Nro 2-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomen Kesäteatteri, Valkeakoski, Apianniemi, Kirka, Vexi Salmi, musikaali

Kesäteatterit


Irina esittää Kirkan siskoa Muskaa. Kuva: Marek Sabogal

Apianniemessä soi 
Kirkan upea ura

Kirka jatkaa Valkeakosken Apianniemessä nähtyjen suomalaislegendojen musikaalisarjaa.


  Suomen Kesäteatteri on toteuttanut Apianniemeen useita suomalaisten suosikkien elämästä kertovia musikaaleja. Ensi kesänä upeissa rantamaisemissa soivat Hengaillaan, Hetki lyö ja muut Kirkan suositut kappaleet.


Valkeakoskella, Apianniemen rantamaisemassa sijaitseva katettu 850-paikkainen katsomo on tarjonnut yleisölle uusia kotimaisia musiikkipitoisia näytelmiä jo viiden vuoden ajan.
  Vuonna 2007 kuolleen Kirkan ura oli suomalaisittain poikkeuksellinen. Läpimurtokappale Hetki lyö sai aikaan Beatles-maniaan verrattavan ilmiön, ja 1980-luvun lopulla ilmestynyt Surun pyyhit silmistäni -albumi on edelleen Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin levy.

  Kirka-musikaalin käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Paavilainen kertoo, että 2,5 vuotta kestänyt tutustumismatka Kirkaan on avannut aivan uusia näkemyksiä muusikosta. 

  – Toisaalta mielikuvani Kirkasta on syventynyt voimakkaasti ja vahvistunut se, minkälainen ihminen suomenvenäläinen Kirka oli. 

  – Hän oli herkkä ja hiljainen ihminen, ja perheen merkitys oli hänelle suuri, Paavilainen kuvailee.

  Musikaali alkaa vuodesta 1917, jolloin Babitzinin perhe joutuu pakenemaan Venäjältä Suomeen Pietarista, ja yksi suomalaisen musiikkihistorian suurimmista menestystarinoista saa alkunsa. 

Mukana myös Aleksandra-tytär

  Kirka-musikaalia on toteuttamassa nimekäs ammattilaisten joukko. Toisena käsikirjoittajana toimii Kirkalle useita kappaleita sanoittanut Vexi Salmi ja pääroolissa Kirkana loistaa Tampereen Työväen Teatterin Vuonna -85 -musikaalissa ihastuttanut karismaattinen Jari Ahola. Muskana nähdään suomalaisen naisrockin suuri nimi Irina, ja työryhmässä ovat mukana myös laulaja-näyttelijä Ushma Karnani, Kirkan tytär Aleksandra Babitzin sekä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tutut Jani Rasimus ja Kia Lehmuskoski.


Kirka-musikaalin työryhmää lehdistötilaisuudessa. Kuva: Rami Marjamäki
  Kirkan vuosikymmeniä tuntenut Vexi Salmi sanoo, että musikaalin myötä Kirkan elämänkaari sulkeutuu. Salmen rooli käsikirjoittajana on ollut kertoa Kirkan tarinaa oman kokemuksensa perusteella ja auttaa suhteiden solmimisessa. Salmi pitää Kirkaa yhtenä suomalaisen musiikkitaivaan kirkkaimmista tähdistä.


Käsikirjoittajat Vexi Salmi ja Heikki Paavilainen sekä oikea Muska. Kuva: Rami Marjamäki
  – Kirka oli synnynnäinen esiintyjä, hän rakasti yleisölle laulamista. Hän oli myös ihmisenä hyvin helposti lähestyttävä 
– hän oli tähti, mutta ei tähteillyt, Vexi Salmi tiivistää.

http://www.suomenkesateatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »