Nro 2-2016
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pieksämäki, Veturitallit, Veturitori, konsertit, messut, juhlat, seminaarit

Kesätapahtumat


Juhlat Veturitorilla. Kuva: Pieksämäen Veturitallit

Pieksämäen historialliset veturitallit saivat uuden elämän

Kauan sitten hiljentynyt veturipiha on aikojen saatossa painunut unholaan. Sen punatiiliset rakennukset seisovat keskellä kaupunkia, täysin huomaamattomina, ympäristöönsä sulautuneina. Kukaan ei osaa edes aavistaa, mitä kaikkea vanhan veturitorin ja sitä reunustavien veturitallien tiiliseinät sisäänsä kätkevät.


  Nyt upea Veturitori talleineen on valjastettu Pieksämäen kaupungin yhteiseksi tapahtuma- ja viihdekeskukseksi. Ainutlaatuinen miljöö ja uniikit yksityiskohdat luovat tunnelmalliset puitteet konserteille, messuille, juhlatilaisuuksille, seminaareille ja jopa urheilutapahtumille.

Arkkitehtuuri vie aikamatkalle 1800-lukuun

  Uuden elämän saaneiden veturitallien avajaisia vietettiin viime syksynä. Viimeistelytyöt jatkuivat vielä vuoden loppuun, mutta nyt tilat ovat valmiina uusille tarinoille.  Tarinoita Pieksämäen veturitallien seinien sisäpuolella onkin syntynyt jo vuosisatojen ajan. Kaupungin elinkeinojohtaja Markus Vesterinen tietää kertoa, että rakennuksen vanhimmat osat on onnistuttu jäljittämään 1800-luvulle. Vetureiden ja tilantarpeen kasvaessa tiloja on hiljalleen laajennettu, ja viimeiset saneeraukset on tehty vuonna 1955.  Valtion Rautateiden omistamissa veturitalleissa varikkotoiminta jatkui 80-luvun lopulle. Ajan kuluessa toiminta varikolla hiipui, ja lopulta vanhat tallit jäivät tyhjilleen keskelle kaupunkia. Vuonna 2010 Pieksämäen kaupunki osti unohdetun rakennuksen, ja vanhoille veturitalleille ryhdyttiin suunnittelemaan uutta käyttötarkoitusta.

Uniikki tila mille tahansa tapahtumalle

  Idyllistä kokonaisuutta koristavat ainutlaatuiset yksityiskohdat. Punaruskeat tiiliseinät, lasipinnat ja ristikkoikkunat muistuttavat menneistä ajoista. Puolikaaren muotoista sisätilaa kiertää upea parvi, jossa tapahtumavieras tuntee olevansa aitiopaikalla. Parvelta näkyy parhaiten myös erikoislaatuinen kuvio, joka on maalattu keskelle Veturitorin lattiaa.

  – Kuvio jäljittelee kääntöpöytää, jonka avulla valtavat veturit suunnattiin kohti haluttua veturipilttuuta. Maalaus lattiassa on kuin rakennuspiirustus, ja se havainnollistaa hyvin, millaisesta laitteesta on kyse, Vesterinen selvittää.


Kelkka & ATV Expo Veturitorilla marraskuussa 2015. Kuva: Pieksämäen Veturitallit
  Veturitallien pilttuita asuttavat nyt paikalliset yritykset. Café Unelma, ruoka- ja viihderavintola Paalupaikka, kuntoutus- ja liikuntapalveluja tarjoava Kunnonkeskus sekä Pieksämäen kaupungin matkailuinfo täydentävät Veturitallien palveluntarjontaa. Veturipihassa sijaitsevaan vanhaan saunarakennukseen muuttaa kevään aikana puutarhamyymälä Bompeli.

  – Monipuoliset palvelut tekevät Veturitalleista entistä eläväisemmän vapaa-ajankeskuksen. Ravintolapalvelut helpottavat myös tapahtumien järjestämistä, huomauttaa Vesterinen.


Vilskettä Joulutorilla. Kuva: Pieksämäen Veturitallit
  Veturitorilla on tanssittu jo monet tanssit. Kevään kiinnitettyjä tapahtumia ovat muun muassa huhtikuinen Robinin konsertti, Jättikirppis-markkinatapahtuma ja Savon Solmu -messut. Myös Pieksämäen Joulutori sai talvikäyttöön soveltuvan Veturitorin myötä ympärilleen ansaitsemansa historiallisen miljöön.

Palveluja parannetaan entisestään

  Veturitallien kehittäminen kaupunkilaisten kohtauspaikaksi jatkuu, ja lähitulevaisuudessa rakennuksen yhteyteen nousee uusi ostoskeskus. Veturitorin parvitasanteelta pääsee jatkossa kävelemään seinän toiselle puolelle ostoksille.
Tavoitteena on saada rakennustyöt käyntiin tulevan kesän aikana, jotta ostoskeskus olisi valmiina vuoden 2017 loppuun mennessä. Suurten supermarkettien ja erikoisliikkeiden tarjonta yhdessä tapahtumakeskuksen kanssa tuo merkittävän lisän jo ennestään vetovoimaiseen Pieksämäen kaupunkiin.

http://www.pieksamaki.fi/veturitallit

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »