Nro 2-2016
Luokittelu: Uusimaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Keski-Uudenmaan kesäteatteri, Krapin kesäteatteri, Jäniksen vuosi, Arto Paasilinna, Juha Veijonen

Kesäteatterit


Pääosaa, Kaarlo Vatasta, esittää Juha Veijonen ja jänistä Elina Varjomäki. Kuvat: Sami Lamberg

Jäniksen vuosi ihastuttaa Tuusulassa

Arto Paasilinnan klassikko on 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen ajankohtaisempi kuin koskaan.


  Keski-Uudenmaan kesäteatterin komediat ovat teatterin 17-vuotisen historian aikana muodostaneet sen toiminnan perustan. Tänä vuonna menestyskomediat saavat jatkoa, kun KUTissa nähdään rakastettuun Arto Paasilinnan romaaniin perustuva Jäniksen vuosi.

  KUTin täytettävinä ovat isot saappaat, mutta pääroolin elämäänsä kyllästyneenä Kaarlo Vatasena näyttelevä Juha Veijonen uskoo KUTin versioon.

  – Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds ovat saaneet aikaiseksi mainion sovituksen. Se poikkeaa romaanista hieman, mutta perusperiaate on sama. Pohjalla on sanoma, kuten Paasilinnalla aina on, Veijonen paljastaa.

  – Olin todella iloinen ja otettu kun minua pyydettiin mukaan. Näytelmää tekemässä on upea porukka, joten luottamus on sataprosenttinen!

Vataset eivät muutu

  KUTin sovitus poikkeaa alkuperäistekstistä jonkun verran, mutta Vatasen hahmo on Paasilinnalle uskollinen.

  – Kaarlo Vatanen on elämäänsä kyllästynyt, tylsistynyt sohvaperuna, jota mikään ei kiinnosta, Veijonen kuvailee.

  – Kun Vatanen onnettomuuden jälkeen tapaa jäniksen, alkaa huima seikkailu, joka muuttaa Vatasen elämän kertalaakista. Sen jälkeen Vatanen on uudistunut mies, joka katsoo elämäänsä aivan uudella tavalla.  Vaikka alkuperäinen Jäniksen vuosi ilmestyi jo 40 vuotta sitten, sen sanoma on edelleen ajankohtainen.

  – Maailma on muuttunut monella tavalla, mutta Vataset eivät ole muuttuneet 40 vuodessa eivätkä varmaan muutu seuraavassakaan 40 vuodessa. Aina on Vatasia, Juha Veijonen sanoo.

  Hän kertoo odottavansa tulevaa työtä suurella mielenkiinnolla.

  – Kyseessä on haastava rooli. Näytelmässä on kertojilla erittäin suuri osuus, ja itse joudun olemaan näyttämöllä tekemättä mitään silloin, kun kertojat ovat äänessä. Minun tehtäväni on näytellä katsojille mahdollisimman tarkasti se, mitä kertojat kertovat, sanomatta sanaakaan. Mielenkiintoinen työ kerta kaikkiaan, Veijonen sanoo.

  Hänen mukaansa Jäniksen vuoden parasta antia on viihdyttävyys.  – Tapahtumia on paljon ja yleisölle nähtävää. Näytelmässä on noin 30 roolia, jotka kaikki tehdään vain kuudella näyttelijällä – haastavaa ja mielenkiintoista. Olen todella täpinöissäni! Juha Veijonen nauraa.

http://www.kut.fi/kesateatteri

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »