Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Sodankylä, Luosto, Lampivaara, Ametistikaivos

Nelostie Lappi


Kaivaminen kannattaa, sillä Lampivaarasta kenenkään ei ole tarvinnut poistua ilman ametistia. Kuva: Lampivaaran Ametistikaivos

Onnellisten elämysten Ametistikaivos

Keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa kohoava Lampivaara oli aikoinaan osa valtavaa suurvuoristoa. 3 000 miljoonan vuoden ajan se on imenyt itseensä uskomattoman määrän tietoa, tunteita ja tarinoita.


  Nyt Lampivaaran laella vierailee vuoden aikana 20 000 ihmistä aistimassa kaiken sen positiivisuuden, mitä ikivanha kallio kätkee sisäänsä ja antaa ulospäin – Lampivaaran Ametistikaivokselta ei kukaan lähde kotiin saamatta jotakin mukaansa.


Innokkaita aarteenetsijöitä kaivoksella. Kuva: Lampivaaran Ametistikaivos
  Kaivoksen johtaja Timo Seppälä tietää, kuinka kivellä on kyky varastoida informaatiota. Jo 1500-luvulla muinaiset metsäsaamelaiset pitivät kaivosta seitapaikkanaan.

  – Tiedäthän, miten vanhoissa kivikirkoissa tunnelma on niin harras, että sen aistii? Seppälä kysyy.

  – Se sama hartaus huokuu muilla ikiaikaisilla pyhillä paikoilla. Nämä kalliot ovat imeneet itseensä kaiken sen vilpittömyyden sekä jokaisen sadantuhannen kaivoksella vierailleen ihmisen ilon. Siksi tänne tullaan kerta toisensa jälkeen. Täällä on niin hyvä olla.

Elämys, joka koskettaa kaikkia aisteja

  Kuten Seppälä kuvailee, kaivosvierailu koskettaa jokaista aistia. Talvella kansallispuiston 400-vuotiaiden puiden latvustoihin kiteytynyt tykkylumi luo ympärille upean postikorttimaiseman. Kesäinen vehreä näkymä kantaa yli koko Lapin.  Kaivoksen viehättävässä puukodassa opas johdattaa vieraat läpi ametistin elämän, syntytarinasta sen parantaviin ominaisuuksiin, kohti kaivoksen historiaa ja nykytoimintaa. Tunturin uumenista kaivetut aarteet eivät päädy raaka-aineiksi, vaan ne jalostetaan suoraan lopputuotteiksi, koruiksi ja amuleteiksi. Jokainen vieras saa kaivaa hiekaksi rapautuneen kallioseinämän kätköistä oman onnenkivensä, eikä Lampivaarasta kenenkään ole tarvinnut ilman ametistia poistua.


Opastetut kaivoskierrokset alkavat Lampivaaran Kahviolta. Kuva: Lampivaaran Ametistikaivos
  Kaivoksen Kivipuodista ja Luoston keskustan Pienestä Kaivoskaupasta voi ostaa aidosti lappilaisia matkamuistoja, ametistikoruja ja paikallisten käsityöläisten tuotteita. Kestävän matkailun periaatteita noudatetaan myös Lampivaaran Kahviossa, jossa tarjolla on alusta loppuun itse tehtyjä leivonnaisia ja munkkeja.

Sinustako jalokivikaivoksen osakas?

  Lampivaaran Ametistikaivos on yksi ainoista vieraita vastaanottavista jalokivikaivoksista koko maailmassa. Sijainti keskellä kansallispuistoa estää yksityisautoilun, ja kaivokselle saapuminen onkin osa elämystä. 


Talvella kaivokselle voi matkata Ametisti-Pendolinon kyydissä. Kuva: Lampivaaran Ametistikaivos
Talvella kaivokselle pääsee hiihtäen, lumikengillä tai Ametisti-Pendolinon kuljettamana. Kesällä patikoitavan 2,5 kilometrin luontopolun varteen on luotu kysymyksiä, joihin vastaamalla voi voittaa vaikka kaivosyhtiön osakekirjan.


Luontopolun varrella on kysymyksiä, joihin vastaamalla voi voittaa jopa kaivosyhtiön osakkeen! Kuva: Lampivaaran Ametistikaivos
  – Kuka tahansa voi lunastaa itselleen kaivoksen osakkeen, Seppälä huomauttaa.

  – Syksyisessä yhtiökokouksessa koolla on yli sata osakasta, mutta kokous vie vain tunnin. Hauskanpito sen sijaan kestää kolme päivää.http://www.ametistikaivos.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »