Nro 3-2016
Luokittelu: Lappi ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Kemi, Kulttuurikeskus, kulttuuri, teatteri, museot, taidemuseo, historiallinen museo, kaupunginteatteri, kaupunginorkesteri, Sarjakuvakeskus

Nelostie, osa 2.


Kemin Taidemuseon tilat taipuvat moneen. Kuvat: Kemin kaupunki

Kukkuroittain 
kulttuuria Kemissä

Kemi on perinteikäs kulttuurikaupunki, jonka monipuolisista kulttuuripalveluista saavat nauttia niin Meri-Lapin seudun asukkaat kuin matkailijatkin.


  Kemin kulttuurikeskus sijaitsee keskeisellä paikalla Kemin sydämessä, kauppatorin laidalla. Se on todellinen kulttuurin keskittymä, sillä sen tiloissa toimivat mm. kaupunginkirjasto, Kemin taidemuseo, Kemin historiallinen museo, Kaupunginteatteri, Kivalo-opisto ja Länsi-Pohjan musiikkiopisto. Siellä pitää toimistoaan myös Kemin kaupunginorkesteri, jonka esityksiä kuullaan useimmiten Sauvotalon juhlasalissa, Kemin kirkossa tai Kemin Pirtin salissa. Orkesteri konsertoi myös eri puolilla seutukuntaa. Kemin kaupungintalon naapurissa sijaitsevassa Sauvotalossa toimivat myös Sarjakuvakeskus ja Kemin Lasten kulttuurikeskus.

  Kaupunginorkesteri ja Kaupunginteatteri vetävät kesän ajan henkeä, mutta kulttuurikeskuksessa toiminta jatkuu vilkkaana läpi koko vuoden. Museot ovat avoinna kesällä tiistaista perjantaihin klo 11–17 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 11–15. Talviaikaan perjantaiaukiolo on vielä kaksi tuntia pidempi. Taidemuseoon ja historialliseen museoon on saatavana yhteislippu. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoihin ilmaiseksi ja perjantaisin niihin on kaikilla vapaa pääsy.  Kulttuurikeskuksessa järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia, ja siellä on myös erinomaiset tilat seminaarien ja konferenssien järjestämiseen. 

Kemin kulttuurikeskus sijaitsee osoitteessa Marina Takalon katu 3.

Kemin sarjakuvakeskus ry – sarjakuvaa jo 35 vuotta

  Kemin sarjakuvakeskus järjestää Kemin kansainvälisiä sarjakuvapäiviä, tuottaa näyttelyitä, julkaisee sarjakuvia ja edistää sarjakuvaa eri tavoin. Lisäksi se järjestää sarjakuvaan liittyvää koulutusta.   Sarjakuvakeskuksen tiloissa on nähtävänä mielenkiintoinen sarjakuvanäyttely. Se on tiettävästi ainoa maassamme oleva pysyvä, kolmiulotteinen sarjakuvanäyttely. Mittavassa näyttelyssä on muun muassa yli 20 piirtäjän originaalipiirroksia ja yli 40 kolmiulotteista sarjakuvapatsasta. 

  – Patsaat luovat kaksiulotteiselle sarjakuvalle kolmiulotteista todellisuutta ja saavat tutut hahmot elämään eri tavalla omissa tutuissa ympäristöissään, toteaa hallituksen puheenjohtaja Risto Koskinen  Kaikenikäisiä kiinnostavassa näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi Fingerporin Heimo Vesaan, B.Virtasen toimistoon, Karvisen kotiin ja osaan Ankkalinnan katumaisemista. 

  Kemin sarjakuvakeskus on avoinna tiistaista perjantaihin klo 11–17 ja lauantaisin klo 11–16.


Kemin kaupunginorkesteri ja Meri-Lapin jousikvartetti

  Kemin kaupunginorkesteri esittää monipuolista ohjelmistoa ilman musiikillisia rajoja. Yhteistyö paikallisten 
kuorojen ja teatterin kanssa sekä uuden suomalaisen musiikin kantaesitykset kuuluvat nuorekkaan ja kehittyvän orkesterin vuosittaiseen ohjelmaan. Kemin kaupunginorkesterin konserteissa voit myös kuulla useiden vierailevien ulkomaisten muusikoiden esityksiä. Tällä hetkellä orkesterin koko on suurimmillaan 50-55 soittajaa, joista päätoimisia ovat Meri-Lapin jousikvartetin jäsenet.


Kemin kaupunginorkesteri.
  Meri-Lapin jousikvartetti on vireä ammattimuusikoiden muodostama kamarimusiikkikokoonpano, jonka monipuolinen ohjelmisto ulottuu lastenmusiikista klassisen musiikin mestariteoksiin. Klassisen musiikin konserttisarjan lisäksi kvartetti esiintyy koululais-, laitos- ja kahvilakonsertein Kemissä, Torniossa, Tervolassa ja Simossa. Vuonna 2013 Lapin Taidetoimikunta myönsi 30-vuotista taivaltaan juhlineelle kokoonpanolle Lapin taidepalkinnon maakunnan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä, ja vuonna 2015 kvartetille myönnettiin Kemi-palkinto.


Meri-Lapin jousikvartetti.

Monipuolisia teatterielämyksiä kaikenikäisille

  Kemin kaupunginteatteri on asukaslukuun suhteutettuna yksi Suomen suosituimmista teattereista. Meri-Lapin ainoa ammattiteatteri tuottaa vuosittain vähintään viisi omaa ja useita vierailuesityksiä. Syyskaudella 2016 valmistuu neljä ensi-iltaa, joista peräti kolme on Suomen kantaesityksiä.


Farssi "Karvan verran kuutamolla" naurattaa syksyllä Kemissä. Kuva: Uupi Tirronen
  Ken Ludwigin farssissa Karvan verran kuutamolla jo parhaat vuotensa ohittanut näyttelijäpariskunta odottaa edelleen Suurta Tilaisuuttaan, kun kuuluisa elokuvaohjaaja saapuu katsomaan heitä peräkylän kiertuenäyttämölle. Mikä voisi mennä pieleen?


Sofi Oksasen "Puhdistus". Kuva: Uupi Tirronen
  Pienellä näyttämöllä nähdään Sofi Oksasen palkittu Puhdistus, ja perheen pienimmille on tarjolla kiertue-esitys Muovimeri. Joulukuussa nähdään vielä Pirjo Hassisen Popula, tragikomedia tarpeettomiksi luokitelluista ihmisistä ja puolueesta, joka lupaa tehdä kansasta kuninkaan. 


Kemin historiallinen museo – aineellisen ja henkisen perinnön vaalija

  Kemin historiallisen museon uusittu perusnäyttely, Meren ja joen kaupunki, esittelee Kemin ja lähialueiden historiaa esihistoriasta nykypäivään sekä meren ja joen vaikutusta alueen muotoutumisessa yhdeksi Suomen merkittävimmäksi puuteollisuuden keskittymäksi. Näyttelyssä on 10 pääteemaa ja niiden lukuisia alateemoja. 


Kemin historiallisen museon perusnäyttelyä.
  Näyttelyssä on kosketusnäyttöjä, videopisteitä ja kuva-aineistoa, joiden kautta näyttelyn teemoihin voi tutustua syvemmin. 

  Historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa esitellään elokuun 14. päivään asti posiolaisen kuvataiteilija Paula Suomisen hiilipiirroksia. 24.8.–2.10.2016 vuorossa on Mennään luontoon – Maisemia ja muita kuvia omista kokoelmista -näyttely.  Marraskuussa esillä on Lapin kuvataideopettajien näyttely. Vuoden viimeinen, 29.11.–23.12.2016 esillä oleva Terva – Pohjolan musta kulta, on Pohjois-Pohjanmaan museon tuottama näyttely, jonka kemiläinen kustantamo Nordbooks tuo esille Kemiin. 


Näyttely historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa.
  Näyttelyjä täydentävät tapahtumat ja opastukset. Kemin historiallinen museo on esteetön. 

  Historialliseen museoon kuuluvat lisäksi tilauksesta avoinna olevat Kemin työläismuseo ja Suomen kähertäjämuseo sekä Meripuiston museoalueella sijaitseva 220-vuotias Yli-Jaakheikin savupirtti, joka on avoinna 29.6.–7.8. ke-su 11:30–16:30.

Valoa, vauhdikkuutta ja väriä Kemin taidemuseossa

  Aluetaidemuseona toimivan Kemin taidemuseon kokoelmassa on noin 2500 teosta: maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja grafiikkaa 1800-luvun alusta aina nykypäivään saakka. Museo esittelee erityisesti Lapin kuvataidetta, mutta järjestää säännöllisesti myös muita kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä. Vuosittain on 6-7 vaihtuvaa näyttelyä sekä erilaisia luentoja, tapahtumia, taidetyöpajoja ja opastuksia.  Pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä ”Puolen Suomen” aluenäyttely Lumipalloefekti 3 on nähtävillä Kemin taidemuseossa ja Aineen taidemuseossa Torniossa 10.6.–2.10.2016. Näyttely tuo tuoreen lähestymistavan pohjoissuomalaiseen nykytaiteeseen. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut näyttelyyn 33 taiteilijaa, joilta kultakin on näyttelyssä esillä useita teoksia niille parhaiten soveltuvassa tilassa.

  Ykseys-näyttely 22.10.2016–8.1.2017 on kahden tekstiilitaiteilijan, äiti-Ainon ja tyttärensä Aura Kajaniemen yhteisnäyttely.


Kemin Taidemuseon näyttelytilassa on erinoimainen akustiikka.
  Kemin Taidemuseon kaunis näyttelytila soveltuu hyvin myös konserttisaliksi erinomaisen akustiikkansa johdosta. Museokaupassa on myynnissä taidejulkaisuja, kortteja sekä lahja- ja matkamuistoesineitä. 


Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »