Nro 1-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen, nahanluonti, uusi alku

Matkan varrelta


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen

Nahanluontia

  Jos suomalaisilta kysyttäisiin, mikä on vuoden paras kuukausi, yleisin vastaus lienisi heinäkuu – lomakuukausi. Lekottelua ja lämpöä, sitähän kaikki odottavat.

  Pitkä ja pimeä tammikuu on heinäkuuhun verrattuna kuin maalaishiiri kaupunkilaisserkkunsa rinnalla: väritön ja ankea. Mutta miettikääpä: tammikuu! Uusi vuosi, uusi alku. Niin kuin käärmeet luovat nahkansa aina uudelleen, vuoden vaihtuminen tuntuu samalta: se ihminen, joka ei saanut työhuoneen remonttia aloitettua, laihdutettua tavoitteena olleita kiloja tai aloitettua kansalaisopiston savenvalantakurssia, saa joka vuosi uuden mahdollisuuden. Menneen vuoden laiska, saamaton ja löysä nahka kuoriutuu pois yhdessä yössä ja tilalle kasvaa uusi värikäs ja kiiltävä. Kaikki on taas mahdollista.

  Jotkut käärmeet voivat olla ärtyisiä tai pelokkaita ennen nahanluontia. Sama pätee ihmisiin. Joulustressi ja työpöydälle kasaantuvat työt, jotka pitäisi saada tehtyä ennen vuodenvaihdetta, toden totta voivat tehdä ihmisestä ärtyisän ja jopa pelokkaan. Entä jos en ehdi? Entä jos vuosibonus jää saamatta? Entä jos olen lihava myös ensi vuonna? Epäonnistumisen pelko hiipii sisuksiin, himmentää kiiltävän nahkan ja samentaa katseen kirkkauden – onnistumisen pakossa kituva ihminen alkaa muistuttaa nahanluontiin valmistautuvaa matelijaa.

  Mutta sitten – tammikuu! Ahdistus ja stressi, yhdessä yössä pois pyyhkäistyt. Marras-joulukuun keuhkoja repivä ylämäki on kiivetty, verenmaku suusta on huuhdeltu alas jouluviinien avulla, ja alamäki kohti kesää ja rantakuntoa voi alkaa. Niin kevyt on askel, niin huoleton mieli. Tammikuun ensimmäisissä päivissä on jotain taianomaista. Aikuinen muuttuu jälleen lapseksi, joka viattomin silmin tähyää uuteen vuoteen. Päättäväisenä, täynnä toivoa ja avoimin mielin. ”Tänä vuonna…”, päättää nahkansa luonut ihminen. 

  Uusille aluille – kippis!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »