Nro 1-2016
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Merikeskus Vellamo, Kotka, Taistelu Itämerestä, Mutkat suoriksi, E18

Museot ja näyttelyt


Interiööri näyttelystä 1715. Taistelu Itämerestä. Kuva: Taru Laakkonen

Kaksi huippunäyttelyä Merikeskus Vellamossa Kotkassa

1700-luvun valtapeliä, hovien loistoa ja merisotilaita taisteluiden pyörteissä. Keskiaikaisen ratsupolun kasvaminen Suureksi Rantatieksi ja moottoritieksi, tarinoita tien tekijöistä ja kulkijoista. Siinä ainekset näyttelyelämykseen!


1715. Taistelu Itämerestä

  1700-luvun alussa Suuri Pohjan sota riehui ympäri Itämerta. Alueen hallitsijat kävivät armotonta valtataistelua, jossa panoksena oli Itämeren herruus. Heidän viettäessään loisteliasta elämää sotalaivojen miehistöt elivät niukkuudessa ja epävarmuudessa. Palatsien aarteet ja laivojen hylyistä nostetut esineet kertovat näistä ihmisistä, oman aikakautensa kauniista ja rohkeista. 


Prinsessa Hedvig Sofian toilettitarvikkeita. Kuva:  Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo
  Näyttelyn on tuottanut Schleswig-Holsteinin osavaltiomuseo Schloss Gottorf yhteistyössä Suomen merimuseon kanssa. Näyttelyn suojelijoina toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, UNESCO ja Itämeren valtioiden neuvosto.  Useista maista koottu esineistö on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. 


Andreas Henrik Stiboltin maalaus "Colberger Heiden taistelun loppuhetki 24.4.1715", Det Nationalhistoriske museum, Frederiksborg Slott. Kuva: Kit Weiss
Mutkat suoriksi!

  Suoraa ja tasaista. Sellaista on E18-moottoritie, joka vie autoilijaa pikavauhtia halki eteläisen Kymenlaakson. Samaa matkaa on taitettu jo keskiajalla, mutta silloin vauhti ja kulkupelit olivat aivan toista, tiestä puhumattakaan. Turun ja Viipurin linnat yhdistänyt tärkeä reitti on vuosisatojen kuluessa kasvanut vaatimattomasta ratsupolusta ensin valtatieksi, sitten nelikaistaiseksi moottoritie E18:ksi. Kestikievareiden tilalle ovat tulleet huoltoasemat, hotellit ja motellit. 


Fiat 127 vuosimallia 1980. Istu autoon kuuntelemaan tuon vuoden listahittejä. Kuva: Tiina Hakuli
  Mutkat suoriksi -näyttely on tehty yhteistyössä valtakunnallisen tieliikenteen erikoismuseon Mobilian kanssa. Näyttelyä ovat lisäksi tukeneet liikenne- ja viestintäministeriö, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Cursor Oy, Jyrkilä Oy ja Valtatie 7 Oy.


Mutkat suoriksi. Kuva: Tiina Hakuli
  1715. Taistelu Itämerestä -näyttely on avoinna 27.3.2016 asti, Mutkat suoriksi toistaiseksi.

http://www.merikeskusvellamo.fi

Tekstin kirjoittiMarja Puukka


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »