Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Rovaniemi, SantaPark, Metsäkyly, Joulukka, tilaussauna, elämys, kota, laavu, Arctic TreeHouse Hotel

Nelostie Lappi


Metsäkyly tarjoaa arktisia saunaelämyksiä puhtaan luonnon keskellä. Kuva: SantaPark

Rovaniemellä luonto on läsnä kaikkialla – saunailtaa ja mökkiä myöten

Sauna ja siihen liittyvät perinteet ovat tärkeä osa meidän suomalaisten elämää. Puusaunan lempeät löylyt ja raittiissa ulkoilmassa vietetyt tauot, ehkäpä viileään järviveteen tai avantoon pulahtaen, ovat juuri ne asiat, joita me lomamatkallakin eniten kaipaamme.


  Näistä perinteistä Rovaniemen Sierijärven rannalla, puhtaan luonnon keskellä sijaitseva Metsäkyly sai alkunsa. Joulupukkipalveluista aloittanut yrittäjäpariskunta Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen tuottavat Rovaniemellä ikimuistoisia elämyksiä niin lasiperheille, pariskunnille kuin isommille ryhmillekin. Joulupukin kotiluolan SantaParkin ja satumaisen Joulupukin salaisen metsän Joulukan rinnalle syntyi arktinen saunaelämyskohde Metsäkyly.


Metsäkylyn nautinnollinen sauna. Kuva: SantaPark
  – Kyly tarkoittaa vanhan kansan kielellä saunaa, Ilkka Länkinen kertoo.

  – Metsäkylyn suureen saunaan mahtuu jopa 50 kylpijää samaan aikaan, ja sen voidaan jakaa myös kahtia naisten ja miesten saunoiksi. Metsäkylyssä on lisäksi perinteinen savusauna ja koko maailman ainoa Mökösauna.

Ikimuistoiseen illanviettoon tai lounastaukoon

  Tilaussaunana toimiva Metsäkyly on mainio pysähdyspaikka muutaman tunnin rentoutumiseen tai illanviettoon. Jos eivät saunojat uskaltaudu Sierijärven virkistävään veteen, voi löylyjen välillä rentoutua ulkoterassin kahdessa porepaljussa revontulien tai keskiyön auringon loisteessa. Elämykselliset saunaohjelmat terveysvaikutteisine hoitoineen vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.


Metsäkylyn ulkoterassilla on kaksikin porepaljua. Kuva: SantaPark
  Kevättalvella nautitaan Lumikuningattaren hemmottelevasta henkäyksestä, syksyllä seurataan metsän salaisuutta ja kuunnellaan hiljaisen järven kuiskauksia. Männiäisen tervakylpy puolestaan saa paatuneimmankin suomalaissaunojan hätkähtämään mihin vuodenaikaan tahansa. Metsäkylyn hyvinvointi-illoissa kylpijöitä hemmotellaan saunomisen ohessa yrtti- tai suklaahoidoin ja vartalokuorinnoin.  Sauna-lounge, kodat ja laavut sopivat myös kokous- ja juhlakäyttöön jopa 100 hengen tilaisuuksiin tai ohjelmalliseen elämyslounaaseen. Paikallisten raaka-aineiden ja lappilaisten makujen siivittämänä Metsäkylyn keittiömestarin käsissä valmistuvat maukkaat menut, tarvittaessa ryhmän toiveiden mukaan räätälöiden.

Uusi mökkikylä tuo luonnon ihan iholle asti

  Upeiden elämysten Rovaniemellä majoitus on Länkisen mukaan ollut pullonkaula jo pitkään. Tulevana syksynä SantaParkin luolan lähistölle avataan ainutlaatuinen Arctic TreeHouse Hotel -mökkikylä. Ihan perinteisistä mökeistä ei kuitenkaan ole kyse.


Artic TreeHouse Hotel -mökkikylän mökit ovat saaneet innoituksensa käpylehmistä. Kuva: SantaPark
  – Jokaisen mökin pohjoisseinä on kokonaisuudessaan lasia, jolloin luonto tulee suorastaan sisälle mökkiin. Mökin lämmössä voi istuskella iltaa viihtyisästi revontulia ihaillen, kuitenkin uteliaiden katseilta suojassa, Länkinen kuvailee.
Jyrkähkössä rinteessä korkeiden pilarien päällä kohoavat mökit ovat saaneet inspiraationsa lapsuusvuosien suosikista, käpylehmistä.

  – Haluamme luoda ainutlaatuisen ja erikoisen majoituskokemuksen tavallisen hotellihuoneen hinnalla, Länkinen lisää.


Osassa mökeistä on oma minikeittiökin. Kuuva: SantaPark
  Mökin varusteluun kuuluu kylpyhuone suihkuineen, ja osassa mökeistä on myös oma minikeittiö. Muutamassa suuremmassa mökissä on lisäksi oma sauna. Ensimmäisten 30 mökin avajaisia vietetään 19. marraskuuta. Valmistuttuaan Arctic TreeHouse Hotel käsittää 50 mökkiä.

  Mökkien lisäksi Nelostien varteen nousee syksyksi uusi vastaanotto ja ravintola, jossa Metsäkylyn tapaan maistuvat pohjoiset maut.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »