Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Sodankylä, Tankavaara, Kultakylä, Kultamuseo, tapahtumat, kullanhuuhdonta, teemalomat

Nelostie Lappi


Kultakylässä tekeminen, kokeminen ja kullankaivajien tarinat ovat tärkeä osa elämystä. Kuva: Tankavaaran Kultakylä

Ei mitään onnenonkijoita vaan oikeita kullankaivajia!

Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa elelee Euroopan viimeinen aktiivinen kullankaivuuyhteisö. Tankavaaran Kultakylässä jokainen kokemus on aito ja alkuperäinen – kylän kultasuonista etsityt aarteet saa löytäjä pitää, ja harva Tankavaarassa kultaa huuhtonut ilman ainuttakaan arvohippua kotiin lähteekään.


  Toimitusjohtaja Marko Touru tuntee tarinan Tankavaaran Kultakylän takana.

  – Se oli 70-luvun alkua, kun kaksi kullankaivajaa tuli Tankavaaraan. Sijainti oli niin lähellä Nelostietä, että ohikulkijat pysähtyivät ihmettelemään, mitä miehet puuhasivat. Monelle maistui kuppi kahvia, ja siinä kahvia siemaillessaan he halusivat itsekin kokeilla lapioon tarttumista, Touru kertoo.


Kävijöitä opastetaan kullanhuuhdonnasta. Kuva: Tankavaaran Kultakylä 
  Pian kullankaivajat ymmärsivät, missä piilee Tankavaaran todellinen bisnes. Sama toiminta jatkuu Tankavaaran Kultakylässä yhä tänäkin päivänä – nykyaikaisesti, mutta aidosti. Kullankaivajien pystyttämästä kotakahvilasta on kasvanut eläväinen elämyskohde, joka tarjoaa vierailleen kultaisia kokemuksia kaikilla herkuilla höystettynä.

Lomallakin voi iskeä kultasuoneen

  Lyhyt käynti tai kunnon loma, Kultakylässä jokainen kokemus on kullanarvoinen. Pidemmällä vierailulla majoittuminen onnistuu leirintäalueella, mökeissä tai moderneissa huoneistoissa. Lomaan kannattaa yhdistää myös opastettu kierros maailman ainoassa kansainvälisessä Kultamuseossa, päiväretkiä kansallispuistoon, kultakaivoksille ja luontokeskukseen sekä tietenkin herkulliset ateriat ravintola Wanhassa Waskoolimiehessä, jossa huippukokit loihtivat lähiruokaa Lapin puhtaan luonnon antimista.


Löytyykö kultaa? Kuva: Tankavaaran Kultakylä
  Erilaisia teemalomia järjestetään Kullankaivajan viikosta viikonlopun mittaiseen Kultalomaseen ja muutaman tunnin mittaisiin kullanhuuhdontakursseihin, joiden aikana opitaan tärkeimmät perustekniikat ja välineiden käyttö. Jo tunnin mittaisella kertakokeilullakin saa tuntumaa kullankaivajan arkeen. Talvikaudella kaivoksille matkataan lumikengin tai huskyvaljakon vetämänä.

Ruskaretkelle Kekkosen jalanjäljissä

  Kultakylässä tekeminen, kokeminen ja kullankaivajien tarinat ovat tärkeä osa elämystä. Tankavaaran historiaan liittyy olennaisesti myös Urho Kekkonen, jonka kunniaksi tulevana syksynä järjestetään uudenlainen ruskaretki, Kekkonen Kairankulkija.

  – Kekkonen vieraili Tankavaarassa usein jättäen jälkeensä uskomattomia tarinoita ja legendoja. Näiden tarinoiden perässä kuljetaan neljän tunnin mittaisella ruskaretkellä videoiden ja UKK-näyttelyn siivittämänä ja selvitetään, mikä osa tarinoista on totta ja mikä legendaa, Touru vihjaa.


Tankavaaran Kultakylästä voi lähteä myös vaellusretkelle. Kuva: Tankavaaran Kultakylä
  Kekkonen on ollut mukana muuraamassa Kultamuseon peruskiveä. Silloinen tasavallan presidentti avasi myös kaikkien aikojen ensimmäiset kullanhuuhdonnan MM-kilpailut, jotka järjestettiin Tankavaarassa vuonna 1977, ja jotka kiertävät maailman kultakenttiä yhä tänäkin päivänä.

Tankavaaran vuosi on tapahtumia täynnä

  Tankavaaran tapahtumista tärkein ja tunnetuin onkin heinä- ja elokuun vaihteeseen sijoittuvat Kullanhuuhdonnan SM-kisat, joiden ajankohta tänä vuonna on 28.–31. heinäkuuta.


Kisa käynnissä. Kuva: Tankavaaran Kultakylä
  Suosituimpiin kesätapahtumiin on noussut myös 8.–10. heinäkuuta järjestettävä koko perheen Taiga Festival. Livemusiikin lisäksi festivaaliohjelmaan kuuluu suopunginheittokilpailu sekä maksuton lastenlauantai, jolloin järjestetään perheen pienimmille sopivaa viihdykettä.

  Vauhdikas tapahtumavuosi alkaa perinteisesti jo kevättalvella, jolloin Tankavaarassa käydään kansainvälistäkin suosiota kasvattaneet Gold Rush Run -koiravaljakkokisat sekä hurjat porojen kiihdytysajot, joissa poroja ohjastetaan suksien päällä – uskaltaisitko kokeilla?


http://www.tankavaara.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »