Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Pyhä-Luoston kansallispuisto, Naava, luontokeskus, kulttuurikeskus, auditorio, neuvontapiste, retkeily

Nelostie Lappi


Isokuru on Suomen suurin kuru. Kuva: Metsähallitus / Tiina Kivelä

Luonto- ja kulttuurikeskus Naava on portti Pyhä-Luoston kansallispuistoon

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava sijaitsee Pyhätunturin matkailukeskuksen ytimessä. Naavan neuvontapisteestä matkailijat saavat parhaat vinkit kansallispuistossa retkeilyyn sekä lähiympäristön kohteisiin ja palveluihin. Naavassa palvelevat myös retkeilyvarusteita ja luonnontuotteita myyvä NaavaShop sekä lounasravintola Café Loimu.


  Luontokeskuksen maksuton näyttely kokoaa yhteen kansallispuiston kohokohdat sen geologisista erityispiirteistä – Suomen syvimmistä kuruista ja korkeista keroista –  kulttuurihistoriallisiin helmiin, muinaisten saamelaisten pyhiin paikkoihin. Jo muutamalla silmäyksellä vieraalle syntyy mielikuva verrattain pienen kansallispuiston moninaisuudesta: ikivanhoista aarniometsistä, suurista soista sekä niiden ympärivuotisista asukeista.


Luontokeskus Naavan näyttelyä. Kuva: Metsähallitus / Tapani Mikkola
Oppaan johdolla enemmän irti

  Asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen suosittelee näyttelyyn tutustumista opastetulla kierroksella, jonka myötä vieraat pääsevät pureutumaan tarkemmin heitä kiinnostaviin yksityiskohtiin.

  – Oppaan avulla kansallispuistomme ominaispiirteet saavat kävijän mielessä konkreettisen merkityksen. Opastuksessa voidaan perehtyä tuntureiden ja jylhien kurujen syntyyn tai eläinten selviytymiseen arktisissa olosuhteissa, Heikkinen esittelee.

  Helposti saavutettavan sijaintinsa ansiosta luontokeskus on nopeankin pysähdyksen arvoinen. Auditoriossa esitettävien lyhyiden luontofilmien ja huikean revontuliesityksen myötä kiireisimmätkin vieraat pääsevät kurkistamaan kansallispuiston kohteisiin. Auditoriossa järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia konserteista luentoihin ja konferensseihin, ja muiden kokoustilojen ohessa se on varattavissa myös ryhmien käyttöön.

Koe ainakin Suomen syvin kuru

  Luontokeskus Naava toimii ympärivuotisena opastuskeskuksena ja porttina päiväretkille kansallispuistoon. Lähin nuotiopaikka sijaitsee vain kilometrin päässä helppokulkuisen luontopolun varrella. Kaikki kansallispuiston näyttävimmät aarteet löytyvät muutaman kilometrin säteeltä.


Pitkospuut suolla. Kuva: Metsähallitus / Mari Kotajärvi
  – Tunnetuin nähtävyys on Suomen suurin kuru, Isokuru, jonka perältä löytyvät myös Pyhänkasteenlampi, 17-metrinen Pyhänkasteenputous ja Uhriharju. Isokuru ja nämä saamelaisten pyhät palvontapaikat tekevät kansallispuiston kävijöihin lähtemättömän vaikutuksen, Heikkinen tietää.

  Toinen Heikkisen suosittelema kohde on viiden kilometrin mittainen Tunturiaavan luontopolku, jonka varrelta voi nähdä koko Pyhä-Luoston vaikuttavan tunturijonon. http://www.luontoon.fi/pyha-luostonluontokeskus

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »