Nro 3-2016
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Ii, Nelos-Grilli, museokahvila Huilinki

Nelostie, osa 2.


Nelos-grillin sisustus siirtää hetkessä toiseen maailmaan. Kuvat: Nelos-Grilli

Nelos-Grilli tuo valtatielle 
palan Amerikkaa

Nelostien vaahtokarkki jatkaa legendaarisen Nelos-Grillin 30-vuotista taivalta perinteisellä grilliruualla, jossa maistuu moderni ote.


  Iissä, 30 km Oulusta pohjoiseen ja 70 Kemistä etelään Nelostien vilinän varressa seisoo heleän pinkki grillirakennus. Paikalla on ollut tienvarsigrilli jo viimeiset 30 vuotta, mutta nykyisten omistajien suojissa se on ottanut jättiloikan aivan uuteen suuntaan.

Se persoonallisempi vaihtoehto

  Pinkki ulkokuori antaa odottaa persoonallista otetta myös sisällä, eikä sisustus tuota pettymystä: vatsan kurnimisesta kärsivä suomalainen siirtyy hetkessä toiseen maailmaan, kun astuu sisään Nelos-Grillin amerikkalaistakin amerikkalaisempaan sisustukseen. Kalusteet ovat kuin suoraan 1950-luvun dinerista, ja karamellin värisiä seiniä koristavat autenttisen näköiset Coca Cola -taulut. Paikka näyttää juuri siltä, että sisään voisi kuvitella Onnenpäivien Fonzien nahkatakkeineen.   Vaikka ympäristö on ruokahalua ja mielikuvitusta ruokkiva, pääosassa Nelos-Grillissä on kuitenkin ruoka. Sisustuksen lisäksi kasvojen kohotus on tehty myös ruualle: perinteinen grilliruoka burgereineen on listan vetonaula, mutta se on päivitetty nykyaikaan. Kaikki tehdään itse pihveistä majoneesiin, ja raaka-aineissa pyritään mahdollisuuksien mukaan suosia lähiruokaa. Grilliruuan lisäksi listalla on arkisin kotilounasta, joten valikoimasta löytyy jokaiselle jotain. Tunnelma on rento ja kotoisa, ja kesällä iltapalaa kelpaa nauttia isommallakin porukalla live-musiikin kera ”romu-romanttisella” terassilla, jolla on A-oikeudet.

Huilailua Huilingissa

  Nelos-Grillin sisarravintola, museokahvila Huilinki, sijaitsee pienen matkan päässä Iin nostalgisella Vanhan Haminan alueella. Kotiseutumuseon yhteydessä museokahvilaa ympäröi historiallinen miljöö, jossa on paljon vanhaa rakennuskantaa ja jossa riittää ihasteltavaa pidemmäksikin aikaa. Kotiseutumuseon lisäksi alueella on myös uitto- ja kalastusmuseot – kaikkiin museoihin on vapaa pääsy, joten kahvilakäynnin lisäksi Huilingissa pääsee tutustumaan myös alueen historiaan. Museokahvila on avoinna kesäisin, talvisin se toimii tilausravintolana, joka palvelee erityisesti ryhmiä. 


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »