Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Enontekiö, TosiLappi, Hetta, Kilpisjärvi, Halti, Saana, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Mallan luonnonpuisto, Kolmen valtakunnan rajapyykki, Malla-laiva

Revontultentie


Kilpisjärvi ruska-aikaan. Kuva: Tapio Huttunen

TosiLappi on Enontekiöllä

Siellä, missä Suomi-neidon käsivarsi pistää kohti Norjaa ja Ruotsia, sijaitsee Enontekiön erämaa, tuntureiden valtakunta.


Olet jo tunturissa

  Suomen tuntureista yli 60 % on Enontekiön kunnan alueella, samoin maamme kaikki yli 1000-metriset huiput – tunnetuimmat niistä pyhinäkin pidetyt muinaiset Halti ja Saana. Enontekiöllä tuntureiden täyttämä erämaa on aivan nurkan takana, se syleilee kuntaa jokaisesta ilmansuunnasta ja antaa Enontekiölle ominaisleiman, jota ei voi jäljitellä. Kunnan pinta-alasta yli 75 prosenttia onkin kansallis- ja luonnonpuistoalueita. 


Sioskoski. Kuva: Timo Oksanen
  Enontekiön luonto tarjoaa koettavaa vuoden ympäri. Talvisten tuntureiden hiljaisuus vaihtuu keväällä sulavien purojen helinään ja kesän valoisat yöt muuttuvat syksyn tullen ruskan loistoon tuhansissa väreissä. Lapin ainutlaatuiseen luontoon ja kulttuuriin pääsee Enontekiöllä tutustumaan omakohtaisesti, ja lisätietoa tarjoavat alueen luontokeskukset. 

Tunturin laelle ja alas kuruun

  Enontekiön monista retkeilyreiteistä suosituimpia ovat Hetan alueen Hetta-Pallas-reitti sekä Käsivarren erämaa-alueen reitit Kilpisjärvellä. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa kulkeva Hetta-Pallas-reitti linjattiin jo 1930-luvulla ja on siitä asti houkutellut matkailijoita nauttimaan Lapin luonnosta. Reitti kuljettaa kulkijan yli tuntureiden ja poikkeaa välillä alas kuruihin – vain noustakseen jälleen tunturin laelle, josta avautuu henkeäsalpaava näky yli kansallispuistoalueen. 

  Kilpisjärven maisemissa kulkevat Käsivarren erämaa-alueen reitit noudattelevat muinaisia kulkureittejä alueella, jonne varhaisimmat asukkaat saapuivat pian mannerjään vetäydyttyä. Alueella korkeuserot ovat suuria ja maasto paikoin vaikeakulkuista, mutta vaivannäkö kannattaa: yli tuhannen metrin korkeuteen kohoavat tunturit paljakkoineen ja upeine vuoristokasveineen ovat harvinaista herkkua, jota ei kohtaa muualla. 

Kolmen valtakunnan rajalla

  Ainutlaatuinen on myös kolmen valtakunnan rajapyykki Mallan luonnonpuistossa Kilpisjärvellä. Koltapahtajärven keinotekoiseen saareen pystytetty rajapyykki seisoo paikalla, jossa Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat kohtaavat.


Matkailijoita Kolmen valtakunnan rajapyykkillä. Kuva: Riikka Holopainen
 Rajapyykille pääsee kesäisin Kilpisjärven kylästä Malla-laivalla Koltalahteen, josta on noin kolmen kilometrin kävely pyykille. Pyykille voi myös kävellä Mallan luonnonpuiston halki, jolloin matkaa kertyy 11 kilometriä. Rajapyykin saa vapaasti kiertää, jos mukana ei ole tullattavia tavaroita. Pohjoismaiden kansalaisilla ei tarvitse olla mukana edes passia.http://www.tosilappi.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »