Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Revontultentie, Enontekiö, Järämä, linnoitusalue, Lapin sota, näyttely, museo

Revontultentie


Järämän linnoitusalueen etelälaidalla on museo, jonka näyttely esittelee Lapin sodan aikaisia tapahtumia ja esineistöä. Kuva: Anne Keskitalo-Hohti

Järämä muistuttaa 
Lapin sodasta

Järämän linnoitusalue sijaitsee Enontekiöllä, noin 20 km Karesuvannon kylästä Kilpisjärvelle päin. Suurimmaksi osaksi kallioon louhittu alue on rakennettu Käsivarren kapeimpaan kohtaan vuonna 1944 osaksi Pohjoisen Jäämeren alueen satamien suojausta. 


  Järämää oli rakentamassa arviolta jopa kolmetuhatta miestä. Saksalaisten rakentajapioneerien ja siviilirakentajien lisäksi töissä oli sotavankeja, joiden oletetaan olleen pääasiassa venäläisiä. Linnoituksen avulla Lapissa Neuvostoliittoa vastaan taisteleva Saksan armeija pyrki varmistamaan joukkojensa kulun Jäämerelle ja Pohjois-Norjan satamiin, mikäli Neuvostoliitto onnistuisi valloittamaan Suomen. Yhtenäisiä linnoitteita rakennettiin Käsivarren poikki noin 25 kilometrin matkalle. Niiden lisäksi rakennettiin 50 km juoksu- ja yhdyshautoja sekä sadoittain korsuja, panssari-, raketinheitin- ja konekivääripesäkkeitä sekä ampumaulokkeita.


Järämän linnoitualueelle on entisöity taistelu-, yhdys- ja ryömintähautoja yhteensä 1209 juoksumetriä. Kuva: Anne Keskitalo-Hohti
  Suomen ja Neuvostoliiton välillä 4.9.1944 solmitun aselevon jälkeen syttyi Lapin sota, jolloin Saksan armeija vetäytyi taistellen suomalaisjoukkojen tieltä pohjoiseen turvautuen samalla poltetun maan taktiikkaan. Saksan 20. Vuoristoarmeija 7. divisioonan miehittäessä Järämän linnoitusalueen 12 000 saksalaissotilasta asettui asemiin. Suomalaisjoukot asettuivat Markkinan kylään, noin 8 kilometrin päähän saksalaisista, mutta varsinaisia taisteluja joukkojen välillä ei ollut. 


Museon esineistöä. Kuva: Enontekiön Kehitys
  Tammikuussa 1945 saksalaiset jatkoivat vetäytymistään ja siirtyivät Kilpisjärvelle. Huhtikuussa Vuoristoarmeija jätti Kilpisjärvenkin ja poistui Norjan puolelle, ja 27.4.1945 Suomen lippu nostettiin Lapin sodan päättymisen merkiksi Kolmen valtakunnan rajapyykille.

Muistona jälkipolville

  Järämän linnoitusalueelle on pyritty rekonstruoimaan yksi kustakin alueella olevasta pesäke- ja korsutyyppistä. Nähtävänä on kunnostettuja tai uudelleenrakennettuja korsuja ja taisteluhautoihin liittyviä erityyppisiä asepesäkkeitä, muutama entisöity raskasasepesäke sekä uudelleenrakennettuja erilaisia tähtäys- ja tulenjohtopesäkkeitä. Taistelu-, yhdys- ja ryömintähautoja entisöity yhteensä 1209 juoksumetriä.


Järämän museorakennus.
  Alueen etelälaidalla on vuonna 1997 valmistunut museo, jonka pysyvä näyttely Sota-aika Tunturi-Lapissa esittelee Lapin sodan aikaisia tapahtumia ja esineistöä sekä siviiliväestön evakuointia ja jälleenrakennustyötä. Museon yhteydessä on kahvio. 

  Ensi kesänä linnoitusalue on avoinna 14.6.–30.9. tiistaista lauantaihin, ja paikalla on tuolloin myös opas, joka osaa kertoa tarkemmin alueesta ja sen historiasta.http://jaramanlinnoitus.blogspot.fi

Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »