1715. Taistelu Itämerestä
1700-luvun alussa Suuri Pohjan sota riehui ympäri Itämerta. Alueen hallitsijat kävivät armotonta valtataistelua, jossa panoksena oli Itämeren herruus. Heidän viettäessään loisteliasta elämää sotalaivojen miehistöt elivät niukkuudessa ja epävarmuudessa. Palatsien aarteet ja laivojen hylyistä nostetut esineet kertovat näistä ihmisistä, oman aikakautensa kauniista ja rohkeista.
Prinsessa Hedvig Sofian toilettitarvikkeita. Kuva: Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo Näyttelyn on tuottanut Schleswig-Holsteinin osavaltiomuseo Schloss Gottorf yhteistyössä Suomen merimuseon kanssa. Näyttelyn suojelijoina toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, UNESCO ja Itämeren valtioiden neuvosto. Useista maista koottu esineistö on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.
Andreas Henrik Stiboltin maalaus "Colberger Heiden taistelun loppuhetki 24.4.1715", Det Nationalhistoriske museum, Frederiksborg Slott. Kuva: Kit WeissMutkat suoriksi!
Suoraa ja tasaista. Sellaista on E18-moottoritie, joka vie autoilijaa pikavauhtia halki eteläisen Kymenlaakson. Samaa matkaa on taitettu jo keskiajalla, mutta silloin vauhti ja kulkupelit olivat aivan toista, tiestä puhumattakaan. Turun ja Viipurin linnat yhdistänyt tärkeä reitti on vuosisatojen kuluessa kasvanut vaatimattomasta ratsupolusta ensin valtatieksi, sitten nelikaistaiseksi moottoritie E18:ksi. Kestikievareiden tilalle ovat tulleet huoltoasemat, hotellit ja motellit.
Fiat 127 vuosimallia 1980. Istu autoon kuuntelemaan tuon vuoden listahittejä. Kuva: Tiina Hakuli Mutkat suoriksi -näyttely on tehty yhteistyössä valtakunnallisen tieliikenteen erikoismuseon Mobilian kanssa. Näyttelyä ovat lisäksi tukeneet liikenne- ja viestintäministeriö, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Cursor Oy, Jyrkilä Oy ja Valtatie 7 Oy.
Mutkat suoriksi. Kuva: Tiina Hakuli 1715. Taistelu Itämerestä -näyttely on avoinna 27.3.2016 asti, Mutkat suoriksi toistaiseksi. |