Nro 3-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Kemi, sisäsatama, nähtävyydet, Kemi Regtta, Easy Living in Kemi, Satama Open Air, Koiralle lässytyksen MM-kilpailut

Nelostie, osa 2.


Perämeren kansallispuistoon kuuluvan Selkä-Sarven laituri Kemissä. Kuva: Pentti Korpela

Konsertit, urheilutapahtumat ja meri kutsuvat Kemin kesään

Meren läheisyyttä ei osata mieltää Lappiin, mutta Kemissä kaikki on toisin. Kemissä meri on läsnä ihan jokapäiväisessä arjessa, ja sen äärelle ovat kerääntyneet niin palvelut, tapahtumat kuin ihmisetkin.


  Kemin keskustan sisäsatama palkittuine vierasvenesatamineen on kemiläisten oma olohuone. Vanha satama-alue on kesällä uskomattoman kaunis – sen rantoja koristavat vanhat, puiset purjelaivat sekä viihtyisät ravintolat isoine terasseineen, joilla soi kesäisin elävä musiikki.


Kemin sisäsatama on kemiläisten oma olohuone. Kuva: Kemin kaupunki
  Vain harvassa kaupungissa meri on aivan keskustassa ja yhtä helposti saavutettavissa kuin Kemissä. Ydinkeskustaan Täiköntorille on merenrannasta kirjaimellisesti vain kivenheitto. Rakenteilla oleva rantabulevardi tuo meren entistäkin lähemmäs ihmisiä.

  – Kemissä meri on jokaisen kosketettavissa. Sisäsataman rantaportailla voi istuskella kesäpäivästä nauttien ja samalla hillutella varpaitaan virkistävässä merivedessä, kuvailee Kemin kaupungin kehittämiskoordinaattori Oili Ruokamo.

Koe Kemin helmet ja nauti näköalatasanteesta

  Keskustan läheisyydestä löytyvät myös Kemin tärkeimmät nähtävyydet. Koe Kemin helmet -yhteislipulla matkailijat pääsevät vierailemaan samalla lipulla kolmessa valitsemassaan kohteessa: Kemin taidemuseossa ja historiallisessa museossa, Kemin sarjakuvakeskuksessa, Jalokivigalleriassa, LumiLinna-näyttelyssä tai Jäänmurtaja Sammossa, joka lepäilee kesän ajan vierailukohteena kotisatamassaan Ajoksessa.


Vuonna 1902 valmistunut Kemin kirkko. Kuva: Kemin kaupunki
  Muita houkuttelevia kesäkohteita Kemissä ovat 1700-luvun historiaa huokuva Yli-Jaakheikin Savupirtti sekä lumoavan kaunis Kemin kirkko, joka on valmistunut vuonna 1902. Kumpaankin kohteeseen pääsee tutustumaan kesällä opastuksen kera.

  Kemin parhaat näköalat tarjoilee Kemin kaupungintalon katolta löytyvä näköalatasanne, jonka yhteydessä palvelee myös lounaskahvila Panorama Café. Kaupungin matkailuneuvonta sijaitsee kaupungintalon aulassa.

Urheilua, konsertteja ja lemmikille lässyttelyä

  Kemin kesätapahtumia tähdittävät urheilu ja musiikki.

  – Palloseura Kemi Kingsin nousu Veikkausliigaan on hurjan suuri juttu. Kotiotteluihin odotetaan jopa 4 000 katsojaa, Ruokamo iloitsee.


PS Kemi Kingsin innokkaita kannattajia. Kuva: Kemin kaupunki
  Jalkapallostadionin ohessa kesätapahtumien päänäyttämöinä toimivat sisäsataman alue ja Täiköntori. Kemi on tunnettu purjehduskaupunki, ja yksi kesän tärkeimmistä purjehdustapahtumista on 9.–10. heinäkuuta järjestettävä Kemi Regatta.

  Regatan aikaan 9. heinäkuuta merellisissä maisemissa juostaan hyväntekeväisyystapahtuma SatamaRun, jossa valittavana on puolimaraton sekä 10 ja 5 kilometrin matkat.  Kesän suurin festivaali Easy Living in Kemi tuo yhteen musiikin ja urheilun 15.–24. heinäkuuta. Yli viikon mittainen ulkoilmatapahtuma pitää sisällään niin nuorta kuin aikuistakin makua miellyttäviä konsertteja, tuunattuja autoja, frisbeeturnauksia, nyrkkeilyotteluja ja paljon muuta. Osa tapahtumista on kokonaan maksuttomia.

  Musiikki raikaa Kemissä jälleen 5.–6. elokuuta, kun Satama Open Air -festivaalin lavalle nousevat muun muassa Anna Puu ja Anna Abreu, Jonne Aaron, Juha Tapio, Elastinen ja moni muu eturivin artisti.


Satama Open Air -festivaaleilla on tunnelmaa! Kuva: kemin kaupunki
  Festivaalin päätteeksi 6. elokuuta sisäsataman valtaa kesän ehdottomasti hauskin tapahtuma, Koiralle lässytyksen MM-kilpailut.

  – Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty leikkimielinen kilpailu oli koko kesän suosituin tapahtuma, Ruokamo huomauttaa.

  – Meillä on Kemissä erittäin koiraystävällinen ranta sekä kaupungin täydeltä koiranomistajia, jotka ovat taitavia lässyttämään rakkaalle lemmikilleen, naurahtaa Ruokamo.http://www.kemi.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »