Nro 3-2016
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Ii, Iin Röyttä, Wanha Hamina, Taidekeskus KulttuuriKauppla, Museokahvila Huilinki, museot, Art Ii Biennaali

Nelostie, osa 2.


Iin kuntaa halkoo kolme jokea ja merenrantaa on noin 50 kilometriä. Kuva: Iin kunta

Ihastuttava Ii

Ii on merellisyyttä, kesätapahtumia ja sykähdyttävää kulttuuria.


  Noin 10 000 asukkaan Iin kunta sijaitsee Oulun kaupungin naapurissa vesien äärellä. Kuntaa halkoo kolme jokea, ja merenrantaa on noin 50 kilometriä. Iijoki lähialueineen on tänäänkin Suomen tärkeimpiä nahkiaisalueita.


Iin Röyttä. Kuva: Iin kunta
  Yksi tunnetuimmista ja eniten vierailluista Iin edustan saarista on Iin Röyttä, jonne matkaa rannikolta on noin neljä kilometriä. Iin Röyttä on Perämeren purjehdustapahtumien pysähdyspaikka ja suosittu vapaa-ajanviettopaikka: varsinainen kansanpaljous koetaan aina elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun paikalliset purjehdus- ja veneilyseurat järjestävät saarella saaristolaistanssit ja Elojuhlat.

Iin Hamina – vanha kauppapaikka

  Jo keskiajalla Iin satama, nykyinen Wanha Hamina Iijoen rannalla, oli Perämeren itärannikon tärkeimpiä kauppapaikkoja, jonne kauppiaita houkutteli lohi, terva ja turkikset. 700 vuotensa aikana Wanha Hamina on muuttunut vilkkaasta kauppapaikasta monimuotoiseksi asuinalueeksi ja kesätapahtumien näyttämöksi. 


Tanssiesitys Wanhassa Haminassa. Kuva: Iin kunta
  Iin historiaa ja kulttuuria esittelevä Ruustinnan reitti on kaunis kävely- ja virkistysreitti Iijoen rannalla. Noin 2 km pituinen esteetön reitti kiertää Iin historiallisesta Wanhasta Haminasta Taidekeskus KulttuuriKauppilaan – ja toisin päin. 

  Wanhassa Haminassa kävijät toivottaa tervetulleeksi ympäri vuoden avoinna oleva Museokahvila Huilinki. Huilingin Näyttämöllä järjestetään koko perheen yleisötapahtumia, kuten markkinoita, näytelmiä, konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia. Kesäisin avoinna ovat myös Iin kotiseutumuseo, Maa- ja kalatalousmuseo sekä Uittomuseo.

  Wanhaan Haminaan on Nelostieltä matkaa vain noin 500 metriä, Iijokea pitkin on yhteys myös Perämereltä. Vierasvenesatama sijaitsee Iin kunnanviraston rannassa, josta on 100 metrin kävelymatka Museokahvila Huilinkiin.

ART Ii Biennaali esittelee saamelaista ympäristötaidetta 

  Vuoden 2016 Art Ii Biennaali (AIB) esittelee saamelaista ympäristötaidetta teemalla Poetics of the Material. Biennaalin viides editio alkaa 1.6.2016 kymmenpäiväisellä taiteilijoiden työskentelyosiolla, jonka jälkeen avajaisia juhlitaan 11.6.2016. Tapahtuman ovat kuratoineet Marja Helander sekä Maria Therese Stephansen. He valitsivat biennaaliin kahdeksan saamelaistaiteilijaa Norjasta, Ruotsista ja Suomesta.


Vuoden 2016 Arti Ii Biennaalin kuraattorit Marja Helander ja Maria Therese Sephansen. Kuva: Jorma Kauppi 
  Saamelainen kulttuuri tulkitaan ja nähdään usein luonnonläheisenä. Yleisimmin se näkyy Duodjissa, saamelaisessa käsityössä, jossa yhdistyvät käyttötarkoitus ja taide. Monet nykyajan saamelaiset taiteilijat tuntevat duodji perinteen – he ymmärtävät materiaalin tuomat mahdollisuudet – mutta myös kokevat nykytaiteen mahdollistamat keinot tapana kommunikoida maailmanlaajuisen kulttuurin kanssa käsitellen ajankohtaisia kysymyksiä.

Vuodesta 2008 lähtien AIB on tuottanut teoksia Iin kulttuuriperintöaluille sekä Iin ympäristötaidepuistoon. AIB yhdistää rohkeasti kulttuuriperinnön vaalimisen ja nykytaiteen ilmiöt sekä mahdollistaa paikallisen yhteisön ja kansainvälisen taidekentän kohtaamisen. Kymmenpäiväisten työpajojen aikana teokset nousevat Iin jokimaisemiin paikallisten ihmisten avustuksella. Biennaaliin kuuluu monipuolinen oheisohjelmisto ja näyttelyn teemoihin pureutuva seminaari.

  Art Ii Biennaalin ja ympäristötaidepuiston kartta löytyy osoitteesta artii.fi. Biennaalin infona toimii Taidekeskus KulttuuriKauppila, joka on kesällä avoinna ti-la 12–18. 


Tekstin kirjoitti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »