Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Inari, Siida, luontokeskus, retkeily, lähireitti Pielpajärven erämaakirkko, Otsamotunturi, näyttely, ulkomuseo

Nelostie Lappi


Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida on hyvä lähtöpiste luontoretkille Ylä-Lapiin. Kuva: Siida

Siidan kautta retkelle 
Ylä-Lapin luontoon

Lapin luonto elää jatkuvassa muutoksessa. Ajantasaista tietoa sekä parhaat neuvot Ylä-Lappiin suuntautuville retkille saa Inarin kirkonkylällä sijaitsevasta saamelaismuseo ja luontokeskus Siidasta.


  Siidassa opastetaan retkeilijöitä Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin liittyvissä asioissa, ja Kevon luonnonpuistosta siellä tiedetään muun muassa kulloinenkin vesitilanne maastossa. Siidasta voi myös hankkia alueen retkikarttoja ja kalastuslupia, saada avaimet Metsähallituksen lähialueen kämppiin ja tehdä niihin varauksia. 


Siidan luontokeskusessa on ajantasainen tieto olosuhteista Ylä-Lapin retkeilyalueilla. Kuva: Siida
  – Koska pohjoisen selkosilla yhteydet eivät aina toimi, kannattaa luontokeskuksessa varmuuden vuoksi kertoa myös tulevasta retkisuunnitelmasta ja arvioidusta paluusta, neuvoo Siidan suunnittelija Ida Ikonen. 

Lähireiteille lastenkin kanssa

  Siinä missä Kevon luonnonpuisto ja muut erämaat antavat haastetta todellisille eränkävijöille, Inarin kylältä lähteville, turvallisille ja helpoille lähireiteille uskaltautuu ensikertalainenkin. 

  – Aina ei tarvitse kävellä 15 kilometriä päästäkseen näkemään ja kokemaan luonnon kauneutta, Ikonen toteaa.

  Eväsretki luonnonhelmassa on mieleenpainuva kokemus sekä aikuisille että lapsille. Alle kuuden kilometrin mittaisen Juutuan luontopolun joen eteläpuolista osuutta voi kulkea lastenvaunujenkin kanssa. Luontopolun varrella on kaksi tulentekopaikkaa, riippusilta sekä Juutuan menneisyydestä kertovia opastetauluja. Talviaikaan etelärannan polku Saarikoskelta Jäniskoskelle on valaistu.

  Pielpajärven erämaakirkon polku alkaa kolmen kilometrin päästä Siidasta, Sarviniementien pysäköintialueelta. Viiden kilometrin matka kohti vuodelta 1760 peräisin olevaa Pielpajärven erämaakirkkoa taittuu upeassa vanhassa aarnimetsässä sivuten metsälampia ja järviä. 


Luontoretkellä ulkoilu ja luonnosta nauttiminen on tärkeintä, ei matkan pituus. Kuva: Siida 
  Hieman enemmän haastetta tarjoaa Siidaa vastapäätä lähtevä Inari–Otsamo-reitti, jonka pituus on 9 km suuntaansa. Kiipeäminen kuitenkin kannattaa, sillä Otsamotunturin laelta avautuvat upeat näköalat Inarijärvelle ja lähituntureille. 

Lemmenjoen juhlavuoden näyttely

  Päiväretken päätteeksi on hyvä palata Siidaan tutustumaan sen luonnosta ja saamelaiskulttuurista kertovaan moniaistilliseen näyttelyyn. Perusnäyttelyn lisäksi nähtävänä on pääsiäisestä 25.9. asti esillä oleva Tapio Wirkkalan STILL/LIFE-näyttely. Lemmenjoen kansallispuisto täyttää tänä vuonna 60 vuotta, ja siitä kertova Lemmenjoki-näyttely on esillä 11.5.–14.9.2016. Kesäkaudella 1.6.–19.9.2016 avoinna on myös ulkomuseo, jossa Inariviikkojen aikaan vietetään 22.7. perheiden ulkomuseopäivää. 


http://www.siida.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »