Maikkulan Kartanossa järjestetään vuosittain lukuisia tilaisuuksia: häitä, kokouksia, koulutuksia ja juhlia 10 henkilön ryhmistä aina 300 henkilön tilaisuuksiin saakka. Vaikka vilkkaimpina kesäpäivinä kartanon alueella saattaa olla 5–6 tilaisuutta, kaikki tilaisuudet ovat aina yksityistilaisuuksia. Ryhmiä kiinnostaa usein myös kartanon historia ja Mikko Keisu kertoileekin siitä mielellään. 


Joen rannalla sijaitseva Maikkulan savusauna. Kuva: Maikkulan Kartano
  Ryhmille on Maikkulassa tarjolla myös virkistysohjelmaa ryhmän iän, kunnon ja mielenkiinnon mukaan. Ohjelmaa voidaan järjestää niin sisällä kuin ulkona. Kartanon kokeneet yhteistyökumppanit vievät ryhmät vaikkapa tervavene- tai kanoottiretkelle tai talvisin kelkka-ajelulle. Tarjolla on myös kulttuuri- ja historia-aiheisia ohjelmapalveluita. 

  Käynti Maikkulassa on vierailu jo lähes unohtuneeseen aikaan, joka herää henkiin upean kartanon mailla.http://www.maikkulankartano.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »