Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, Rovaniemi, Joulupukin Pajakylä, Joulupukin kelkkatalo, moottorikelkka

Nelostie Lappi


Kelkkatalon näyttely esittelee moottorikelkkojen koko historian kelkkojen, kuvien, videoiden ja kelkkailijoiden tarinoiden kautta. Kuva: Santa's House of Snowmobiles

Joulupukin kelkkatalo on ainutlaatuinen nähtävyys koko Suomessa

Euroopan ainoa kelkkatehdas on yksi Rovaniemen suurimmista ylpeydenaiheista. Sen vuoksi Napapiirin toisessa ylpeydenaiheessa, Joulupukin Pajakylässä, sijaitsee Santa’s House of Snowmobiles eli tuttavallisemmin Joulupukin kelkkatalo.


  Kelkkatalon näyttely sitoo yhteen kelkkailijoiden legendaarisimmat tarinat ja esittelee ne vierailleen kuvien, videoiden ja tietenkin aitojen moottorikelkkojen kautta. Harva tietääkään, että Harley Davidson on valmistanut myös moottorikelkkoja, tai että olemassa on koottavia ja suksin ohjastettavia kelkkoja. Ehkäpä et ole tullut ajatelleeksi, kuinka valtava merkitys kelkoilla on ollut eri ammattien edustajille, kuten rajavartiostolle tai kalastajille.

Millainen on tulevaisuuden kelkka?

  Toimitusjohtaja Marjut Mäkimurto kuvailee kelkkatalon näyttelyä syväsukelluksena yli 50-vuotiseen kelkkahistoriaan.


Marjut Mäkimurto ja nostalginen oranssi Ockelbo 300. Kuva: Santa's House of Snowmobiles
  – Esillä on yhteensä 30 kelkkaa 60-luvun alusta nykypäivään sekä visioita tulevaisuuden kelkoista pienoismalleina, hän kertoo.

  Suurinta suosiota nauttii jännin yksityiskohdin varusteltu Harley Davidson.

  – Tätä kelkkamallia valmistettiin vuosina 1972–75, ja siinä on muun muassa kromatut sukset ja tupakansytytin. Kelkassa saisi ladattua vaikkapa nykyaikaisen älypuhelimen, Mäkimurto tietää.

  Tuorein erikoisuus on helmikuussa kelkkataloon saapunut ovaalikisakelkka Kawasaki, joita on koko Suomessa vain kaksi kappaletta.

Vierailemalla tuet nuorisotyötä

  Moni kelkkatalon vieras yllättyy iloisesti näyttelyn monipuolisuudesta. Puuhanurkkauksessa voi kuvauttaa itsensä täysissä kelkkailuvarusteissa, ja kelkan kyytiin voi istahtaa pelaamaan kelkkailupeliä PlayStation-pelikonsolilla. Perheen pienimmille löytyy värityskuvia ja oma seikkailulehtinen, jonka parissa näyttelyyn tutustuminen tuntuu hauskalta leikiltä.


Tässä rivissä on nähtävissä kelkkojen tekninen kehittyminen. Kuva: Santa's House of Snowmobiles
  Videohuone muuntautuu kätevästi kokouskäyttöön tai vaikka kahvi- ja välipalatilaksi ryhmämatkalaisille. Kelkkatalon näyttelyyn voi tutustua myös ryhmän oman oppaan kanssa, sillä opasmateriaalin voi tilata etukäteen sähköisenä.


Terhi 10 ja Skee-Horse. Kuva: Santa's House of Snowmobiles
Kelkkanäyttelyä ylläpitää voittoa tavoittelematon Suomen moottorikelkkasäätiö, jonka toimintaan kuuluu myös kelkkailuhistorian ja -tarinoiden kerääminen. Säätiö tukee nuorisotyötä, ja mahdolliset voitot ohjataan nuorisokelkkailun tukemiseen.http://www.houseofsnowmobiles.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »