Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Sodankylä, Midnight Sun Filmfestival, LuostoClassic, kullanhuuhdonnan SM-kisat, Andreas Alarieston Museo-galleria

Nelostie Lappi


Välillä vauhdikkaampaa menoa Sodankylän keskustassa, kun moottorikelkat ovat kesäkäytössä. Kuva: Sodankylän kunta

Sodankylässä kaupunkimaiset palvelut yhdistyvät Lapin luonnon lumoon

Sodankylässä luonnon ihmeet ja kansainväliset suurtapahtumat elävät sopuisasti rinta rinnan.


  Keskellä Lappia sijaitseva Sodankylä tarjoaa jokaiselle jotain. Sodankylässä yhdistyvät kaupunkimaisen ja luonnonläheisen loman parhaat puolet: kuntakeskuksen monipuoliset palvelut ja nähtävyydet sekä Kakslauttasen ja Pyhä-Luoston matkailukeskusten elämää vilisevät ympäristöt vaihtuvat hetkessä erämaisten kansallispuistojen rauhaan ja hiljaisuuteen. 

Kulttuuria ja kullanhuuhdontaa

  Sodankylä on kansainvälisestikin tunnettu, sillä jokavuotiset elokuvajuhlat, Midnight Sun Film Festival, tuo kesäkuussa kuntaan tuhansia elokuvien ystäviä ympäri maailman. Tänä vuonna jo 31. kerran järjestettävä elokuvafestivaali hakee vertaistaan: kun keskiyön auringon alla kohtaavat maailman kuuluisimmat ohjaajat, elokuva-alan nousevat nimet, kansainvälinen yleisö ja tavallinen kadunmies, tunnelma Lapin yöttömässä yössä on välitön ja lämmin. ”Sodankylän henki” onkin tullut käsitteeksi kansainvälisen elokuvayleisön keskuudessa. 


Midnight Sun Film Festival. Kuva: Jaana Rannikko
  Kulttuuri elää Sodankylässä vahvana myös musiikin puolella – siitä pitää huolen tänä vuonna jo 14. kertaa järjestettävä klassisen musiikin tapahtuma LuostoClassic elokuussa. LuostoClassicin konserttipaikat sijaitsevat Pyhä-Luoston alueella, missä klassisen musiikin kansainväliset huippunimet saavat instrumenteilleen ainutlaatuisen ympäristön Lapin lumoavasta tunturiluonnosta. LuostoClassicin konsertit ovat kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät rakkaus musiikkiin ja pysäyttävät luontokokemukset. 


LuostoClassic kerää ihmisiä nauttimaan musiikista luonnonhelmassa. Kuva: Sodankylän kunta
  Toisenlaista menoa tarjotaan joka vuosi heinäkuussa, kun Suomen parhaat kullanhuuhtojat mittelevät taitojaan ja onneaan Tankavaarassa pidettävissä kullanhuuhdonnan SM-kisoissa. Tankavaara on portti Lapin kultamaille, ja sen kautta ovat aikanaan lukemattomat ihmiset kulkeneet etsimään eväitä parempaan elämään. Tankavaarassa kullanhuuhdonnan perinne elää vahvana, ja matkailijoilla on mahdollisuus tutustua kultaperinteeseen Kultamuseossa ja päästä kokeilemaan äkkirikastumista huuhtomossa.

Lappilaista elämäniloa ympäri vuoden

  Sodankylän kirkonkylä palvelee matkailijoita monipuolisesti. Kaksi hotellia, majatalo, leirintäalue, elokuvateatteri, useat ravintolat, käyntikohteet ja monipuoliset ostospaikat takaavat kaupunkitasoiset palvelut, kuitenkin maanläheisesti ja lappilaisella elämänotteella ja vieraanvaraisuudella tarjoiltuna. 


Andreas Alariston omintakeinen tyyli on hyvin tunnistettavissa. Kuva: Sodankylän kunta
  Kylän nähtävyyksistä tutustumisen arvoisia ovat paikallisen taiteilijan Andreas Alarieston Museo-galleria, kymmenet alueen historiaan liittyvät muistomerkit, niistä kuuluisimpana Ensio Seppäsen pronssiteos Poro ja lappalainen -patsas sekä yksi Lapin vanhimmista puukirkoista, aina 1600-luvulta asti säilynyt Sodankylän vanha kirkko sekä Kotiseutumuseo Jeesiöjoen ja Kitisen risteyskohdassa.


Sodankylän vanha kirkko on peräisin 1600-luvulta. Kuva: Sodankylän kunta
  Sodankylässä kaikki on lähellä, kirkonkylän palveluiden äärestä pääsee keskelle villiä luontoa helposti ja nopeasti. Sodankylässä sesonki on vuoden ympäri – kylillä, kansallispuistoissa ja matkailukeskuksissa on tarjolla aktiviteetteja, nähtävää ja koettavaa, vuoden jokaisena päivänä.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »