Nro 1-2016
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Kouvola, Poikilo-museot, Mannerin lipan alla, nuorisokulttuuri, Samuli Heimonen

Museot ja näyttelyt


Samuli Heimosen maalaus

Poikilossa nuorisomuistoja ja Heimosen vaikuttavia teoksia

Kouvolan kaupunginmuseolle avautui marraskuussa 2015 nykyaikaiset vaihtuvien näyttelyiden tilat Kouvola-talolle, jossa jo entuudestaan sijaitsee Kouvolan taidemuseo. Uusien näyttelytilojen myötä Poikilo-museoiden näyttelytoiminta siirtyi uuteen aikakauteen.  


  Elämys alkaa jo kaupunginmuseon portaikossa, jossa tamperelaistunut kuvataitelija Charles Sandisonin (s. 1969) mediataideteos Joki tuo historiadokumentein, kuvin ja sanoin esille Kymijoenvarren historiaa. Kansainvälisesti arvostettu Sandison on alkujaan Skotlannista ja on tunnettu tietokoneella luoduista videoprojisoinneista, jotka yhdistävät sanoja, muotoja, arkkitehtuuria ja liikettä. 

Aikamatka entisten nuorten elämään

  Kouvolan kaupunginmuseon Mannerin lipan alla -näyttely kertoo nuoruudesta 1960–1980-lukujen Kouvolassa. Silloin nuorison suosikkipaikka oli Kauppakadulla sijainnut Mannerin baari. 


Väkeä Mannerin lipan alla. Kuva: Mika Vartiala
  Näyttelyssä Manner-baarin katoksen, eli ”lipan” alta lähdetään aikamatkalle, jonka varrella ihaillaan amerikanrautoja, osallistutaan vuoden 1979 rock-konserttiin, vieraillaan Kouvolan ensimmäisessä diskossa ja katsellaan Nuorisotalossa runsasta filmiaineistoa noilta vuosikymmeniltä.  


Seppälän parkissa 1970-luvulla. Kuva: Veli Vartiala
  Näyttely tarjoaa muistoja herättävän nostalgiamatkan kaikille tuon ajan nuorille ja ”opintomatkan” heidän jälkeläisilleen. Näyttelyä elävöittävät aidot 1960–1980-lukujen kalusteet ja vaatteet. Näyttely on esillä 9.10.2016 asti, ja sen yhteydessä järjestetään säännöllisesti sekä yleisö- että draamaopastuksia. 

Taidemuseon näyttely vie pintaa syvemmälle

  Saarijärvellä vuonna 1975 syntynyt kuvataitelija ja taidemaalari Samuli Heimonen on tullut tunnetuksi mustavalkoisista, usein suurikokoisista maalauksistaan, mutta taidemuseo Poikilon näyttelyn sadunhohtoista tunnelmaa korostavat hehkuvat värisävyt. 

  Teosten keskiössä ovat edelleen luonto ja siihen liittyvät teemat, filosofia, maisemat ja eläimet sekä ihminen osana tuota kokemusmaailmaa. Näin kauniina päivänä ei voi tapahtua mitään pahaa -näyttelyn teoksissa käyskentelee peuroja, lampaita, ihmisiä ja susia. Vallitsevaa rauhan rikkoo suden läsnäolon tuoma epävarmuus. Suden hahmo ihmismielessä on kuin ihminen itse: milloin pahaenteinen ja uhkaava, milloin yksinäinen ja ulkopuolinen. Se on myös täynnä voimaa ja vapautta. Taiteilijan lähtökohtana on näyttää, miten asiat ovat suhteessa ihmiseen – niinpä maalausten merkitykset kasvavat monikerroksisiksi. 

  28.1.–24.4.2016 esillä olevaan näyttelyyn liittyvät taitelijatapaamiset järjestetään lauantaina 13.2. ja 9.4. klo 14:00.

http://www.poikilo.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »