Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Utsjoki, Karigasniemi, Nuorgam, Tenojoki, maastopyöräily, leijahiihto

Nelostie Lappi


Slow down in Saami Village, kukin tyylillään! Kuva: Utsjoen kunta

Utsjoki – hitaampaa elämää tässä ja nyt

EU:n pohjoisimmilla perukoilla elämän yksinkertaiset ilot tulevat iholle ja kaikkiin aisteihin. 


  Siinä missä downshiftaaminen, hidas elämä ja yksinkertaistaminen ovat Etelä-Suomen kaupunkilaisille ja maailman metropoleissa eläville trendejä, Utsjoella ne ovat kaiken olemisen ydin. EU:n katolla on tilaa hengittää, ja tuulta kuunnellessa tai Tenojoen pyörteitä katsellessa ei voi ymmärtää, miksi kaikkea sitä pitäisi erityisesti opetella. 

Tenon taikaa

  Utsjoen valtimona virtaa villi ja vapaa Tenojoki, Norjan ja Suomen rajalla juokseva Pohjois-Euroopan suurin lohijoki. Jäämereen laskeva Teno on kautta aikain ollut myös Utsjoen matkailun veturi, joka on houkutellut Lapin perukoille kalastusmatkailijoita jo kauan. Kalastusmatkailu elää vahvana Utsjoella edelleen, ja vuosittain Tenolla käy jopa 10 000 lohennarraajaa. 


Yhteinen lepohetki. Kuva: Utsjoen kunta
  Kalastajien lisäksi Teno kiehtoo luontoliikkujia melojista maastopyöräilijöihin ja patikoitsijoihin. Karigasniemestä alkava Teno on melottavissa aina Tenovuonoon saakka, ja Tenon lisäksi Utsjoen muut joet ja järvilaajentumat upeine maisemineen soveltuvat erinomaisesti melomiseen, vaikka merkittyjä melontareittejä ei alueella vielä olekaan.

Saamenmaata satulasta käsin

  Sen sijaan Tenon maisemissa kulkee useita eritasoisia, merkittyjä maastopyöräreittejä, jotka tutustuttavat Saamenmaan ikiaikaisiin maisemiin ja hyödyntävät luonnosta löytyviä olemassa olevia kulku-uria. 


Maastopyöräilyä tunturien rinteillä. Kuva: Utsjoen kunta
Tuntureiden rinteillä ja Tenojoen vartta myötäilevillä poluilla kulkevat reitit tarjoavat vaihtoehtoja niin sunnuntaipyöräilijälle kuin tositaitajille, ja parhaimmillaan pyöräily on kuin meditointia, kun sopivan ajouran löytäminen vaatii täydellistä keskittymistä. Reitit ovat keränneet kehuja pyöräilijöitä, ja Teno360°-sivustolta löytyvät selkeät reittikuvaukset helpottavat matkaan lähtöä. Omaa pyörääkään ei välttämättä tarvita, sillä vuokrapyöriä saa paikanpäältä, samoin asiantuntevan oppaan. Reittejä on kaikenkuntoisille aina 10 kilometrin pikkupyrähdyksistä yli 60 kilometrin mittaisiin, taitoja koetteleviin reitteihin.

Talvisesonki tekee tuloaan

  Utsjoella kesä ja syksy ovat kalastus- ja ruskamatkailun ansiosta olleet perinteisesti vahvoja sesonkeja, mutta viime vuosina talvimatkailu on vahvistunut ja talvesta on muodostumassa vuoden toinen matkailusesonki. Ja miksei olisi, sillä Suomen päälaella talvi tarjoaa monenlaisia elämyksiä eteläisen maan loskaan tottuneille. 


Lähtisitkö poroajelulle? Kuva: Utsjoen kunta
Taivaankantta maalaavat revontulet, kaamoksen melankolinen hiljaisuus ja monenlaisten lumiaktiviteettien riemut kuljettavat tunnelmasta toiseen ja auttavat irtautumaan arjesta. 


Puuttomat erämaat tarjoavat loistavat mahdollisuudet leijahiihtämiseen. Kuva: Alma Arktika
  Lumikenkäretket tuntureille sekä porosafarit ja norjalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavat koiravaljakkoajelut ovat saaneet rinnalleen uuden tuotteen, leijahiihdon. Leijahiihto on Suomessa nopeasti yleistyvä harrastus, jossa yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja vauhdinhurma mitä mielenkiintoisimmalla tavalla. Avoimet, puuttomat tunturit, joita Utsjoella riittää, soveltuvat leijahiihtoon erinomaisesti. Alkuun pääsee asiantuntevan oppaan avulla ja välineitäkin saa vuokrata paikanpäältä.


http://www.saamivillage.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »