Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Lappi, Ranua, Zoo, eläintarha, villieläimet, arktiset eläimet, vuorisusi, kävelysillat, jääkarhujen talo, Wild Arctic -ravintola, Lomakylä Gulo Gulo

Nelostie Lappi


Ranua Zoossa elää 50 villieläinlajia ja yli 200 arktisen alueen eläinyksilöä, kuten jääkarhut Venus ja Valeska. Kuva: Ranua Zoo

Ranua Zoon arktiset asukit ovat aktiivisia ympäri vuoden

Jos ajattelet eläinpuiston olevan vain kesäkohde, saatat yllättyä. Ranua Zoo on avoinna vuoden jokaisena päivänä, ja suurin osa sen arktisista asukeista on talvella parhaimmillaan.


  Toimitusjohtaja Tommi Hinno tietää hyvin ympärivuotisuuden merkityksen.

  – Vuodenajat vaikuttavat eläinten käyttäytymiseen. Eläinpuistovierailu on täysin erilainen kokemus kesällä ja talvella, vaikka päähenkilöt ovat samoja.


Karhun kesäistä leikkiä. Kuva: Ranua Zoo
  Ranua Zoossa elää 50 villieläinlajia ja yli 200 arktisen alueen eläinyksilöä. Ranualla asustavat Suomen ainoat jääkarhut, Venus ja Valeska, sekä Aasian vuoristojen uhanalaiset vuorisudet.

  – Vuorisusi on maailman ainoa kiipeilevä koiralaji. Se on ovela ja viekkaan valloittava eläin, jolla on lumoava lauluääni.

Eläinpuistokierros on upea kokemus

  Opastetulla kierroksella koulutettu eläintenhoitaja kuljettaa ryhmän puiston kiertäviä kävelysiltoja pitkin. Sillat on rakennettu ihmisten, eläinten ja luonnon parhaaksi.


Kävelysiltoja pitkin on hyvä kulkea, ja niiltä on hyvä tarkkailla eläinten touhuja. Kuva: Ranua Zoo
  – Eläimille on luontevinta, kun ihmiset katselevat niitä ylhäältä. Näin myös vieraat näkevät eläimet omissa puuhissaan parhaiten, Hinno selvittää.

  Eläinten olosuhteet Ranualla ovat Euroopan parhaimmistoa. Kävelysillat ja lajeille luontaiset elinolot ovat siitä vain yksi esimerkki. Monet eläinpuiston aitaukset ovat suurempia kuin missään muualla Euroopassa, ja Ranualla panostetaan eläinten suojelu- ja hoivatyöhön.

  Kierroksen aikana nähdään eläinten ruokintaa, ja ryhmille voidaan aukioloaikojen ulkopuolella järjestää vierailu jääkarhujen talossa, missä maailman suurimman petoeläimen pääsee näkemään metrin etäisyydeltä.

  – Se on pysäyttävä kokemus. Täysikasvuinen jääkarhu voi painaa tuhat kiloa, ja takajaloilla seistessään se on kolme metriä korkea.

Ruokaile, majoitu ja retkeile

  Täydelliseen eläinpuistoelämykseen kuuluu ruokailu Wild Arctic -ravintolassa sekä majoittuminen Lomakylä Gulo Gulon korkeatasoisissa huoneistoissa, jotka on sisutettu ja nimetty eläinpuiston asukkien mukaan.


Lomakylä Gulo Gulo. Kuva: Ranua Zoo
  Eläinpuiston oma ohjelmapalvelu järjestää retkiä lähiympäristöön. Opastetut moottorikelkkavierailut porotiloilla, huskysafarit, lumikenkä-, hiihto- ja revontuliretket sekä kesäaikana melonta-, kalastus- ja patikointiretket varusteineen onnistuvat ongelmitta.


Gulo Gulon huoneistot ovat viihtyisiä ja tyylikkäitä. Kuva: Ranua Zoo
  – Majoittuville ryhmille voidaan järjestää myös vierailu eläinpuistoon keskellä yötä, jolloin osa eläimistä on aktiivisimmillaan. Yöretki voidaan tehdä sekä talven pimeydessä että yöttömän yön valkeudessa.http://www.ranuazoo.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »