Nro 1-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Tampere, Sara Hildénin taidemuseo, Carolus Enckell, Ron Mueck

Museot ja näyttelyt


Ron Mueck: Mask II (2002). Sekatekniikka, 77 x 118 x 85 cm. Yksityiskokoelma. © Ron Mueck

Enckellin ja Mueckin töitä
  Sara Hildénin taidemuseossa

Sara Hildénin taidemuseon tulevissa näyttelyissä Carolus Enckellin teokset ovat pelkistettyjä ja vähäeleisiä, kun taas kesäkuussa avautuvan näyttelyn Ron Mueckin veistokset ovat hyperrealistisia.


  Vuonna 1945 syntyneen taidemaalari Carolus Enckellin laaja takautuva näyttely esittelee taiteilijan maalauksia ja kolmiulotteisia teoksia 1960-luvun lopulta tähän päivään. Enckell on modernismin ja amerikkalaisen abstraktin taiteen perillinen. Hänen teoksiensa lähtökohtana on usein maisema, joka pelkistyy puhtaiksi väreiksi ja geometriaan perustuviksi sommitelmiksi ja pinnoiksi. Näyttelykokonaisuuteen valitut teokset edustavat Enckellin tuotannon tärkeimpiä teemoja, sarjallisuutta ja merkittäviä murroskohtia. 


Carolus Enckell: Taulun valo I-III (1975-80). Sara Hildénin säätiön kokoelma
  – Enckellin teokset perustuvat usein väriin ja valoon, ja ne ovat hyvin vapaita tulkinnoille, toteaa kokoelmapäällikkö Sarianne Soikkonen. Hänen mukaansa taiteilija pyrkii siihen, että väri voisi synnyttää katsojassa suoran kokemuksen ja herättää tunteita ilman tulkinnan tarvetta ja sanallistamista. 

  – Teoksen voisi antaa toimia esimerkiksi mietiskelyn herättäjänä ortodoksisten ikonien tapaan, hän toteaa.
Carolus Enckell on tehnyt maalausten ohella myös installaatioita ja veistosmaisia rakenteita. 


Carolus Enckell: Caput Mortuum (2013). Sara Hildénin säätiön kokoelma
  – Näyttelyssämme nähdään esimerkiksi kahdeksankulmainen rakenne maalauksineen, joka on viitteellinen luonnos ehdotuksesta, jolla Enckell osallistui Valamon luostarin kirjaston seinämaalauskilpailuun 1985 kertoo Soikkonen. Näyttely on avoinna 6.2.–15.5.2016.

Mittakaavalla leikkivä Mueck 

  Ron Mueck (s. 1958) on maailmankuulu australialaissyntyinen kuvanveistäjä, joka vaikuttaa nykyisin Lontoossa. Hänen teoksiaan nähdään ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa 2.6.–16.10.2016 Sara Hildénin taidemuseon näyttelyssä, joka täyttää museon molemmat kerrokset.

  Ennen taitelijauraansa Mueck toimi nukentekijänä sekä valmisti fotorealistisia malleja ja animatronic-hahmoja filmi- ja mainosteollisuuden käyttöön. Näitä taitoja hän hyödyntää myös taiteellisessa työskentelyssään luodessaan elävän tuntuisia, hyperrealistia veistoksia, jotka kuvaavat ihmistä ja ihmisyyttä. Vallitseva hetki on vangittu oivallisesti henkilöiden eleisiin ja ilmeisiin.

  – Veistokset ovat joko suuren suuria tai pienen pieniä, ei koskaan luonnollista kokoa, Soikkonen kertoo.

  Näyttelyssä on esillä kymmenkunta taitelijan tuotantoon kuuluvasta noin neljästäkymmenestä teoksesta. Tampereella nähdään muun muassa valtava pää, Mask II, sekä vastasyntynyttä esittävä teos A Girl, joka on pituudeltaan viisimetrinen.

http://www.tampere.fi/sarahilden

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »