Nro 1-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pirkanmaa, Kangasala, Kangasala-talo, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Raili Tang

Museot ja näyttelyt


Pitkän matkan ateljee -näyttelyä. Kuva: Jussi Koivunen

Taidetta Kangasalla

Pirkanmaalle, Kangasalan keskustaan reilu vuosi sitten valmistuneessa Kangasala-talossa aloitti toimintansa myös taidemuseo, joka kantaa professori, kuvanveistäjä Kimmo Pyykön nimeä. Vuonna 1940 syntynyt taiteilija vietti seudulla lapsuutensa ja nuoruutensa, ja museon kokoelma koostuu hänen tuotannostaan ja arkistoaineistostaan. 


  Kimmo Pyykkö -taidemuseo on esteetön, vaikka 450 neliön näyttelytilat sijoittuvatkin kolmeen kerrokseen. Museon kolmannessa kerroksessa on pysyvä näyttely, ja kahdessa alemmassa kerroksessa on vuoroin Kimmo Pyykön tuotannon teemanäyttelyjä ja nykytaiteilijoiden kutsunäyttelyjä.

Materiaaleilla kautensa

  Museon pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee rakentuu Kimmo Pyykön alkuperäisdokumenttien, digitoidun aineiston ja taideteosten vuoropuhelusta. Pyykön teoksia teemoittavat yhteiskunnallinen vaikuttaminen, vallankäyttö, ihmisyyden pohdinta, elämän kulminaatiopisteet ja ajan kulku.


Kimmo Pyykkö: "Jäähyväiset", 2012, pronssi. Kuva: Matti Wuorimaa
  Kimmo Pyykön työskentelylle on ollut tyypillistä työstettävään materiaaliin liittyvät kaudet. Hänen ensimmäiset veistoksensa valmistuivat rautaromusta, ja sen jälkeen veistosmateriaaleina ovat olleet valurauta, lentokonemateriaali ja alumiini. Suomalaisen puun ohella oma aikansa oli myös afrikkalaisella bongossi-puulla. Vain pronssi on säilynyt teosmateriaalina alusta alkaen.

  Kimmo Pyykön taidetta on esillä Kangasala-talossa myös taidemuseon ulkopuolella. Rakennuksen ulkoseinässä on pronssinen teos Elämänkaari, Kangasala-talon aulassa on kolmiosainen, teräksinen Libretto ja Kangasala-salin seinässä, omassa syvennyksessään on reliefi Mielen maisema.


Kimmo Pyykkö: "Omakuva", 1967, akvarelli. Kuva: Jussi Koivunen
  Kimmo Pyykkö on pitkän uransa aikana pitänyt noin 40 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut runsaasti yhteisnäyttelyihin. Pyykön teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Pyykkö on toiminut kuvanveiston opettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Suomen Taideakatemian koulussa, nykyisessä Kuvataideakatemiassa.

Raili Tangin värikylläisiä maalauksia 

  Museon vaihtuvien näyttelyiden tiloissa nähdään 30.1.–21.8.2016 taidemaalari Raili Tangin (s. 1950) maalauksia esittelevä näyttely Ilolla ja intohimolla. Näyttely koostuu kahdestakymmenestä suurikokoisesta teoksesta 1980-luvulta tähän päivään asti. Abstraktit teokset ovat värikylläisiä akryyli- ja öljyvärimaalauksia sekä uusimpia paperipohjaisia kollaaseja.


Raili Tang, taustalla teos "Let There Be Drums", 2014. Kuva: Viola Nygren
  Raili Tangin teoksissa ei ole varsinaisia kuva-aiheita. Usein hänen maalauksensa saavat kimmokkeen ympäristön virikkeistä tai maalipurkista. Luonto, valo ja vuodenajat ovat aina innoittaneet häntä kaikkein eniten. 
Tang tavoittelee maalauksissaan kauneutta, jota hän näkee myös epätavallisissa paikoissa, kuten kauhtuneissa pinnoissa, teollisuusalueen maailmassa tai vaikkapa ruokakaupan leikkeletiskien värimaailmassa.

  – Maalausprosessi on kuitenkin se juttu, intuitiivinen työskentely. Materiaalin ja värinkäyttö ei ole itsetarkoitus, jotain aina haluan sanoa, painottaa Tang.


Raili Tang: "The Last Rose of Summer", 2014. Sekatekniikka paperille. Kuva: Patrik Rastenberger
  Helsingissä asuva ja työskentelevä Raili Tang valmistui taidemaalariksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1979, mutta opiskeli sitä ennen myös vaatesuunnittelua. Uransa aikana hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tangin teoksia on monissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Opettajana Raili Tang on toiminut sekä Taideteollisessa korkeakoulussa että Vapaassa taidekoulussa, Helsingissä.


http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »